28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | Hoge snelheidstrein naar nergens

HomeLandenCuraçaoColumn Curacao | Hoge snelheidstrein naar nergens

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Zwaargewichten (alfamannen/vrouwen) worden in Nederland verhoord door de parlementaire enquêtecommissie in verband met de Frya (hogesnelheidstrein). Zij geven en gaven leiding in ons Koninkrijk. De Italiaanse flitstrein ging gebukt onder gebreken, kwam er niet, maar kostte desondanks miljoenen. Ontwijkende wolligheid verpakt de gegeven antwoorden attent, berichtte het NRC beeldend.

“Er was geen vruchtbare bodem om tot een oplossing te komen.” “De juiste informatie ontbrak of was onvindbaar.”

Op menig ministerie lossen delicate dossiers in het niets op. Slecht presteren werd dus beloond, vond commissielid Elias. Het afschuiven van verantwoordelijkheid was treffend.

“Opvallend vaak bleek een bepaalde kwestie net niet tot hun portefeuille te behoren, of was van net voor of na hun tijd.

Een batterij van ontwijkende frases drentelde voorbij tijdens de verhoren.

  • ‘Ik heb het nooit zo beleefd.’
  • ‘Ik heb daar geen herinnering aan.’
  • ‘Ik herken me daar niet in.’

Of, ook fraai:

  • ‘Er was op dat moment geen reden om daar op te acteren.’

Voor NS heeft de staat overigens twee gezichten: de minister van Verkeer en Waterstaat, sinds eind 2010 Infrastructuur en Milieu, is concessieverlener. De minister van Financiën is aandeelhouder. Zo blijft er veel aan de strijkstok hangen en kan pijnlijke informatie onopvallend worden weggewerkt. Dat kan nadelig zijn want Marcel de Boer verblijdde ons in het FD van 27 mei 2015 met de dreiging van een volgende recessie.

Plafond van onkunde
Veel alfamannen/vrouwen zijn incompetent, zegt Max Schulte in het NRC van 30 mei 2015.
Maar dat weten ze kundig te verbergen achter een keur van tactieken:

  • blaten (Wiegel),
  • bullebakken (Timmer),
  • bokken (Kok),
  • bluffen (Zalm),
  • grijnzen (Rutte),
  • vernuftige volzinnen (Eman en Herdé).

Zulk gedrag wordt bepaald door onze biosociale opmaak. En dan het goede nieuws: ook u kunt het tot alfamens schoppen. Het enige wat u hoeft te doen is vanuit uw comfortzone op de roltrap die carrière heet stappen. De doorgang naar de top is nauw en velen staan te dringen. Daarachter gloort de gedroomde toekomst, er is slechts ruimte voor één. Wie als eerste doorheeft dat de toegang te nauw is voor de menigte die hem nadert, kan al vroeg beginnen om zijn concurrenten van de band te wippen en zich dit als vervangende kunde eigen maken. Daarnaast is de vraag als u de leiding hebt van ons land, is consistentie van belang of niet?

Ben Tiggelaar verklaarde in het NRC van 30 mei 2015.

“Consistentie is een vriend en een vijand. Een vriend omdat we dol zijn op mensen die doen wat ze zeggen, die betrouwbaar zijn, die fier aan het roer blijven staan in moeilijke tijden. En een vijand omdat deze neiging ons gevangenen maakt van foute besluiten in het verleden en onze blik op de realiteit vertroebelt.

Weten werkt.
Het helpt wanneer je meer weet over je eigen irrationele onhebbelijkheden. Maak een duidelijk onderscheid tussen feiten en aannames, tussen wat je zeker weet en waar je nog aan twijfelt. Door ook eerlijk te stellen dat jouw oplossing ‘zou kunnen’ werken, maar dat het een leerproces wordt. Een leerproces. Dat betekent ook dat je onderweg gegevens gaat verzamelen en op vooraf bepaalde tijden kijkt wat die gegevens opleveren. Zijn we nog op de juiste weg? Of wordt het tijd om bij te sturen. Bijsturen. Dat moet je niet als een zwakte zien, maar juist als een sterkte. Als een zege van de ratio over de redeloosheid. Als de moed om je eigen trots ondergeschikt te maken aan een hoger doel. Inconsistentie kan een deugd zijn. Verwoorden is een vaardigheid die moet worden getraind. Menig ministerie en bedrijf zouden baat hebben bij mensen die geoefend zijn in het vriendelijk, maar beslist uiten van hun twijfel. Twijfel in de politiek bestaat niet bij de zittende regering. Die bestaat merkwaardig genoeg alleen bij de oppositie. Het is de kunst om in te grijpen wanneer het nog kan. Liefst voor de volgende recessie.

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties