28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Panama Papers

HomeAuteursColumn Van Aller - De Vries | Panama Papers

©2016 Renée van Aller en John de Vries

Aruba y Corsou tambe implica den e scandal 'Panama Papers'
Column Renée van Aller en John de Vries | ‘Panama Papers’

Opnieuw zijn onze bestuurders in diskrediet geraakt. Listige lekkage van twijfelachtige gedragingen in belastingparadijzen. Onkreukbare leiders lijden onder smartelijke schandalen. Zoals: ontduiking van belasting, witwassen, wegzetten van (on)eerlijkverkregen fondsen in belastingparadijzen en fraude.

Onze overheden gaan daar inventief mee om en scheppen voorzieningen. Niet alle pr valt positief te regelen, blijkt nu. Ongeacht het maat-mantelpak. Wanneer men een offshore fonds in het leven roept is dat niet om braaf belasting te betalen, meende een lezer van het Financieele Dagblad (FD). De Nederlandse belastingdienst heeft allerlei prettige belastingonduikingsconstructies voor (grote) bedrijven opgezet, zoals Starbucks, Google, Apple en vele andere. Wie gaan voor de bijl in Panama? Cameron, goed voor een Brexit, de Russische president Poetin en zijn entourage, familieleden van de Chinese president Xi Jinping, president Petro Porosjenko van Oekraïne, de Argentijnse president Mauricio Macri en de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson, goede doelenorganisaties (ondermeer Solidaridad) en jawel kunstorganisatiesstaan ook te kijk. Ook mensen uit de sportwereld sluizen geld weg, zoals stervoetballer Lionel Messi en zijn vader, en tennisser Tomas Berdych. Clarence Seedorf, ondernemer Rattan Chadha en wijlen Jos van der Vorm, voormalig lid van de Belastingkamer van de Hoge Raad werden genoemd. De Wereldbank leent geld aan bedrijven in belastingparadijzen. Luxleaks was al pijnlijk, maar het uitlekken van de Panamagegevens is een ramp.

“Het gaat om een patroon van halve en hele onwaarheden, van gesjoemel met ongewenste feiten en onmachtig afgeschermd eigenbelang”, stelt Bas Heijne in het NRC van 9 april 2016 over het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat geldt ook voor de betreffende bewindspersoon, meent Heijne. Verrukkelijk om met een stalen gezicht leugens te verkondigen, vooral als men er zelf in gelooft. Het gebrek aan geloofwaardigheid van politici is een groot probleem in het Koninkrijk en daarbuiten. Er zijn zoveel ministers niet op hun taak berekend, dat de vraag rijst hoe zo iemand überhaupt minister of premier heeft kunnen worden. Heijne denkt ‘dat het gebrek aan vertrouwen in de politiek op dit moment meer mensen uit hun slaap houdt dan de angst voor terrorisme’. Onze boegbeelden lijken onvoorstelbaar hardleers.

Grof Graaiwerk
Geen belasting betalen is hip. “Mijn portretrecht loopt nu via het aan Mexico grenzende Belize, mijn auteursrecht wordt geregeld in het in Oceanië gelegen Vanuatu en de buitenlandse opbrengsten van mijn kinderboeken, die tegenwoordig ook in Japan en China worden verkocht, komen binnen op de Caraïbische eilandjes Saint Kitts en Nevis. Het scheelt mij jaarlijks tonnen. Wat zeg ik? Miljoenen.”

Dit zei Youp van ’t Hek in het NRC van 9 april 2016. Via de KPMG en Aruba komt men heel ver, merkt hij nog op. We maken ons niet druk over hoe amoreel we zijn, maar of het legaal is. Reputatierisico wordt vermeden, je komt er mee weg door te stellen dat de werkdruk ieder ethisch besef te niet doet. De politieke thermometer is kaweta, ‘greed is good’. Het FD meldt dat ‘de publicatie van de Panama Papers particulieren financiële dienstverleners en andere betrokken bedrijven tot herbezinning dwingt over hun rol in het wereldwijde web van financiële vennootschappen.

Voor regeringen moet de publicatie aanleiding zijn om de gaten in de belastingstelsels te dichten, die legale fiscale acrobatiek zo aantrekkelijk maken. Een FD lezer stelt slim: “Er is nog een ander risico, dat het vermelden waard is. Bij overlijden van de ‘eigenaar’ is haast niemand op de hoogte van de precieze bewaarplaats en omstandigheden. Zo vervallen veel tegoeden aan andere landen, onbekenden, waaronder zeker enige personen die het daglicht niet verdragen.

Menig ontijdig ontslapen politicus is dat overkomen. Zijn dierbaren hadden het nakijken. Wat zal zo’n bank zeggen als u langskomt met een notitie van de overledene? ‘Het spijt ons voor u maar die persoon is ons volkomen onbekend’ Er komen nog veel verrassingen.
Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2016

2 reacties

  1. De trustee kent alle bankgegevens van de achterliggende eigenaar. Hij is zelfs diegene die vaak aan de eigenaar een machtiging verstrekt om bij of met banken te handelen.

    Oké het dagelijkse bankverkeer gaat meestal buiten zijn medeweten om. Maar de trustee is de eerste die weet of de ontslapen eigenaar zijn geheimen gedeeld heeft. De jaarlijkse fee wordt dan gewoon betaald. Als er géén fee meer betaald wordt, ja… dan kan de trustee op zijn gemak gaan kijken of hij een voetbalploeg wil sponseren of Cubanen wil laten genieten van “The Rolling Stones

    Maar… hij zal waarschijnlijk eerst zichzelf sponseren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties