32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | AOW en DigiD

HomeLandenArubaColumn Van Aller - De Vries | AOW en DigiD

©2016 Renée van Aller en John de Vries

AOW en DigiD
Column Renée van Aller en John de Vries | AOW & DigiD

De DigiD is uw digitale toelatingscode om op de website van de SVB of pensioenverkenner.nl te zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd in Nederland of uw zaken met de overheid te regelen.

Het is gekoppeld aan uw burgerservicenummer en stelt u digitale identiteit vast. Het bestaat sinds 2003. Vanaf 2006 is DigiD verplicht voor iedereen die elektronisch belastingaangifte doet in Nederland. Veel Europese Nederlanders hebben gewerkt op een van de eilanden in de Caribische delen van het Koninkrijk. Ook woonden, werkten en studeerden Caribische Nederlanders in Nederland. Nederlanders in het buitenland kunnen een DigiD aanvragen, behalve Nederlanders die het Caribisch deel van het Koninkrijk wonen.

De DigiD website informeert Nederlanders woonachtig buiten Nederland als volgt. Wilt u DigiD aanvragen? Dan kunt u dat online doen via de website van DigiD. Afhalen van uw DigiD doet u bij een balie binnen of buiten Nederland.

U kunt alleen aanvragen als u:

  • · de Nederlandse nationaliteit heeft, én
  • · een geldig Nederlands paspoort of Nederlands identiteitskaart heeft, én
  • · een burgerservicenummer (BSN) heeft, én
  • · staat ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI), én
  • · over een mobiele telefoon beschikt, waarop u zowel in het buitenland als in Nederland sms-berichten kunt u ontvangen, én
  • · een e-mailadres heeft.

Er wordt niets vermeld over Nederlanders woonachtig in andere delen van het Koninkrijk. De Nederlandse vertegenwoordiging (NV) op de eilanden zou uitstekend als balie kunnen fungeren. De NV is niet meer rechtstreeks per mail bereikbaar. Dat gaat via MinBiza.

Waarom moeten Nederlanders in het Koninkrijk ingeschreven staan in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI)? Dat is een zeer vreemde eis. De AOW-leeftijd gaat in Nederland vanaf 2016 versneld omhoog. Naar 66 jaar in 2018 (was 2019) en 67 jaar in 2021 (was 2023). Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Als u geboren bent na 30 september 1950 krijgt u te maken met de nieuwe AOW-leeftijd.

BGNAA
Zoals u weet is de hele Nederlandse samenleving versneld gedigitaliseerd. Veel ouderen zijn nog niet vertrouwd met de snelle digitalisering van de samenleving en de daarmee samenhangende verslechtering van de dienstverlening. U moet alles zelf doen in de participatiemaatschappij. Dienstverlening van de overheid is uit de tijd, daarom zijn veel overheidsinstellingen onbereikbaar. De Bond van Gepensioneerden van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba (BGNAA) heeft nader onderzoek gedaan.

Vanuit Aruba is recent geprobeerd een Digid aan te vragen. De bevolkingsadministraties zijn onderling gekoppeld, maar wij als burgers worden gediscrimineerd. We kunnen alleen maar een Digid vanuit de eilanden aanvragen als we AOW gerechtigd zijn en niet daarvoor. Dus geen staatsrollator (DigiD) voor Nederlanders in het Koninkrijk! Blijkbaar voert Nederland op alle terreinen een politiek van ouderwets opportunisme. Zijn wij in de rest van het Koninkrijk tweederangs burgers? Wij zijn zeer ongerust over deze ondermaatse bejegening zonder enige grond.

A call to arms
Na veel over en weer mailen, meldde info digid.nl ons als volgt onder Meldingsnummer 353607 – DigiD.

“Als u AOW-gerechtigd bent, kunt u ook via de SVB een DigiD verkrijgen (zie www.svb.nl). Als u dat niet bent, is er vooralsnog geen andere mogelijkheid voor u om een DigiD te verkrijgen.” “Hebt u vragen of opmerkingen? Reageer dan op deze e-mail. U kunt ons ook bellen op telefoonnummer 088-123 65 55 van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. Met vriendelijke groet, Servicedesk DigiD.”

Het bestuur van de BGNAA zocht dit verder uit. Men kan naar Nederland om een DigiD op te halen. Dat is onnodig kostbaar en discriminatoir. BiZa (de heer Boudestijn) antwoordde als volgt per e-mail op 31 maart 2016.

“Voor specifieke en inhoudelijke vragen dien ik u dan ook door te verwijzen naar mijn collega in Den Haag, dhr. Tijs Manten (06 – 48 13 27 77, [email protected]), die ik van uw casus reeds op de hoogte heb gebracht.”

Dit zijn imago verwoestende incidenten. Wij vragen ons af hoe de Koninkrijksregering zonder gigantisch gezichtsverlies en een moreel kompas zich hieruit kan redden. Wij zijn na alle inspanningen onzerzijds en de gebrekkige informatie van DigiD en BiZa, zeker voor wat betreft het opvallende gebrek aan motivering, van mening dat dit een spoedeisende zaak is voor het Koninkrijksoverleg. Wat vindt u en wat vinden onze bestuurders van deze bedenkelijke Nederlandse benepenheid?

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2016

3 reacties

  1. Als je op een van de eilanden woont, en je wachtwoord niet meer werkt,moet je een nieuwe digid aanvragen. Als advies kreeg ik om naar de dicht bijzijnde balie te gaan in…paramaribo.

  2. Renée van Aller en John de Vries maken de klassieke denkfout.
    Ze denken dat de Overheid het belang van haar burgers moet dienen. Dat is absoluut onjuist.

    De burger moet de overheidsdienaren van service voorzien. Hij krijgt hiervoor een burgerservicenummer. De burger mag tot zijn 66e dit nummer gebruiken om de kas van de overheidsdienaren te spekken. De overheidsdienaren gebruiken de kas, om zichzelf te spekken. Wat overblijft, gaat naar de overheid. De overheidsdienaar blij, de overheid blij.

    Als de burger de leeftijd van 66 bereikt heeft, kan hij geen service meer verlenen aan de overheidsdienaren. Zijn energie brengt niet voldoende vruchten meer op voor de overheid. De burger wordt geparkeerd in het vakje nutteloze onrendabelen. Zijn – nu overbodige -burgerservicenummer mag hij als troost houden.

    Aan nutteloze onrendabelen moet je niet teveel tijd en aandacht besteden. Waarom zou je immers: ze zijn toch nutteloos, en hun burgerservicenummer nu ook.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties