32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 15:31

Column Aruba | Turboliquidatie van een fantoom

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Column Renée van Aller en John de Vries | Barmhartigheid?
Column Renée van Aller en John de Vries | Turboliquidatie van een fantoom

Waar of onwaar? De Arubaanse financiële sector is solide en winstgevend berichtte de Centrale Bank van Aruba (CBA) in het Financial Sector Supervision Report 2014 (AD 13 juli 2015). Het is ons onduidelijk welke sector solide is, zeker gezien de achterstallige overheidsbetalingen.

Ook het toezicht laat te wensen over, zoals voor de pensioensector. De CBA ambitie is een favorabel imago van Aruba als standbeeld te construeren, maar zonder bewijsbare cijfers. Voorwaar een bloemrijk geschreven verslag, maar houvast biedt het niet. Het zou sensationeel zijn als de sound business operations ook op de overheid van toepassing waren. De Nederlandse toezichthouder (DNB) maakt zich zorgen over de kleine trustkantoren, die niet weten wie hun cliënten zijn en wat er wordt gewassen. Hoe is dat in de rest van het Koninkrijk?

Turboliquidatie van een fantoom
Opheffing van de eigen organisatie en ambities om binnen te lopen? Dat kan door turboliquidatie van alle aanvechtbare attracties en bestuurlijke handelingen, als de grond te heet onder de voeten wordt. Als onbetrouwbare bestuurder kan men zichzelf zodoende zorgzaam witwassen. Nog beter is een ander voor het eigen handelen te laten opdraaien door turboliquidatie. Het gaat daarbij niet om een enkele reis naar het hiernamaals.

Turboliquidatie is de ontbinding van een rechtspersoon (bijvoorbeeld van een B.V. door een besluit van haar vergadering van aandeelhouders) en de constatering dat de rechtspersoon op het moment van de ontbinding geen bekende baten (geen geld) meer heeft. Dat zei Peter Bos van Wieringa Advocaten op 10 juli 2015. De wet bepaalt dat de rechtspersoon dan op datzelfde moment ophoudt te bestaan.

Kan die constructie worden toegepast op bestuurders die het eigen belang najagen in plaats van het algemeen belang? Daar is een landsverordening voor nodig. Maar de rechter kan dit misschien via extensieve interpretatie van een wettelijke regeling toepassen? Nadeel is dat als er alleen schulden zijn, deze niet kunnen worden vereffend. Inspirerend idee voor eigen zakkenvullers. Veel inpikken, sporen wegwerken en alles in een ver buitenland stallen via een ondoordringbaar opgezette constructie van allerlei ingenieuze handelsvormen. Die verbergen de eigen inbreng zo goed dat die oplossen in het niets. Zo wordt alles vanzelf niks. Wordt het eigen faillissement dan aangegeven, dan kan dat misbruik van recht opleveren. Van een kale kip kan niets worden geplukt, maar de verborgen schatten kunnen worden opgespoord. Vervolgens moet worden aangetoond dat die baten van de betrokken kommervolle bestuurder zijn. Hoe? Wij denken dat als er een even begaafd opsporingsteam op de zaak wordt gezet als de eigenaren van de wasstraat, het kan lukken. De juiste personen aanzetten tot uit de school klappen is nuttig. Zo wordt krom recht gemaakt.

Attractief arrangeren
De wettelijke regels zijn inventief en ingenieus smakelijk toepasbaar. Premier Asjes geeft ons dagelijks een cursus, als hij beweert dat de Gevolmachtigde Minister (GVM) geen ambtenaar is. Kan zij daarom niet worden onderzocht door de Ombudsman? Lijkt ons een ongehoord onjuiste conclusie. Mevrouw heeft geen politieke functie. Haar arbeidsvoorwaarden zijn apart geregeld.

Welke functie de GVM dan wel heeft, vermeldt de Excellentie niet. Wij menen dat de functie van GVM het meest overeenkomt met een hoge ambtelijke functie. Betekent de uitspraak van premier Asjes nu dat via een ingenieuze constructie ambtenaren en bestuurders alles mogen wat verboden is? Daarin past niet het optreden van de premier tegen ‘luie’ en trainerende ambtenaren.

Ook premier Eman met hulp van spindoctors kan meesterlijk de wettelijke regels inventief toepassen. Zoals het CFT aimabel afserveren door het erudiete enthousiasme van Staatsraad dr. Mito Croes. Dat was een kloek kunstwerk. Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties