28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Aruba | Wie zaait wind en oogst storm?

HomeLandenCuraçaoAruba | Wie zaait wind en oogst storm?

Column Renée van Aller en John de Vries

Aruba Analyse
Wie zaait wind en oogst storm?

Het uitgebreide en af en toe mistige advies van de Arubaanse Raad van Advies (RvA) op het gewraakte KB om de begroting 2014 niet te ondertekenen door de Gouverneur, leidde tot een indirecte reactie richting Koninkrijksregering. Daarover werden Kamervragen gesteld aan de Koninkrijksminister. Sommige Staatsraden zouden het oneens zijn geweest met het KB en de VVD wilde opheldering over de ontstane commotie. Immers premier Eman stelt gelijk te hebben over dat misprijzende KB en niet alleen vanwege zijn doortastende maar kortstondige hongerstaking. Het creatieve, afkeurende advies van de RvA aan het adres van de Koninkrijksregering, leidde op 3 november 2014 tot schriftelijke antwoorden op de gestelde VVD Kamervragen aan minister Plasterk. Alles is volgens het boekje gegaan, in dit geval het Statuut en het RvO van de Gouverneur, zo schreef de bewindsman vastberaden. De Gouverneur trad op als Koninkrijksorgaan en niet als Landsorgaan. De protesten van de Caribische Staatsraden komen voor hun rekening en zal zo nodig worden besproken, besloot Plasterk zijn doorwrochte betoog.
Prima methode van de regering om de RvA een positief politiek advies te laten uitbrengen. Zo worden de gevolgen van de oorzaak bestreden. De oorzaak – de zorgelijke landsfinanciën – blijven onaantastbaar, want daarover wordt met geen woord gerept. De woordvoerder van de regering heeft de brief van minister Plasterk nog niet gelezen, sprak hij desgevraagd onbevangen. En dat terwijl René Herdé altijd vóór de wind deskundig de koloniale zeilen reeft en excellent geïnformeerd is? Waarschijnlijker is dat er nogmaals een goed gedecoreerde afdoende list moet worden verzonnen. Wij geven graag een duwtje de goede richting op. Met als hulpmiddel de wijze woorden van Einstein.

“We kunnen onze problemen niet oplossen met dezelfde denkwijze, die we toepasten toen we ze creëerden.”

Mogelijke opties
* Optie 1 | Als het KB niet rechtmatig is, kan dan een deskundige duidelijk aangeven waarom niet? Dat is ons nog steeds niet duidelijk. Daarover verschaft Mito Croes, noch de RvA duidelijkheid. Er wordt wel bijzonder bekwaam en veel omheen gepraat.

* Optie 2 |  Volhouden dat het KB onrechtmatig is en dat uitgebreid onderbouwen (minstens 100 pagina’s) en een rechtszaak beginnen bij de RvS van het Koninkrijk en bij de VN. Ondertussen wel geruisloos de nodige maatregelen treffen, bij voorkeur rond de feestdagen, als iedereen met andere dingen bezig is. In kaart brengen wat de gevolgen zijn van bot weigeren als mogelijke optie. Sint Maarten probeert dat thans uit. Afwachten wat daar de gevolgen van zijn en dan ook al of niet weigeren. Hangt er Aruba dan een Algemene Maatregel van Rijksbestuur boven het hoofd (AMvRB)? Zo ja, dan weigeren we die ook. Nederland kan toch niets doen en wil dat ook niet.

* Optie 3 | Vragen aan Rutte waar hij nu precies mee bezig is en die brief zeer wollig laten schrijven door een doorgewinterde woordvoerder van de regering. Dan duurt het maanden voor er antwoord komt. Hopelijk is er dan een andere regering die de kastanjes uit het vuur moet halen. Nog wat op de ingeslagen weg doorgaan en het gaat lukken. We kunnen dan voorspellen – afhankelijk van wie er in de regering komt – wat er gezegd gaat worden. De MEP eist onmiddellijke onafhankelijkheid. Maar met de huidige bekwame partijleiding zal zeker een verstandiger besluit worden genomen, zoals de landsfinanciën op orde brengen. Daarvoor zijn immers alle parlementariërs van de laatste 25 jaar verantwoordelijk en aansprakelijk. Wat te doen als Rutte zegt, u bent vrij het Koninkrijk te verlaten liever vandaag dan morgen?

* Optie 4 | We kunnen alles prima zelf. Onafhankelijkheid, direct, maar hoe liggen we dan politiek internationaal en lopen we niet het gevaar ingepikt te worden door Venezuela of Colombia? We hebben veel meer geld nodig voor een leger, economische bedrijvigheid en een diplomatieke dienst. Dat geld kunnen we niet lenen, want we hebben geen reserves. Hoe kunnen we geld genereren met nauwelijks 110.000 inwoners? Bovendien is onze bevolking beperkt opgeleid en blinkt nauwelijks ergens in uit. Mooie woorden en duurzame toekomstplannen brengen geen geld in het laatje. Bovendien lopen we het risico een narco-eiland of bananenrepubliek te worden, willen we dat of nemen we dat risico op de koop toe? In het strafrecht zou dat achteraf kunnen worden beoordeeld als voorwaardelijk opzet een misdrijf te begaan.

©2014 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen ligt het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2014

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties