30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Aruba | Sinterklaas

HomeLandenArubaColumn Aruba | Sinterklaas

©2015 Renée van Aller en John de Vries

aruba-sinterklaas
Volgens de Betalingsbalans van 1 december 2015 van de CBA eindigde het tweede kwartaal met een schuld van 53.3 miljoen florin

De Centrale Bank van Amerika en Europa gedragen zich als Sinterklaas. Opkopen van leningen van de overheid zal de economie doen bloeien, omdat lenen zo goedkoop is. De geldontwaarding (inflatie) zal groeien. Mensen, we moeten meer uitgeven en minder sparen. Gooi eens wat over de balk!

Wie betaalt dan dadelijk onze oplopende schulden, als we geen werk meer hebben en de binnenlandse- en buitenlandse vraag verder vastlopen? Premier Rutte en premier Eman hebben een adequaat antwoord. Investeren! Waarin blijft de vraag. Investeringen moeten een aanvaardbaar rendement opleveren en geen verlies. De werkloosheid neemt ondertussen onvoldoende af. Er is geen werk. Geen inkomen, geen koopkracht.

Pas als de kleine ondernemers weer vertrouwen krijgen in de economie, krijgen meer mensen werk. Dan moet de vraag naar producten wél stijgen. In Nederland kunnen ouders hun kinderen weer een ton cadeau doen om een huis te kopen.

Hoeveel ouders hebben een ton liggen? Kinderen van betalende ouders die straks zorg nodig hebben, worden vervolgens door de overheid verplicht die te geven. Want de kinderen hebben toch ook geprofiteerd van hun ouders? Voor niks gaat de zon op!

De politieke risico’s van zoveel schulden maken en ongelimiteerd geld bijdrukken zijn enorm. Het opkoopbeleid van de Centrale Banken straft spaarders en de pensioenfondsen en beloont leners. Dat is nog niet eerder op deze schaal gedaan. Allemaal nieuwerwetse financiële Napoleons met grootheidswaan, vrezen wij. Bas Heijne schreef er indringend over in het NRC van 5 december 2015 naar aanleiding van het financiële en morele miljoenenschandaal van het Leidse ROC. “Een dergelijke ravage treft de samenleving in het hart.”

Wat staat het Koninkrijk nog te wachten? Want degenen die voor miljoenen frauderen staan zelden voor de rechter. Een onderstandstrekker die erbij klust wel. Hij krijgt een fikse boete en de onderstand wordt gestopt. Klassenjustitie? Hoe komt u erbij. Het geld moet rollen, maar niet uw en mijn kant op. Vandaar dat de meeste spaarders bij een negatieve rente kiezen voor de oude sok.

Ontspoorde ambitie?
Het AD berichtte op 5 december 2015 dat het producentenvertrouwen in Aruba is afgenomen. Dat meldde de Centrale Bank van Aruba (CBA). Het aantal bedrijven dat nog winst maakt daalde in het tweede kwartaal van 2015. De arbeidskosten stegen aanzienlijk. Dat is goed, want premier Eman vindt dat het bedrijfsleven moet meehelpen om de koopkracht op peil te houden. Producenten zijn niet positief over de economische groei, terwijl de overheid een aanzienlijke groei zag.

Volgens de Betalingsbalans van 1 december 2015 van de CBA eindigde het tweede kwartaal met een schuld van 53.3 miljoen florin. De weergave van de overheidsinkomsten en uitgaven zijn onduidelijk geformuleerd. Kennelijk kochten buitenlandse investeerders Arubaanse schuld op (hoeveel en wie?), binnenlandse investeerders deden dat veel minder. Ook werd er meer geleend waardoor de overheidsinkomsten toenamen.

Wat het ook prima doet is het fabriceren van vervalste waarbepalingen van vastgoed. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vooraanstaande vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff en drie van haar taxateurs daarvan, berichtte het Financieele Dagblad op 3 december 2015. Dat ging via chique connecties van de onder- en bovenwereld. Vastgoed schijnt een Walhalla te zijn voor de maffia. Kennelijk wordt altijd gefraudeerd met het grote geld van een ander, maar nooit met het eigen geld.

De corebusiness van de overheid lijkt niet langer het bestrijden van financiële dubieuze constructies, het witwassen en frauderen op grote schaal zoals de gigantische zelfverrijking bij de bestuurders van de SNS bank. De mantel der liefde bedekt veel als het om geld gaat en ondanks de MOT. Onze overheid knijpt regelmatig een oogje toe.

Vervolgens worden de belasting verhoogd. Dan staan de kranten vol met de overheidswens om arbeid goedkoper te maken. Daar komt weinig van terecht. Brave New World, geen werk, geen koopkracht, wel veel mooie woorden. Maar daarvan kunnen we niet eten.
Renée van Aller & John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

1 reactie

  1. We hoeven alleen maar even aan de US of A te denken wanneer we de gevolgen van ongelimiteerde ‘consumptie op de pof’ willen zien. Een schuldenplafond waar men nooit meer vanaf komt, welke voor het grootste deel in handen is van China.
    De gekte met de huizenprijzen heb ik ook nooit begrepen. Hoe een hoop stenen jaar na jaar na jaar kan stijgen in waarde, met ruim meer dan de inflatie. Soms waren er prijsstijgingen van 30 tot 40 % per jaar. Vraag en aanbod werd er dan gezegd.
    Nadeel is dat dit alleen zou moeten gelden wanneer de vraag daadwerkelijk toe zou nemen met tegelijkertijd een toename aan beschikbaar inkomen. Nu weten we inmiddels dat het beschikbaar inkomen kunstmatig werd opgekrikt door ongelimiteerd krediet te geven…………zonder onderpand of zonder noemenswaardige aflossing.
    Het resultaat hebben we in 2008 mogen aanschouwen en de wereld is er nog steeds niet van bijgekomen.
    Nu verkoopt Aruba haar schulden en denkt dat de opkopers daar niets voor terug willen zien ?
    Keep dreaming !
    Op de lange termijn zal altijd 1 partij verliezen en wellicht alle partijen. Dan loopt de economie van Aruba als een kapotte versnellingsbak vast en is het gedaan met het feest.
    De enige manier om dat tij te keren is door de toeristen markt spectaculair te laten stijgen en veel buitenlandse investeerders aan te trekken. Een andere manier is er niet. Oh ja, toch wel……….het heet ‘bezuinigen’, maar dat schijnt in geen enkel lesboek voor politici voor te komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties