28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Aruba | Feiten of fabels?

HomeLandenCuraçaoColumn Aruba | Feiten of fabels?

©2015 Renée van Aller en John de Vries

money-geld-dollars-printen
Schulden

De financiële economische verhoudingen hebben al lang geen relatie meer met de echte economie. De echte economie gaat om de verhoudingen tussen vraag en aanbod. Het ontbreken van die samenhang is riskant. De Nederlandse staatschuld bedraagt nu bijna 470 miljard euro. Voor Aruba is dat 4 miljard florin, Curaçao heeft na schuldsanering in 2010 een nieuwe schuld opgebouwd van ± 3 miljard ANG. Sint Maarten heeft een schuld van ± 1 miljard ANG.

Voorkomen moet worden dat de schulden weer versneld toenemen. Daarom werd als voorwaarde voor sanering in 2010, financieel begrotingstoezicht van het Cft ingevoerd.

De bezuinigingen in Nederland bedroegen 50 miljard euro sinds de crisis. Daarvan komt misschien nu 5 miljard terug in de vorm van een tijdelijke lastenverlichting. De ECB kondigde in januari 2015 een grootscheeps schuldenopkoopprogramma aan (60 miljard per maand). De niet bestaande miljarden moeten het de banken makkelijker maken.

Kredieten, hypotheken en leningen moeten vervolgens de consumptie en investeringen aanzwengelen en de economie een duw in de rug geven. Het opkopen van staatsschulden gebeurt niet met echt geld. Geld wordt bijgedrukt, het geldverkeer berust op vertrouwen en niet meer op gouddekking. Zo’n basis kan leiden tot onvoorziene, explosieve en ongewenste effecten in de echte economie (migrantenstromen, oorlog, aanslagen, onvoorziene uitgaven en burgerlijk ongenoegen).

De bezuinigingen van de laatste 10 jaren in Nederland droegen onvoldoende bij aan economisch herstel. De burgers zelf hebben hun spaargeld gebruikt voor de opleving van de economie. Ook de lage koers van de euro en de goedkopere energie hadden een positieve invloed. Op termijn staan de pensioenen er slecht voor, maar daarvoor zijn we zelf verantwoordelijk. De vraag is wat doet de overheid nog voor de burger?

Structurele werkloosheid en desintegratie
De meeste burgers in het Koninkrijk zijn afhankelijk van een betalende baan voor hun inkomen. De hoge werkloosheid daalt te weinig. De uitstoot van werknemers door robotisering en digitalisering verloopt in sneltreintempo. De taxichauffeur wordt verdrongen door de zelfrijdende auto, taken van administratieve medewerkers, de boekhouder en notaris worden overgenomen door slimme computerprogramma’s.

De voorspelling is dat mogelijk een derde van alle banen voorgoed zal verdwijnen, meldde het Financieele Dagblad op 12 september 2015. Dat kunnen er uiteindelijk veel meer zijn, menen wij. In de media wordt gesuggereerd dat deze ontwikkelingen veel werkgelegenheid scheppen. Dat is onjuist, de werkgelegenheid zal beperkt stijgen voor hoogopgeleiden (software ontwikkelaars, wiskundigen en bijpassende hardware ontwikkelaars).

De effecten van het afdanken van werknemers zijn ingrijpend. Daarvoor bestaat geen plan op Koninkrijksniveau, noch op Europees niveau. De Nederlandse overheid ontvangt minder belastinggeld door de geringere gaswinning, de lage prijzen voor olie en gas, jarenlange faillissementen en hoge werkloosheid. Alle ondankbare taken zijn door het Rijk afgestoten naar de gemeenten met onvoldoende financiering. Het Koninkrijk doet te weinig aan integratie van vreemdelingen in de samenleving. Daardoor ontstaat op termijn onnodige onrust.

Wie zijn onze crediteuren?
Wie bezitten onze staatsschuld en zijn onze schuldeisers? Binnenlandse of buitenlandse beleggers, banken of dictaturen, Poetin, de Chinese elite, pensioenfondsen, hedgefondsen of piramidespelspelers? Blijkbaar is geen instantie in staat om inzicht te geven wie onze schuldeisers zijn. Hoe meer schuld een land opbouwt, hoe groter de risico’s.

Het lijkt ons van cruciaal belang te weten wie onze staatsschuld in handen heeft. Schuldeisers kunnen immers excellente dwangmiddelen inzetten. Dimitri Tokmetzis geeft daarover informatie in De Correspondent van 2 oktober 2013. “De geldmarkt financiert kortlopende schulden. Langlopende leningen worden vaak gerealiseerd door uitgifte van staatsobligaties via de kapitaalmarkt. De bezitters van de staatsschuld kunnen worden afgeleid uit de rentebetalingen.

Zelfs De Nederlandsche Bank heeft weinig bruikbare statistieken op dit onderwerp. Het IMF is beter geïnformeerd (Coordinated Portfolio Investment Survey (CPIS-database). Volgens deze data zijn Frankrijk en Duitsland onze grootste crediteuren, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en opvallend genoeg, Luxemburg. De kans is vrij groot dat die obligaties in handen zijn van buitenlandse partijen die in Luxemburg zijn gevestigd.

Ook Japan, België, Italië, Zwitserland, Spanje, Ierland, internationale organisaties (waaronder bijvoorbeeld het IMF), Oostenrijk en China zijn onze schuldeisers.” Voor de eilanden is makkelijker te overzien wie hun schuldeisers zijn. Voor het hele Koninkrijk geldt de vraag ‘hoelang blijft een staatsschuld houdbaar’? Kunnen we ongelimiteerd blijven lenen? Als dat zo is, hoeft een land geen gezonde financiële huishouding te voeren. Dat moet de burger wel, desondanks ziet de overheid zijn burgers als crimineel. Door die dubbele maatstaf daalt het vertrouwen in de regering. Onze politici geven ons te vaak het foute voorbeeld. Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

2 reacties

  1. Effe nagaan.
    3 miljard is de huidige schuld van curacao ? Opgebouwd sinds 2010 ?
    Dus 3 miljard / 5 jaren = 600 miljoen per jaar ? Tekort wel te begrijpen. Dus een tekort van 600miljoen per jaar excusief de geinde belastingen.

    Effe vanuitgaan dat het waar is. Waar is al dat geld naartoe ?
    Het curacao huis ? Doña nadie wiels ?

    Wat hebben wij voor een tekort van 600 milj exclusief de geinde belastingen gekregen ? Niets. Nada. Geen goede wegen, overal vuil, een curacaohuis die niet functionneert, een regering die niets doet etc etc

    Waarom hebben wij dan een minister van financien dan ?
    Waarom hebben wij een regering ?

  2. Tel de staatsschuld van alle landen bijelkander op. De cijfers zijn openbaar. Het resultaat is een onvoorstelbaar bedrag.

    Tel de uitstaande leningen van alle landen bijelkander op. De cijfers zijn niet openbaar. Het resultaat is beslist een onvoorstelbaar bedrag.

    Voor de simpele boekhouder zou de totale uitkomst van de wereldschuld moeten zijn: staatsschulden minus uitstaande leningen = nul.

    Dat ging vroeger gemakkelijk: even de goudstaven natellen, en de rekensom was snel gemaakt.

    Door de complexe waardering-systemen die nu gebruikt worden, zijn bankiers – en ministers van financiën – goochelaars geworden. De simpele burger is daar de dupe van: spaargelden en pensioentegoeden verdampen als sneeuw voor de zon.

    Vroeger waren spaargelden een belangrijk instrument voor de bankier en de minister van financiën. Dat is nu over. Men geeft waarderingsgrondslagen aan luchtkastelen. En… als er een luchtkasteel leeg loopt: ze blazen gewoon weer een nieuwe op.

    Mijn – altruïstisch- gratis advies:
    Koop een stuk grond. Bouw er daarna een huis op (al duurt het bouwen een aantal jaren) Spaar geen enkele florin meer, geef het uit aan uw woning. Maak achter het huis een leuk moestuintje en zet op het dak, gesubsidieerde, zonnepanelen. Zeg alle pensioen- en levensverzekeringen op, gebruik dat geld ook voor uw huis.

    Gooi niets weg, zeker geen papier, verpakking of kleding. Vermaal het. Vermeng het met water en maak er pulp van. Met die pulp kunt u mooie isolatiewanden maken voor uitbreiding van uw huis. Is het huis klaar? Bouw een tweede huis. U kunt het later verhuren aan de sufferd die géén huis gebouwd heeft.

    Geef de bankier en de minister van financiën het nakijken. Zij willen wél uw geld hebben, maar geven er niets voor terug. Gebruik de politiek: Ga ongeveer 4 maanden voor de verkiezingen vriendschap sluiten met de ministers die u een privilege kunnen weggeven.
    Laat hen in de waan dat uw familie uit honderden personen bestaat en u aan het hoofd staat. Vertel hen dat uw familie hoofdzakelijk uit Sint Nicolaas komt, kunnen ze nooit controleren. Daar wonen ze zelf toch niet. Uw aangevraagde vergunning zal vóór de verkiezingen klaar zijn. Ga géén vriendjes worden met de oppositie. Als die aan de macht komen ben u de eerste drie jaar toch niet meer belangrijk en uw vergunning blijft in de lade liggen.

    Stop met het van lezen van artikelen over de economie, allemaal geneuzel in de ruimte! Luchtkastelen vergelijkers.

    Voor méér persoonlijk advies ben ik natuurlijk beschikbaar. Voor 1.750 florin per uur (ex onkosten) geef ik u goudgerande adviezen. Mijn declaratie kunt u bovendien aftrekken bij de belasting aangifte, een koopje dus.

    Nogmaals: vertrouw nooit een bankier of een minister van financiën. Dat zijn goochelaars.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties