28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Coalitie stuurt minister Soaw naar huis

HomeMediaCoalitie stuurt minister Soaw naar huis
jeanne-Marie Francisca-1
Coalitie stuurt minister Soaw naar huis

WILLEMSTAD — In een halflege Statenzaal werd gisteren aan het einde van de middag de motie van wantrouwen aangenomen tegen minister Jeanne-Marie Francisca (PS) van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw).

Alleen de indiener van de motie, de PS-fractie, en de coalitieleden stemden voor. De volledige oppositie onthield zich van stemmen en verliet de zaal. Vervolgens werd de motie aangenomen met elf stemmen voor en nul stemmen tegen.

Minister Francisca was zelf ook naar de Staten gekomen. Ze had een brief naar de Statenvoorzitter gestuurd met het verzoek te mogen spreken. Dat verzoek werd bij aanvang van de vergadering door Statenvoorzitter Mike Franco (Pais) verworpen.

De PS-fractie verzocht dinsdag een extra agendapunt toe te voegen aan de Statenvergadering van gisteren waarin zij haar positie bekend zou maken ten aanzien van de Soaw-minister. De voortzetting van een eerder debat met diezelfde minister stond voor vandaag op de agenda en heeft met het aannemen van de motie van wantrouwen gisteren aldus geen doorgang gevonden. De Statenvoorzitter verwierp het verzoek van Francisca tot hoor en wederhoor omdat door de PS-fractie was gevraagd zonder de minister te vergaderen. “Het gaat er bij de behandeling van dit agendapunt niet om de minister vragen te stellen. Het gaat om het horen van het standpunt van de PS-fractie.” Francisca bleef vervolgens op de tribune gedurende de behandeling van het agendapunt.

De PS-fractie liet vervolgens weten geen vertrouwen meer te hebben in de eigen minister van Soaw en een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen. Zoals in die motie staat: “De minister is het niet gelukt de punten van het regeerprogramma uit te voeren die voor Soaw gerealiseerd moesten worden. De minister heeft geen rust kunnen brengen in de aanhoudende conflicten binnen haar ministerie met het managementteam. De minister is zelf verantwoordelijk voor de crisis die is ontstaan tussen haar, haar ministerie en het managementteam. De relatie met en de communicatie tussen de minister en de fractie is niet optimaal of efficiënt. De fractie heeft haar uiterste best gedaan de situatie te corrigeren en op te lossen, zonder resultaat.”

In de motivering liet de fractievoorzitter van PS, Melvin Cijntje, weten dat het niet anders meer kon dan op deze manier aangezien de minister zelf niet wilde opstappen. Ook niet na herhaaldelijk aandringen. “Er is een crisis. Tussen de minister en haar ministerie, maar ook tussen de minister en de fractie. Ze wil niet uit eigen beweging gaan. Dan is dit de weg.”

De gekozen weg van de PS-fractie werd door de oppositieleden in de bankjes zonder meer bestempeld als ‘onbehoorlijk’ en ‘niet thuishorende in het parlement’. “Dit is een crisis die in Palu Blanku op de agenda thuishoort”, zo zei Statenlid Gerrit Schotte (MFK). “Dit is een partijkwestie. Minister Francisca is het probleem niet, deze hele regering is het probleem. En waar gaat het eigenlijk om? Een PS-crisis of een crisis in dit land? Met 11.000 werklozen kunnen we dat wel zeggen. Dit hele kabinet moet naar huis. Maar niet voordat we de minister hebben gehoord. Dat kan toch niet. Dit systeem klopt niet. Dat was van de week ook al met het debat over het Curaçaohuis… daar was ook geen minister om vragen te beantwoorden. Dit is precies waarom we Reforma nodig hebben.”

Parlementariër Armin Konket (PAR) liet ook weten deze gang van zaken af te keuren. “De minister moet eerst de kans krijgen zich te verdedigen voordat je haar naar huis stuurt.”

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang gaf volmondig toe nooit vertrouwen te hebben gehad in minister Francisca. “Maar ik ga ook niet voor of tegen haar stemmen. Ik heb haar niet benoemd.” Leeflang noemde de PS een wrede partij om op deze wijze van haar minister af te willen. “Ik stel voor dat het parlement dan zelf maar een nieuwe minister voor Soaw aanstelt. Dat Pueblo Soberano dat niet kan, lijkt me duidelijk. Dit is al de zoveelste minister die weggaat.” Leeflang riep ook dat het tijd was voor verkiezingen. “Geef het mandaat terug aan het volk. Dit is het meest instabiele kabinet ooit.”

Ook Jacinta Scoop-Constancia was niet overtuigd en noemde het optreden van de PS-fractie zelfs een respectloze daad tegen vrouwen. Bovendien vroeg het MFK-Statenlid zich af: “Waar zijn de argumenten om haar af te zetten?”

Charles Cooper (MAN) vatte de vergadering van gistermiddag samen met de opmerking dat de dictatuur het parlement is binnengedrongen. “Dit is een onmenselijke behandeling. Ik ga hier niet aan meewerken. De minister moet zich kunnen verdedigen. Dit hele kabinet kan naar huis.”

Ook Zita Jesus-Leito (PAR) liet weten te willen dat de minister eerst uitleg zou geven. “Zo had dat gemoeten. Gewoon vrijdag het debat in met de minister. En nu krijgt ze geen kans om zich te verdedigen? Dit kan niet.”

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran van de coalitie had inmiddels ook zijn handtekening onder de motie van wantrouwen gezet en liet weten dat wanneer een coalitiepartij steun vraagt, dat dan de weg is. “De minister had hier de eer aan zichzelf moeten houden. Daar heeft ze niet voor gekozen. Dan moet het maar zo.”

Bij de stemming over de motie liep vervolgens de zaal half leeg. De oppositie weigerde part noch deel te hebben aan deze motie van wantrouwen. Wie de functie van de minister van Soaw zal overnemen is nog niet bekend. Ben Whiteman zal de portefeuille tot die tijd waarnemen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties