26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Casimiri | Curacao stevent recht op een ramp af

HomeMediaColumn Casimiri | Curacao stevent recht op een ramp af

Column door Andres F. Casimiri

Andres F Casimiri
Andres F Casimiri

Gisteren is voorbij. De toekomst is hier. De manier waarop we in het verleden werkten zal geen resultaten meer opleveren in de toekomst. Innovatie – op elk niveau – is het enige antwoord op de veranderingen die de tijd ons opleggen zal. De gedachte dat er voor altijd olie zal zijn en de Isla raffinaderij voor eeuwig door zal draaien is achterhaald, vervlogen en afgedaan.

Communicatie is altijd de eerste focus voor een actie. Om resultaten te bereiken, begin je mensen in een idee of in een visie te interesseren.

Die gaan dan deels mee, terwijl een ander deel vecht tegen je plannen. Als eenmaal een deel begrijpt waar het in werkelijkheid om draait krijg je ze mee. Langzamerhand verandert de groep.

Je krijgt steeds meer mensen mee die met je doelstellingen akkoord gaan. Dat is wat nu gebeurd met GreenTown. De groep die niet mee gaat is een groepje die er nog niet vooruit durven te komen, het nog allemaal niet goed begrijpen en in veel gevallen hun eigen interesse en agenda hebben. Dit zijn dan de wankelaars, twijfelaars, bedelaars, sjoeemelaars, weigeraars en leugenaars. De laatste in dit rijtje hebben de grootste mond dat het Curaçao niet gaat lukken.

Laten we één ding niet vergeten. Wij zijn allemaal, op de eerste plaats, in de “people” business. Voor die reden dienen we alle bronnen, kennis en ervaring aan te boren waarover we beschikken.

Alleen wanneer we een groot deel van het volk een integraal onderdeel van een duurzame economische oplossingorganisatie kunnen maken, zullen we ons vol potentieel bereiken.

Het is een welbekend feit dat ons land voor belangrijke financiële problemen staat en dat onze bestuurders maar één uitweg zien en gaan voor de enige uitweg die zij kennen: belastingen verhogen, besparingen, saneringen, downsizen, reorganiseren… en wat is straks daarvan het resultaat?

Meer dan 90% van het volk zal het niet halen. En waarom niet? Omdat de overheid en zelfs het Parlement de eerste wet van het management volkomen negeert:

“Het gaat in de eerste plaats over mensen!”

Een land doen herleven kan zo eenvoudig en zo moeilijk zijn als we het zelf willen maken. Het essentiële verschil tussen een succesvolle vervanging herstelling of omwisseling, en een ramp kan je vinden in deze drie eenvoudige regels:

• Vergeet hoe je het gisteren (fout) gedaan hebt en wees innovatief.
• Herdenk je beleid strategie en begin van nul.
• Betrek iedereen die een bijdrage kan leveren bij deze inspanning.

Begin met mensen naar één duidelijk doel te leiden vanuit een glasheldere visie. Beperk je tot één oplossing en begeef je niet op een halfslachtig pad. Begin een veranderingsproces op te stellen vanuit deze basis.

Gaan we aan deze regels voorbij dan stevent Curaçao recht op een ramp af.

Bron: Facebook Andres Casimiri

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Met alleen een visie hebben kom je niet ver. Een heel eenvoudige vraag wat de kosten van zo’n project zijn kan of wil men niet beantwoorden.
    Quote “We begrijpen de vraag wel om meer details. We begrijpen ook dat er ontwikkelaars zijn die via de overheid graag willen gaan ontwikkelen maar er weinig moeite in willen stoppen. We begrijpen dat plannen copy-pasten in deze tijd heel makkelijk is. Het is voor die reden dat we wat informatie achter houden.”
    Vooral de laatste zin komt niet betrouwbaar over. Houdt dit in dat de Curaçaose bevolking later geconfronteerd kan worden met overheidstekorten etc. doordat deze moet bijspringen met belastinggeld van dezelfde bevolking?
    Ik denk dat er helemaal geen financieel plaatje gemaakt is. Een visie hebben is mooi maar een verantwoorde uitvoering daaraan geven is wel iets anders.

  2. Greentown levert banen op vanaf het begin met de schoonmaak en de start van de bouw.
    investeerders hebben een visie en willen daar investeren om er een mooie havenplaats van te maken met jachten en dure appartementen.
    winkels entertainment enzovoorts.
    Greentown is de vooruitgang, De Isla is een verloren zaak.
    Alleen de Pdvsa heeft nog belangstelling voor de schroothoop.
    maar ze zullen er niet in willen investeren, dus de uitstoot blijft met de toestemming van de corruptici, die waarschijnlijk onder tafel er dik voor betaald krijgen.
    Voor onze corruptici is greentown niet winstgevend er wordt niet onder tafel geschoven met centjes.
    Dus alleen Pdvsa is gesprekspartner.
    Het volk mag verder vergiftigd worden.
    prachtige wijken waar geen mens meer wil kopen (o.a. Blue bay).
    De Isla is voor het toerisme de nekslag, stop maar met hotels bouwen, want een beetje amerikaan wil niet in deze uitstoot op vakantie.
    Om over de zeevervuiling nog maar te zwijgen.

  3. Fred de Haas jou vraag kan ik snel beantwoorden. GreenTown heeft het hele Schottegat gebied opgesplit in 4 delen. De eerste ontwikkeling, deel A en B houden in de oevers achter Seri Domi vanaf de Prins Hendrik kade tot aan en met inbegrip van Felt Salu vervolgens langs de Nijlweg tot aan de grens van het Isla terrein. Dit kan dus al ver voor de sluiting plaats vinden.

    Plan B bevat de Curaçaose Dok Maatschappij. Gesprekken zijn gaande om het dok over te nemen, een kleine en een grote scheepswerf te bouwen en een mega drijfdok (zelf) te bouwen om de grootste schepen bij bijvoorbeeld St. Michels Baai te onderhouden en te repareren.
    Plan C is een plan voor het asfaltmeer.
    Met de uitvoering van de drie plannen kan al voor de sluiting worden begonnen.
    Het laatste Plan D is de ontwikkeling van de het Isla terrain zelf.

    Henk, zo is het. Zo is het gegaan en zo ligt het. Ik wens de volgende generatie om hier hun tijd niet mee te verdoen. Gelukkig denkt de jonge generatie hier anders over.

    Nu DOEN. Sluiten en fouten die 100 jaar geleden gemaakt zijn ongedaan maken. 30 jaar geleden was een correctie mogelijk maar dat is niet gebeurd. GreenTown kan al vrij snel beginnen. GreenTown dient daarvoor de erfpacht rechten te verkrijgen.

    Het verhaal krijgt pas inhoud als de overheid er toe overgaat GreenTown een brief af te geven waarmee wij anderen en meerderen ervan kunnen overtuigen dat de overheid GreenTown op zijn minst in overweging wil nemen. Wij hebben plannen van twee Internationale ontwikkelaars op tafel gebracht. We hebben meerder letters of intent getoond. We hebben een brief van de Europese Ontwikkelings Bank op tafel gelegd. Alles wat we doen staat op onze website http://www.greentowncuracao.com En steeds weer dezelfde vraag van dezelfde personen: Wie zijn de investeerders en plannenmakers” Hoeveel gaat het kosten?
    We begrijpen de vraag wel om meer details. We begrijpen ook dat er ontwikkelaars zijn die via de overheid graag willen gaan ontwikkelen maar er weinig moeite in willen stoppen. We begrijpen dat plannen copy-pasten in deze tijd heel makkelijk is. Het is voor die reden dat we wat informatie achter houden.

  4. andres opmerker, zelfde vraag kan je ook stellen mbt open houden van de raffinaderij.
    Waar het om gaat is een visie hebben in deze.
    De visie mbt tot de raffinaderij is vanaf 1985 brandjes blussen geweest en ook nu weer op het allerlaatste moment, omdat het contract eindigt, weer proberen een brandje te blussen.
    In de greep blijven van een paar direct betrokkenen, maar hun houding is begrijpelijk.
    Shell heeft tot nu toe gelijk gehad, sluiten die handel, aangezien het niet meer rendabel is en de toenmalige regering heeft het brandje geblust maar zonder visie.
    Daar waar iets rendabel is is geld geen probleem.
    Voor PDVSA is deze raf nog steeds rendabel, maar wij betalen de prijs hiervoor.
    In Europa en in de VS was deze raf allang gesloten.
    Als wij geen standaard oostelijke wind hadden gehad, was hij ook allang gesloten.
    Alle afgelopen regeringen, inclusief de huidige, hebben geen visie in deze.
    Tenminste toont GreenTown een visie.

  5. Een mooi verhaal maar met weinig inhoud.
    In het verleden heb ik al eens gevraagd hoe je plan gefinancierd zou worden.
    En als antwoord lees je dan ” door investeerders”.
    Over bedragen etc wordt niet gesproken.
    Geef eens een gedetailleerd verslag van jullie plannen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties