32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | Buitenkansje?

HomeLandenCuraçaoColumn Curacao | Buitenkansje?

Column Renée van Aller en John de Vries

Joslyn Morton
Column Curacao | Buitenkansje?

In de maatschappij en de politiek was en is de patronage, bevoordeling en gunsten verlenen een belangrijk instrument. Binnen het Koninkrijk werkt het als een verdeling van welvaart aan medestanders.

Iemand waartegen men een weldadige weerzin koestert, wordt niet bevoordeeld en krijgt geen gunsten. Zo legt de patroon de basis voor onvoorwaardelijke en langdurige toewijding van zijn cliënt. Het hemd is nader dan de rok, daarom willen we ons zelf en onze families bevoorrechten. We zijn dus ogenblikkelijk om te kopen. Wie wil er geen flexibele functie, waarvoor weinig inzet nodig is, geen noemenswaardige opleiding vereist is en waar goed geschoven wordt? De beste manier is, om dat via het regeringspluche te doen. Hele families doen dat al jaren. De old boys network is er niet voor niets. Dat geldt voor legale en illegale bezigheden.

Leegtrekken
Stel nu dat er ongegeneerd wordt witgewassen en er teveel invloed is op de eilandelijke besturen van criminele organisaties? Als integriteit zo van belang is, moet dat gelden voor het hele Koninkrijk. Nederland ondermijnt de rechtsstaat door onbeschaamd de rijken belastingvoordelen te bieden. Daar zullen ongetwijfeld ook schoongewassen bankbiljetten onder vallen. Ziet u de Nederlandse belastingdienst met een vergrootglas de biljetten op hun vlekkeloze herkomst controleren? Wij niet. De dienst moet zorgen dat de Nederlandse overheid zoveel mogelijk geld binnenkrijgt. Het doel heiligt de middelen.

Verzeker uw toekomst
Nederland leidt de aandacht van de eigen misstanden af door de aandacht op Caribische misstanden te vestigen. Dat is een vaak voorkomend verschijnsel. Kennelijk wil de Koninkrijksregering integriteit niet in alle opzichten in stand houden, alleen maar als het goed uitkomt. In de afgelopen 50 jaar zijn meters rapporten verschenen over integriteit, maar feitelijk worden veel misstanden in stand gelaten. Klokkenluiders worden miskend, ontslagen, of naar de dood geleid. Woekerpolissen oplossen? Minister Dijselbloem wil geen commissie instellen om het uit te zoeken, want het is te ingewikkeld, sprak hij met een zuinig mondje op 15 april 2015. De verzekeringsbedrijven hebben compensatie beloofd, maar doen het niet. De politiek laat het lopen.

De pensioenregelingen zullen in veel gevallen ook woekerpolissen worden met actieve medewerking van de politiek, omdat de rente zo laag wordt gehouden is dat heel slecht voor de toekomstige pensioenen. Wedden dat dit als een generatieconflict wordt gepresenteerd? De economie trekt onvoldoende aan. In plaats van banken zijn het nu de verzekeraars die de “financiële stabiliteit in gevaar kunnen brengen”, stelt de Nederlandse Bank (DNB). De gaswinning in Groningen wordt tijdelijk aan banden gelegd. Dat de provincie Groningen een ruïne wordt is een aanvaardbaar risico voor alle Haagse politici. Ze wonen er niet.

Door de lage rente verdampen de overheidsschulden, de pensioenen, de pensioenopbouw en ons spaargeld. De enigen, die er beter van worden zijn de verzekeraars (kosten gaan omhoog) en de politiek. Zo daalt de staatsschuld vanzelf en kan weer extra worden bij geleend zonder rentelasten. De belastingbetaler draagt zo een dubbel risico. Uw pensioenverzekeraar kan omvallen en uw lijfrente is over 30 jaar tot niets geslonken. Maar uw regering en parlement blijven integer met of zonder Gods hulp.

Risicomodel
Als er een Koninkrijk is en we staan er met elkaar vol achter (?), dan kunnen niet de vermoedelijke Caribische maffioso aan de schandpaal worden genageld, zonder een alternatieve oplossing. Armand Hessels betoogde recent in de Amigoe dat een dictatuur en ondeugdelijk bestuur ook voordelen kent. Als kiezers worden gekocht, stijgt de koopkracht. Nu de overheid achterover leunt en alles in handen van de burger legt, inviteert de overheid willen en wetens dit soort misdadige initiatieven. Als Nederland van de eilanden af wil, horen we dat graag luid en duidelijk. De constante vrijblijvendheid is zó onbetamelijk. De laatste 20 jaar wordt constant geïmpliceerd dat Nederland de eilanden kwijt wil, vanwege de kosten. Dit blijkt ook uit het recente rapport van het Comité Koninkrijksrelaties. 10-10-10 lijkt een sluiproute naar de onafhankelijkheid. Nederland verduurzaamde en privatiseerde het profijtbeginsel. De belastingdruk steeg. Nederland behandelt de eilanden, zoals de top van de ABN. Jezelf belonen en hopen dat iedereen ziende blind is. Maar er is ook nog zo iets als ethisch bewustzijn toch? Dat betekent deugdelijk bestuur, rechtszekerheid en integriteit, niet alleen in de Caribische delen van het Koninkrijk, maar vooral in Nederland. Daar is de overheid geraffineerder.

Het ei van Columbus?
Op hoop van zegen, doen we een aantal aanbevelingen. Graag horen we of u er nog meer weet. Eerlijke lonen, voldoende koopkracht, gezonde en gediversifieerde economische ontwikkelingen, redelijke pensioenen, spaargelden niet laten verdampen, geen te grote overheidsschulden maken, die leiden tot opkopen van overheidsschulden en te langdurige renteverlagingen. Houd de belastingdruk in de hand. Te hoge druk ondermijnt de koopkracht. Daardoor ontstaat een nieuw proletariaat waar corruptie, integriteit en ondermijning van de rechtsstaat integreren. Jaarlijks rapporteren de regeringen binnen het Koninkrijk, wat ze feitelijk aan bovenstaande punten hebben gedaan. Hoe voorkomen ze dat het kwaad in eigen gelederen toeslaat (zelfregulering)? Dat houdt ook in de regels volgen van Transparency International. De International Chamber of Commerce (ICC) biedt nuttige adviezen.

  1. Voorkomen is beter dan genezen.
  2. Maak een gedragscode en/of klokkenluidersregeling.
  3. Werk transparant.
  4. Beperk faciliterende betalingen tot een minimum.
  5. Werk met heldere contracten.
  6. Richt financieel management ook op de aanpak van corruptie.
  7. Selecteer uw adviseurs op deskundigheid en niet alleen op elasticiteit.
  8. Maak reële begrotingen, beloof niet teveel.
  9. Voorkom problemen bij luchtvaartmaatschappijen, havens en douane.
  10. Houd voldoende toezicht en handhaaf de wettelijke regels.
  11. Leer van eigen fouten.

Wij willen geen slinkse sterfhuisconstructie. Mogen wij worden verlost van een permanente risicofactor en een bron van ergernis? Nederland zal het Koninkrijk voluit moet steunen of het opheffen. Gelijkwaardigheid binnen het Koninkrijk is minstens een gelijke behandeling van de Caribische eilanden en geen behandeling als quasi wingewest.

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange
tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties