29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Aruba | Gelijkwaardigheid?

HomeLandenArubaColumn Aruba | Gelijkwaardigheid?

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Column Renée van Aller en John de Vries | Gelijkwaardigheid?
Column Renée van Aller en John de Vries | Gelijkwaardigheid?

Op 1 juli 2015 werd in Nederland de afschaffing van de slavernij gevierd. Vice premier Lodewijk Asscher hield een toespraak en zei dat we allen gelijkwaardig waren. Kort daarna werd bekendgemaakt op een persconferentie van het OM, dat de Arubaan Mitch Henriquez door politiegeweld om het leven was gekomen.

Hij kreeg onvoldoende zuurstof en is dus min of meer gestikt. Er was geen bewijs van dronkenschap of drugsgebruik. Een professor aan de VU (strafrecht) hield nog een slag om de arm vanwege de wurggreep, wat niet de juiste benaming was, sprak hij corrigerend. Hij probeerde de kool en de geit te sparen. Ook eerder hebben zich dit soort calamiteiten voorgedaan, sprak de hoogleraar licht gegeneerd.

Onze ijverige speurders lijken aan raciale profilering te doen. Hieraan zou op de politieopleiding meer aandacht moeten worden besteed. Want dat leidt altijd tot excessen. Wij reizen veel heen en weer en opvallend is dat op Schiphol altijd onze gekleurde medereizigers uitgebreid hun koffers moeten laten controleren.

Dat is ons nog nooit overkomen. Evenals dat wij nog nooit ten onrechte zijn aangehouden en ons moesten identificeren. Wij vinden een dergelijk onderscheid ongepast. Let maar liever op keurige witte omaatjes, die tegenwoordig heel populair zijn als drugskoeriers, evenals luiers van witte middenklasse baby’s. Amnesty International wil weten of er sprake is van raciaal getint gewelddadig politieoptreden.

Verbetering politiekorps
Wij menen dat het cruciaal is, dat het politiekorps een dwarsdoorsnede van de maatschappij is. Dat betekent veel meer allochtone agenten en leidinggevenden, zodat excessen kunnen worden vermeden. Bovendien kunnen allochtone politiefunctionarissen mogelijk de Hollandse agenten wat medemenselijkheid, begrip en betere omgangsvormen bijbrengen. Wij willen geen Amerikaanse toestanden hier. Kennelijk wil de burgemeester van Den Haag kalmte. Dat is wel begrijpelijk, maar de aanleiding voor al die onrust moet veel serieuzer worden genomen en niet alleen als vernielzuchtig optreden worden gekenschetst. De schapen moeten van de bokken worden onderscheiden. Als er onruststokers onder waren die om andere redenen rellen wilden, dan moet duidelijk zijn wie dat waren en waarom.

Wij willen gelijkwaardigheid van alle burgers ongeacht hun herkomst. Duidelijk is wel dat de gekleurde medemens het vaak moeilijker heeft om werk te krijgen en volledig te worden geaccepteerd in de Nederlandse maatschappij, dan de witte. Waarom dat zo is, begrijpen wij niet. De Grondwet en de mensenrechtenverdragen eisen gelijkwaardigheid, maar er komt in de praktijk nog te weinig van terecht.

Het is tragisch dat de dood van Mitch Henriquez ons weer duidelijk maakte hoe verkeerd wij bezig zijn. Laat ons in de komende weken zien en horen hoe het beter kan. Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

7 reacties

  1. Ik heb veel bewondering voor de intelligente schrijvers van dit stuk. Je moet het maar durven. Chapeau!
    Kritiek van de wannabe Nederlander 😉 zal er altijd zijn.

  2. Held schrijft: intussen zijn we 30 jaar verder. Dus hij praat over een periode rond 1985. Maar toen was Nordholdt nog geen hoofdcommissaris in Amsterdam. Dat was hij van 87 tot 97.

  3. Beste heer Aller u heeft gelijk. Sonny en Bartje hebben hun mening. Ik heb in het verleden gewerkt bij de gemeentepolitie Den Haag, heel kort. Korte stop KLM , jaren bij de gemeentepolitie Amsterdam. Ik heb de Bijlmerramp meegemaakt ik heb echt veel meegemaakt. Daarna Reclassering Nederland. Ik weet waarover ik praat. De politie in Nederland is een afspiegeling van de doorsnee Nederlander. Toen ik het korps Amsterdam betrad, heerste er racisme in alle vormen. Ik zal u besparen wat ik allemaal heb
    ervaren. Wat ik heb ervaren is, dat Amsterdam een beleid heeft
    gevoerd die nu redelijk succesvol is. Roterrdam deed hieraan ook
    mee. De overige korpsen keken toen op ons neer. Ik ben blij dat ik in Amsterdam heb gewerkt. Feit is dat de Amsterdamse politie blij was met onze komst. Feit is dat de Amsterdamse politie na een periode als gelijkwaardig heeft gezien. Zie ik met uitzondering van Rotterdam niet bij andere korpsen. Nordtholt was slim en kundig. Achteraf gezien had hij minister van justitie, moeten worden. Hij wist wat er speelde, Nu zijn wij dertig jaar verder. Gaat een Bartje en Sonny het anders voorleggen. Curaçao heeft na de jaren tachtig wederzijds een probleem. Vertrek van de Shell, een hoos van Antilliaanen vertrokken naar Nederland met allr gevolgen van dien. Gelijktijdig werd alles wat met zorg had te maken bewust naar Nederland gelokt. Weet u is makkelijk om kritiek te leveren. Als ik Bartje en Sonny lees, vraag ik mij af of ze de geschiedenis kennen. Als zij enig besef hebben van het hoe en waarom. Die arme Curaçaose arbeider wist niet dat het einde verhaal Shell zou zijn. Met als gevolg vertrekken naar Nederland. Ik kan verder uitwijden. Heeft geen zin. BARTJE EN SONNY, lees uw geschiedenis. Begin vanaf 1634 tot nu, dan praat u anders.

  4. Beste heer Aller u heeft gelijk. Sonny en Bartje hebben hun mening. Ik heb in het verleden gewerkt bij de gemeentepolitie Den Haag, heel kort. Korte stop KLM , jaren bij de gemeentepolitie Amsterdam. Ik heb de Bijlmerramp meegemaakt ik heb echt veel meegemaakt. Daarna Reclassering Nederland. Ik weet waarover ik praat. De politie in Nederland is een afspiegeling van de doorsnee Nederlander. Toen ik het korps Amsterdam betrad, heerste er racisme in alle vormen. Ik zal u besparen wat ik allemaal heb ervaren. Wat ik heb ervaren is, dat Amsterdam een beleid heeft gevoerd die nu redelijk succesvol is. Roterrdam deed hieraan ook mee. De overige korpsen keken toen op ons neer. Ik ben blij dat ik in Amsterdam heb gewerkt. Feit is dat de Amsterdamse politie blij was met onze komst. Feit is dat de Amsterdamse politie na een periode als gelijkwaardig heeft gezien. Zie ik met uitzondering van Rotterdam niet bij andere korpsen. Nordtholt was slim en kundig. Achteraf gezien had hij minister van justitie, moeten worden. Hij wist wat er speelde, Nu zijn wij dertig jaar verder. Gaat een Bartje en Sonny het anders voorleggen. Curaçao heeft na de jaren tachtig wederzijds een probleem. Vertrek van de Shell, een hoos van Antilliaanen vertrokken naar Nederland met allr gevolgen van dien. Gelijktijdig werd alles wat met zorg had te maken bewust naar Nederland gelokt. Weet u is makkelijk om kritiek te leveren. Als ik Bartje en Sonny lees, vraag ik mij af of ze de geschiedenis kennen. Als zij enig besef hebben van het hoe en waarom. Die arme Curaçaose arbeider wist niet dat het einde verhaal Shell zou zijn. Met als gevolg vertrekken naar Nederland. Ik kan verder uitwijden. Heeft geen zin. BARTJE EN SONNY, lees uw geschiedenis. Begin vanaf 1634 tot nu, dan praat u anders.

  5. Iemand die zich NIET verzet bij zijn aanhouding, heeft in Nederland niets te vrezen. Oké een nachtje cel mischien, maar dat is wel te overleven.

    Met verzet wordt een reactie uitgelokt van de betreffende agenten. In dit geval met een noodlottige gevolg.

    Het – vermoedelijke – “macho gedrag” heeft waarschijnlijk geleid tot overreactie van de politiefunctionarissen. “Macho gedrag” is typisch gedrag voor bewoners van warmere streken.

    Maak van een muis geen olifant!

  6. @”Bovendien kunnen allochtone politiefunctionarissen mogelijk de Hollandse agenten wat medemenselijkheid, begrip en betere omgangsvormen bijbrengen. ”
    O ja? …. bijvoorbeeld net zoals de medemenselijkheid, begrip en omgangsvormen op Curacao dus ???!!! Nee, dan zijn we er helemaal uit !! 🙂

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties