CMweb | Brievenbusmaatschappijen sluizen inkomende investeringen direct door

Brievenbusmaatschappijen sluizen inkomende investeringen direct door

80 procent van de inkomende buitenlandse investeringen wordt direct doorgestuurd naar het buitenland. Dit gebeurt via brievenbusmaatschappijen. Ons land telt er meer dan 14.000. De investeringen gaan vooral richting landen buiten de Europese Unie.

Dat meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor over financiële globalisering, mede op basis van cijfers van DNB.

Zo min mogelijk belasting betalen

De belangrijkste motivatie voor multinationals om hier een bijzondere financiële instelling (bfi) of brievenbusmaatschappij op te richten is om zo min mogelijk belasting te betalen. Nederland telde in 2015 ruim 14.000 bfi’s. Zo’n 80 procent ontplooit geen economische activiteit in ons land.

Multinationals kunnen de dubbelbelastingverdragen die Nederland heeft met verschillende landen gebruiken om hun belastingafdracht zo klein mogelijk te houden. Er is een significante samenhang tussen dubbelbelastingverdragen en directe buitenlandse investeringen, en vooral met investeringen die lopen via brievenbusmaatschappijen.

Wereldwijd behoort Nederland tot de landen met de meeste inkomende en uitgaande directe buitenlandse investeringen (dbi), waaronder aandelenkapitaal en kredietverleningen. In 2017 ging het in totaal om 4.587 miljard euro. Zo’n 80 procent van deze investeringen (3.655 miljard euro) ging via een bfi direct door naar een buitenlandse bestemming.

Azië en Oceanië populair bij brievenbusmaatschappijen

Brievenbusmaatschappijen in Nederland deden in 2015 zo’n 24 duizend investeringen in het buitenland. Meer dan de helft (52 procent) ging naar landen buiten de EU. Deze instellingen investeren in vergelijking met reguliere ondernemingen relatief vaak in Azië en Oceanië, met name in India, Hong Kong, China, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook naar Latijns-Amerika en de Caraïben gaan relatief veel van deze investeringen, vooral naar Mexico, Argentinië en de Kaaimaneilanden.

Niet in meerdere landen belasting betalen

Nederland is een van de landen met de meeste belastingverdragen. Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben er relatief veel. De meeste zijn zogenoemde dubbelbelastingverdragen. Het doel is te voorkomen dat een multinational in meerdere landen belasting betaalt over dezelfde economische activiteiten.

Lees ook: Kabinet gaat belastingontwijking tegen met bronbelasting

Nederland heeft met elk Europees land zo’n verdrag. Met Azië heeft ons land relatief veel belastingverdragen, met Afrika minder. Ook met de grote economieën zoals Australië, Argentinië, Brazilië, China, India, Indonesië en de Verenigde Staten zijn belastingverdragen gesloten.

Bij landen waarmee Nederland een dubbelbelastingverdrag heeft afgesloten liggen de gemiddelde investeringen met economische activiteit ruim 52 procent hoger dan bij landen zonder zo’n verdrag. De investeringen van brievenbusmaatschappijen zijn gemiddeld echter twee keer zo groot als er een verdrag is. Het deel investeringen ligt dan bijna 7 procentpunt hoger dan bij landen zonder een dubbelbelastingverdrag.

Lees ook: Geen rulings meer voor brievenbusfirma’s

Bron: CMWeb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *