26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | Geloof

HomeLandenCuraçaoColumn Curacao | Geloof

©2015 Renée van Aller en John de Vries

paus-misbruiktribunaal
Column Renée van Aller en John de Vries | Geloof

God heeft de mens geschapen naar zijn beeld en gelijkenis, zegt de Heilige Schrift. Dus heeft HIJ ook onze neigingen bepaald, ongeacht of die gericht zijn op de andere sekse of niet. In de spiegel kijken blijft moeilijk, zegt Bas Heijne hierover in het NRC van 30 mei 2015.

“Nadat in Ierland een ruime meerderheid van de bevolking voor het homohuwelijk koos, reageerde het Vaticaan direct met doortimmerde duiding. Volgens kardinaal Parolin, na de paus de hoogste bestuurder van de Rooms-Katholieke Kerk, was de uitslag “niet alleen een nederlaag voor de christelijke principes, maar ook voor de mensheid.”

Naarmate de argumenten zwakker zijn, worden de woorden groter: christelijke zondigheid voldoet niet langer. Het is de mensheid die zichzelf moreel te gronde richt. De kerk is de weg kwijt geraakt tussen moraal en realiteit. Het bekend worden van seksueel misbruik van kinderen op zo’n onthutsend grote schaal en zo hardnekkig, betekent dat niet langer van een misstand kan worden gesproken.

De enige geloofwaardige conclusie lijkt dat dit soort excessen uit de verkrampte aard van het religieuze instituut zelf voortkomen. Het is de ontkenning van de menselijke natuur die dit soort excessen in de hand heeft gewerkt. De kerk kan kiezen – proberen de harde, onverkwikkelijke werkelijkheid zo scherp mogelijk onder ogen te zien, waar de paus soms voor pleit. Of de kerk schiet in een nog grotere morele kramp. Erkenning van de menselijke natuur wordt dan een teken van algemene verdorvenheid.“ De kerk kan het weten.

Overdaad aan opvattingen
Bloot en seks komen in de meeste levens voor, ook al is dat vaak in het geniep. Incest? Neen, zeggen enge opa’s en vaders tegen de rechter. Mijn (klein)dochter wilde het. Blijkbaar is seksualiteit zo’n allesoverheersende drijfveer dat het ontkennen –zoals alle kerken nog meestal doen – als misdadig en dwaas kan worden omschreven. Mensen die voor hun voorkeur willen uitkomen in een slecht daglicht stellen en de eigen misdaden ontkennen? Waarom zou God (als hij bestaat) niet tot ons allen spreken en niet via zelfbenoemde dienaren?

Heijne merkt op dat er waarschijnlijk een verband bestaat tussen deze hysterische ontkenningen en de hang naar extreme zuiverheid van echte radicalen. IS houdt er ook van die zuivere denkbeelden op na. Er schuilt een groot gevaar in geloofstirannie. Heijne eindigt zijn artikel met een belangrijke conclusie. In Nederland lijkt alles te mogen, maar is dat in de praktijk ook zo?

“De werkelijkheid lijkt eerder dat een deel van de bevolking, in tegenstelling tot de zelf uitgedragen verlichte denkbeelden, nog moeite heeft met andersdenkenden. Zoals een Italiaanse kennis die al een tijdje in Nederland woont, tegen Heijne zei: “In Italië mag ik niks, maar doe ik gewoon waar ik zin in heb. In Nederland mag alles. Maar o wee als ik het doe.”

De politieke behendigheid van een Berlusconi is noodzakelijk om in zo’n kil klimaat te overleven.

Het ging er warmpjes toe op het recente IPKO. Wij vragen ons schuldbewust af waarom wij zoveel moeite hebben met de werkelijkheid en onszelf in de ogen te kijken. We weten dankzij Heijne en het Vaticaan nu waarom. Niet de harde werkelijkheid is het probleem, maar het tonen van die werkelijkheid.

Zo gaat het ook in de politiek. We balanceren behendig en monter met zijn allen op het randje van de afgrond. We wensen fictie en geen feitelijkheid. Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller (links) en John de Vries (rechts)

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als juriste lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties