28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Aruba | Betalen is voor de dommen

HomeLandenCuraçaoAruba | Betalen is voor de dommen

Column Renée van Aller en John de Vries

Aruba Analyse
Betalen is voor de dommen

Onder de titel Betalen is voor de dommen, bracht Flip de Kam in 1977 een boek uit over belastingontwijking door bedrijven en personen. Zoals Churchill ooit zei: “Never let a good crisis go to waste”.

De Solo di Pueblo kopte 2 februari 2015 verontrust “Austerdidad a resulta un disaster absoluto”. Premier Eman en minister de Meza, bezochten in Amerika Professor Stiglitz (1943) van de Columbia Universiteit. Onze leiders waren daar op bezoek voor een beter milieu en bevestiging van de eigen juiste economische opvatting. Stiglitz was hoofdeconoom van de Wereldbank, dus de indirecte baas van de briljante John Perkins.

De regeringsuitspraken wekken de indruk, dat al overvloedig en langdurig bezuinigd is in Aruba. Dat is onjuist. Alle regeringen hebben de overheidsschulden laten oplopen. De huidige en vorige AVP-regering streefden alleen op papier naar gezonde overheidsfinanciën. Vier miljard schuld! Hoe veel zullen de schulden nog oplopen, omdat het zo goed is voor ons allemaal? Wie betaalt al die rente en schulden? Goedkope leningen via Nederland, zullen leiden tot nog meer lenen en waarschijnlijk niet tot een zorgvuldiger financieel beheer, zoals dringend noodzakelijk is.

Professor Stiglitz zei (volgens de Solo) dat niet alleen gemeten moet worden met het GDP, maar ook met de welvaart en de voordelen van het overheidsbeleid voor de bevolking. Uit beschikbare achtergrondinformatie over professor Stiglitz, blijkt dat hij van mening is dat economische groei duurzaam moet zijn en het milieu moet worden geconserveerd. Een lerende maatschappij is daarbij essentieel. Laatstgenoemde vereisten ontbreken in Aruba. Natuurlijk kwam tijdens het bezoek van Eman en De Meza aan Stigllitz aan de orde of in tijden van crisis moet worden bezuinigd, óf extra moet worden uitgegeven. Gelukkig antwoordde de professor, zoals de premier wenste. Professor Stiglitz bleek zeer tevreden, dat de premier had gekozen voor investeringen en niet voor bezuinigingen, meldde de Solo. Waarom werd niet vermeld. Of die investeringen voor de bevolking welvaart hebben gebracht, is onbekend.

Professor Stiglitz onderschrijft zienswijze premier Eman?
Het NRC Handelsblad publiceerde op 8 november 2014 een groot interview met professor Stiglitz. Stiglitz is evenals Pikkety bang voor grote maatschappelijke ongelijkheid. Aruba is een tamelijk ongelijkwaardige maatschappij. Weinig inwoners verdienen veel, veel inwoners verdienen weinig. Ongelijkheid is schadelijk voor de welvaartsgroei. Waarom laat de regering toe dat er zoveel illegale, slecht betaalde werknemers zijn? Ook waarschuwt Stiglitz voor de economische en financiële mythes die in de pers verschijnen en door beleidsmakers gepresenteerd worden. Normen van goed en kwaad moeten duidelijk zijn en ook moet de politieke besluitvorming acceptabel zijn.

Balanced budget?
Uit de Amigoe van 6 februari 2015 bleek dat de overheid pijlsnel 180 miljoen florin (?) moet lenen. Voor de lopende kosten en aflossing van leningen. Ons lijkt extra lenen niet volgens de afspraken. Indien de automatische indexering van ambtenarensalarissen en pensioenen wordt gestopt, zal dat onvoorziene en ongewenste complicaties opleveren. Die afschaffing was al als bezuiniging ingeboekt in de aanpassing van de begroting 2014 en goedgekeurd door het CFT. Uit bestudering van de relevante documenten, blijkt dat de overheid salarissen niet zo maar kan korten. Bovendien is indexering en duurtetoeslag geregeld tot 2024 in het Interim bilateraal akkoord van 12 mei 2014 tussen de regering en vakbonden in de publieke sector. De regeling geldt ook voor de ambtenarenpensioenen en daarmee gelijk gestelden. In ieder geval voor gepensioneerden tot 1 januari 2011. Toen werd het nieuwe pensioenreglement voor ambtenaren ingevoerd (NPR). Het gaat hier om verkregen rechten. Sinds 1996 worden de ambtenarenbezoldigingen weer geïndexeerd. Ambtenarenpensioenen zijn tot 31 december 2010 gebaseerd op 70% van het eindloon, dat de laatste twee jaren werd verdiend. De rechter stelde in de zaak Pourier op 20 januari 2003, dat niet aan opgebouwde pensioenrechten mag worden getornd. Dat is in strijd met de mensenrechten. Dus de overheid kan verkregen rechten gebaseerd op geschreven en ongeschreven recht en een langdurige praktijk niet zomaar elimineren. Dat is onrechtmatig. Ook zal die afschaffing directe gevolgen hebben voor de rechtspositie van politici wegens koppeling aan de hoogste ambtenarenschaal. Soms is de politieke waarheid achterstevoren en onderste boven beter te begrijpen.
Onze waarheidsdeskundige TP zegt daarover:

“een leugen kan de hele wereld rondgaan, voordat de waarheid haar laarzen heeft aangetrokken om de leugen te uit te schakelen.

Wij zijn heel dankbaar voor onze innemende ministers en parlementariërs. Maar zij moeten zich nauwlettend aan de gemaakte afspraken houden. Hoe ver reikt het mandaat van de vakbonden? Wellicht is het aan te bevelen dat als de vakbonden een akkoord bereiken met de overheid (al dan niet in een Sociaal Dialoog en met inschakeling van het GOA) deze vóór ondertekening ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de leden. Dan weten ze wat hen te wachten staat. De overheidstekorten worden op de inwoners verhaald. Andere mogelijkheden zijn er niet.

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties