26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | Het zwaard van Damocles

HomeLandenCuraçaoColumn Curacao | Het zwaard van Damocles

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

De bestaande recessie heeft grote gevolgen voor het Koninkrijk door het zwakke fundament van de euro en het ruime monetaire beleid (QE) van de ECB en de Fed. Zo kunnen nieuwe zeepbellen ontstaan. Voor de BES-eilanden die de Amerikaanse dollar hanteren als munteenheid is dat een zeer ongunstige ontwikkeling. Worden de burgers gecompenseerd voor dat koersverlies door Nederland? Ook de extreem lage rente draagt bij aan mogelijk een nieuwe recessie.
De man met de mooiste naam van het economengilde, Stephen King, de hoofdeconoom van HSBC (Hongkong and Shanghai Bank Corporation, 1865) ziet de nieuwe recessie aankomen. King maakt duidelijk dat er in de eurozone geen kosten meer gedeeld worden. “Als voor de invoering van de euro een land in financiële problemen kwam, dan was de oplossing simpel: dan werd de munt gedevalueerd. De kosten daarvan kwamen deelsop het bord van de huishoudens in het betreffende land. De import werd er flink duurder door. Maar het bedrijfsleven in de revaluerende landen betaalde ook een deel van de rekening. Dat zag immers de concurrentiepositie verslechteren. Tenslotte namen ook de crediteuren in de revaluerende landen een deel van de kosten voor hun rekening. Hun claims werden tenslotte minder waard.

Binnen de eurozone werkt dit systeem niet. De ‘no-bailout’-clausule verhindert simpelweg iedere deling van de lasten. Sterker, de sterke landen kunnen de zwakke dwingen hun economie op de schop te nemen, waarbij ze vooralle kosten mogen opdraaien. Er zijn geen maatregelen getroffen voor als het weer mis gaat en rente verhogingen deden zich nauwelijks voor als de conjunctuur aantrok. Als er nu een nieuwe recessie uitbreekt zouden de tarieven zwaar negatief moeten worden. In een wereld waarin al het geld elektronisch is, zou het misschien kunnen, maar zo lang we contant geld hanteren is het uitgesloten. Iedereen haalt natuurlijk onmiddellijk zijn geld van de bank als er jaarlijks een strafheffing van 5% over geheven wordt.”

Stimulerend begrotingsbeleid?
“Normaal gesproken werkt een herstel ook door in hogere belastinginkomsten voor de overheid. Die kan daarmee de tekorten wegwerken en de staatsschuld terugbrengen. Dat is dit keer niet gelukt. De schulden zijn wereldwijd historisch hoog en dat betekent bij een nieuwe dip dat een stimulerend begrotingsbeleid niet langer mogelijk is. In de woorden van King: ‘De wereldeconomie vaart over de oceaan zonder dat er reddingsvesten beschikbaar zijn als het tot een noodsituatie komt.’ King denkt vooral aan manieren waarop de besparingen kunnen worden gedrukt. Dat kan bijvoorbeeld door de pensioenleeftijd fors te verhogen. Mensen hoeven dan minder geld opzij te leggen voor hun oude dag. In plaats daarvan kunnen ze dat geld consumptief aanwenden. Hierdoor zal de groei toenemen en tegelijkertijd zullen de marktrentes stijgen. De centrale bank kan dan ook de rente weer verhogen. Een andere strategie is ervoor zorgen dat de traditionele landen met overschotten op hun lopende rekening (lees: Duitsland, Nederland en China) die overschotten terugbrengen. King geeft helaas niet aan hoe ze dat zouden moeten doen.”

Hoe gaat het mis?

  1. De loonkosten stijgen in VS, maar de productiviteit blijft achter. De winstgevendheid van bedrijven daalt en de beurs klapt ineen. Kortom: een nieuwe aandelenbubbel knapt.
  2. Een serie van faillissementen in de schaduwbanksector, bijvoorbeeld omdat pensioenfondsen en verzekeraars niet meer hun toekomstige verplichtingen kunnen nakomen. Na paniekverkopen klapt het vertrouwen ineen en zakt de effectieve vraag weg.
  3. Een recessie in het buitenland. China krijgt te maken met een harde landing en die straalt uit naar grondstoffenproducenten. De dollar gaat door het dak en de Fed staat machteloos.
  4. In een poging het beleid te normaliseren verhoogt de Fed de rente te snel. Vervolgens blijkt dat het herstel ook na zes jaar nog te kwetsbaar is.

Wij worden hier ongerust van. Geen van de aangedragen maatregelen bevalt ons, maar wat dan?

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties