28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | Heet hangijzer

HomeLandenCuraçaoColumn Curacao | Heet hangijzer

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Mr dr Mito Croes schreef een eigentijds vervolg op zijn proefschrift (de herdefiniëring van het Koninkrijk, 2005) berichtte het AD op 13 juni 2015. Toen de Nederlandse Antillen uiteenvielen, kozen de grote eilanden voor een status aparte. Dus niemand wilde Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Zij werden ongewenst BES (bijzondere Nederlandse gemeente). Ze kregen direct financieel toezicht, dus bezuinigingen en hervormen, zegt Croes ontsteld. Curaçao staat onder financieel toezicht. Dat is bij Sint Maarten ook al min of meer ingevoerd. Aruba is indirect ook onder toezicht wegens sportief spenderen. De zittende regering is opmerkelijk bedreven om een duurzame begroting kordaat te afficheren en vervolgens de duurzaamheid consequent heen te zenden naar een steeds wijkende toekomst.

Politiek is goede reclame
De landen in de EU staan onder curatele van Brussel wat uitgaven betreft. Dat voelen alle burgers in de portemonnee. Aruba heeft niet om directe financiële steun aan Nederland gevraagd, maar wel om goedkope leningen. Om financiële steun vragen betekent een glorieus gezichtsverlies, daar de eigen partij al jaren geleden volhardend verklaarde de tering naar de nering te kunnen zetten. Met grote tegenzin en onder luidkeels protest wekte Aruba de indruk een duurzame begroting op te stellen. Het recente rapport van de CFT (12 juni 2015) is gênant voor de regering. Croes stelt dat Aruba de crisis op eigen kracht te boven is gekomen. Welke crisis vermeldt hij niet. Die van eigen makelij of de wereldcrisis? De wereldcrisis heeft Aruba nauwelijks geraakt. De sluiting van de raffinaderij was gunstig voor het aangetaste milieu, maar negatief voor de werkgelegenheid, evenals de affaire Natalie Holloway. Door de lage olieprijzen en Chinese belangstelling kunnen die negatieve effecten wellicht worden geneutraliseerd.

Croes verdedigt de allround aanpak van zijn partij, waarbij economische expansie, hervormingen en bezuinigingen voorop stonden. Of hij daarmee bedoelt gerechtvaardigd meer uitgeven dan aan belastingen binnenkomen, is onbekend. Die conclusie wordt vermeden. Er wordt subtiel geduid op neo-koloniaal gedrag. Daarbij vergeet Croes de vele afspraken van de laatste decennia, die met Nederland gemaakt zijn over uitgavenbeperkingen. Die afspraken werden niet nagekomen. Croes suggereert dat de kleinschaligheid meer ruimte biedt om schulden te maken. Als dat zo is, zou elke Nederlandse gemeente blijmoedig bankroet kunnen gaan. Gemeenten die niet kunnen rekenen en/of boekhouden komen onder direct toezicht om de gaten in te dichten. De baanbrekende verdediging van de regering door de Arubaanse illustere en erudiete éminence grise, is glashelder. Een nadeel in een voordeel omzetten, wordt in de politiek altijd toegejuicht. Hebt u ooit een regering vrijmoedig en openhartig horen verklaren, dat ze vreselijk verkeerd handelden? Wij niet, zelfs niet na extensief onderzoek. De NS zei na alle blunders wel zuinigjes pardon tegen de reizigers, maar dat kwam net zo geveinsd over als de excuses van president Zalm (ABN) over de exorbitante beloningen van de banktop. Zalm was vóór zijn verbluffende bankcarrière ook nog vier keer minister van Financiën van Nederland. De eigen regering doet het altijd goed en de oppositie altijd verkeerd. Dat is een gezond en leerzaam uitgangspunt. Vergelijkbaar met het voorgenomen plan van minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD). De kosten van de gasproblemen in Groningen wil hij financieren met geld dat bedoeld is voor duurzame energie. Voor het duurzame milieu betaald elke gebruiker van utilities 19 euro per jaar boven op zijn verbruik. Die jaarlijkse opslag wordt steeds geruisloos verhoogd. Schuiven moet kunnen. Het is zoals Caroline de Gruyter zegt in het NRC van 13 juni 2015 over de Britse premier Cameron en de EU.

“Cameron heeft helemaal geen lijstje concrete punten. Hij bleef uiterst vaag. De suggestie om te overleggen met experts in Brussel, wuifde Cameron weg. Stelletje eurocraten, daar wilde hij niets mee te maken hebben.”

Zo wil Aruba geen feitelijke beperkende maatregelen nemen, maar meer schulden maken, terwijl de economische situatie even onhanteerbaar blijft. Door de globalisering zijn landen in toenemende mate afhankelijk van elkaar en is ook de economie van grote landen kwetsbaar. Er is een eenvoudig en toetsbaar financieel kader óók in kleinschalige samenlevingen. Houd inkomsten en uitgaven in de gaten. De wet van oorzaak en gevolg werkt ook in deze verhoudingen. U laat uw vrouw en kinderen toch ook niet alles doen wat ze willen en veel schulden maken? Als u de enige kostwinner bent, bezorgt dat spenderen u een maagzweer of een herseninfarct. Reality check houdt in dat men de werkelijkheid niet uit het oog verliest en geen struisvogelpolitiek bedrijft. Gaat het om een spel of om de werkelijkheid?

Het gevaar van gelijkheidsdenken
In 24ora.com van 11 juni 2015 zei premier Eman dat de afgesloten Koninkrijksconferentie gebaseerd was op het Arubaanse overheidsbeleid. Wat dit concreet inhield, werd niet gezegd. Ook zei de premier dat het met Nederland getekende protocol de rust heeft teruggebracht. Een Arubaanse Begrotingskamer zal echter net zo min iets kunnen veranderen aan het regeringsbeleid als alle andere competente Arubaanse adviesorganen, vrezen wij. Ze allemaal naar huis sturen zou een riante ruimte op de begroting zijn. De aanwijzingen van het CFT worden opgevolgd, voor zover dat de koopkracht niet in gevaar brengt, zei de premier luchtig.
Wij willen ons onderscheiden en willen niet gelijk zijn in het Koninkrijk. We beroepen ons op gelijkwaardigheid in een vermeende achterstandssituatie. Het is net als in een huwelijk. Gaat een der partijen met een midlifecrisis druk aan de gang met Second Love of met meerdere dames van lichte, doch prettige zeden, dan gaat het mis met het gezinsleven. Strauss-Kahn is wel vrijgesproken van prostitutie, maar zijn vooruitzichten zijn nul. Reputatiemanagement kent zijn grenzen in bed en erbuiten. Wat raden wij onze regering aan? Discretie (vandaar de verwijzing naar de dames die zich liggend staande houden). Indirect allerlei heffingen opleggen en een belastingvoordeel creëren dat er niet is. Dat doen banken ook: geld scheppen. Het Nederlandse kabinet doet dat door belastinghervormingen. Wel moeten partijen opletten dat alle ophef geen hetze wordt om vervolgens te eindigen in een geniale heksenjacht, zoals Bas Heijne zo aangrijpend opmerkt in zijn column van 13 juni 2015 in het NRC.

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

2 reacties

  1. Zolang de Busines class van de KLM nog goed gevuld is met bestuurders en.. . niet te vergeten de “groene adviseurs” van her cabinet Eman, wordt het bewijs geleverd, dat het “de heren en dames” een rotzorg zal zijn. De zorg voor een financieel stabiel Aruba, wel te verstaan.

    Zakkenvullers, niet minder, wél méér! De valse profeten van Aruba!

  2. Zijn onze politici op Aruba en Curacao dan zo steke blind , ze kunnen zien wat de eind resultaten worden aan Griekenland , nu kunnen ze dat voorkomen.
    Helaas lijkt het korte termijn denken en de eigen zakken vullen te prevaleren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties