CBCS doet economische impactstudie naar raffinaderij

analyse2WILLEMSTAD — De raffinaderij levert nog steeds een belangrijke bijdrage aan de instroom van deviezen.
Droeg de raffinaderij in 2000 nog bij voor 16 procent aan de totale deviezeninstroom, in 2012 was dit nog bijna onveranderd op 14 procent.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Directeur Emsley Tromp stond ook even stil bij dit gegeven tijdens zijn toelichting op het jaarverslag afgelopen dinsdag.
Hij noemde het opmerkelijk dat de raffinaderij nog steeds een constante factor is en dat serieus naar de toekomst hiervan moet worden gekeken.

Het huurcontract met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA loopt af in 2019.
In dit kader wordt binnen de politiek al jaren gesproken over de toekomst van de raffinaderij. Tromp zei dat de CBCS bezig is met een economische impactstudie van de Isla raffinaderij.
Hij hoopt deze binnenkort te kunnen presenteren.

Adviesbureau Ecorys heeft vorig jaar advies uitgebracht over de toekomst van de Isla.
Een economische impactstudie was ook onderdeel van de studie.
De eindconclusie is dat een upgrading van de raffinaderij vanuit een zakelijk oogpunt technisch, commercieel en financieel haalbaar is en vanuit het nationaal, of welvaartsoogpunt, ook economisch winstgevend kan zijn.

Een belangrijke aanbeveling is om op korte termijn te starten met het zoeken naar potentiële investeerders en beheerders en tegelijkertijd een bindend memorandum of understanding overeenkomen met de huidige huurder PdVSA om op die manier het standpunt van PdVSA over te raffinaderij te krijgen, voordat het huurcontract in 2019 verloopt.
Andere sectoren
Een economische sector die wel hard achteruit is gegaan is die van de internationale financiële dienstverlening.
In 2010 droeg deze sector nog voor 18 procent bij aan de binnenkomst van deviezen.
Vorig jaar was dit nog maar 4 procent.
Andere sectoren waar wel een significante groei te zien is zijn toerisme (in 2000 14 procent en in 2012 23 procent) en bunkering (in 2000 6 [procent en in 2012 14 procent)

Een Reactie op “CBCS doet economische impactstudie naar raffinaderij

 1. Philippe Maaskant

  Er worden wereldwijd rafinaderijen gesloten die niet remdabel zijn.
  Nog meer nieuwe capaciteit wordt gebouwd.
  RaRa, wie gaat dan investeren in ISLA? Niemand dus.
  Wat gaat er dus gebeuren? PDVSA doet niks, Curacao kan niks.
  De ISLA blijft, wordt niet opgeknapt en zal ons ook na 2019 nog tot 2029 vergiftigen. Er is geen keus, beter een half giftig ei dan een lege dop.
  Hieronder wat citaten van OPEC, die hebben toch een aardig overzicht..

  “Cumulative total additions to crude distillation capacity are projected to reach 14.9 mb/d by 2035, compared to the 2011 base. Significantly, almost 50% of these additions are projected to be onstream by 2016. Therefore, the industry is witnessing a capacity surge in the short- to medium-term, which results in a much slower rate of additions being needed thereafter, through to 2035.”

  “The cascade of refinery closures indicated as inevitable in previous WOOs arrived in 2012. At the global level, closures have already reached 4 mb/d and are heading to the 5 mb/d mark, affecting not only small and simple plants, but large and fairly complex refineries too.”

  WOO = World Oil Outlook 2012, OPEC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *