32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | 200 jaar Koninkrijk

HomeLandenCuraçaoColumn Curacao | 200 jaar Koninkrijk

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Groot wetenschappelijk onderzoek naar Koninkrijksrelaties
Column Renée van Aller en John de Vries | 200 jaar Koninkrijk

Het Zwitserlevengevoel. Het Antilliaanse Dagblad berichtte op 26 september 2015 dat ‘in het Twentse Markelo gisteren de laatste bomen werden gepland van het Koninkrijksbos. De Gevolmachtigde minister van Curaçao, Marvelyne Wiels, de Gevolmachtigde minister van Aruba, Alfonso Boekhoudt, en Josianne Fleming-Artsen van Sint Maarten waren daarbij aanwezig en planten samen met kinderen deze bomen.

Dat gebeurde in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk. De ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders planten vijftien koningslinden in een cirkel. Dit staat symbool voor het Koninkrijk: 12 provincies en 3 eilanden’.

Eenheid in verscheidenheid?

Op 26 september 2015 werd de viering van 200 jarig Koninkrijk feestelijk beëindigd in aanwezigheid van veel hoogwaardigheidsbekleders in Amsterdam met uitzicht op de Magere Brug. Een rillerige bries blies morrend door de aanwezigen. Er was veel Holland en weinig Caribisch tijdens deze afsluiting. Ons Koninkrijksgevoel kleumde en afwezig. Geen zwoel Zwitserlevengevoel, meer een vechtscheiding. Dreigende aanwijzingen voor Sint Maarten en Aruba staan ongeduldig trappelend in de Koninkrijkscoulissen.

De Raad van State (RvS) meende dat minister Plasterk op dood spoor zat met zijn aanwijzing aan de Arubaanse Gouverneur in 2014. Plasterk weet van de prins geen kwaad, net zo min als minister van der Steur over de in scene gezette foto van Volkert van der G. De schandalen waar onze bewindspersonen in verzeild raken, worden consequent ontkend. Financiële transfusies gingen naar Griekenland en in 2010 naar Curaçao en Sint Maarten.

Meer doen met minder
Onze politieke leiders worden tegenwoordig niet meer afgerekend op hun daden, maar op hun woorden. Coalitie partners proberen hun ideeën te realiseren. Dat lukt maar matig. Dikke ik labbekakt en moet om de economie uit het slop te halen koortsachtig consumeren. De overheid verhoogt de belastingdruk en laat de gemeente te veel doen met te weinig geld. Dat is eigen verantwoordelijkheid. In veel nieuwe auto’s zit sjoemelsoftware, zodat de overheid niet bestaande milieuvriendelijke auto’s subsidieerde. Hebzucht en bedrog heersen. In de politiek wordt waarheid gretig gelogen.

Bas Heijne schreef in het NRC van 26 september 2015 een acute analyse over paaipolitiek en wijst op de blunder van Van der Steur inzake Volkert. “Maar zet een hoop van zulke incidenten achter elkaar, en je ziet het patroon. Opgejut door #ophef doet de gevestigde politiek uitspraken en beloftes, die vervolgens niet hard te maken zijn. Wat doet dat met een samenleving?” Onze politici ondermijnen het vertrouwen in de politiek. Ze zeggen ja, maar verkopen nee.

Gezien het onderlinge wantrouwen dat in het Koninkrijk heerst en ijverig wordt uitgebuit, is een handleiding nodig in de vorm van de fameuze Franse reisgids Guide du Routard. Nu is er gratis gids voor vluchtelingen. Dit beschreef Sebastiaan Kort in het NRC van 24 september 2015. De gids heet Hello!. De gids is ook online beschikbaar via de website www.routard.com. Wellicht helpt een Koninkrijksplaatjesboek het onderling begrip?

Wij zien het voor ons. Wat is corruptie? Wat is herverdeling van welvaart en milieuvervuiling? Wat is goed bestuur, houdbare overheidsfinanciën, bezuinigingen? Wat zijn onze waarden en normen volgens Nederland en volgens onze eilanden? Met veelzeggende plaatjes van Pa Stechi.

We spreken af als de gids er is, dat we elkaar niet meer door het slijk sleuren. We sturen onze vooroordelen op vakantie en kijken met een frisse blik naar elkaar. Want niets menselijks is ons vreemd en dat geldt voor het hele Koninkrijk, schandalen te over. Dus de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Daar houden we mee op en maken allemaal wat van ons Koninkrijk, zonder vuurwerk.

Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties