29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | Niet uit te leggen

HomeLandenCuraçaoColumn Curacao | Niet uit te leggen

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Marike Stellinga meldde in het NRC Handelsblad van 25 april 2015 dat er tegenwoordig zo vreselijk veel moet worden uitgelegd. De overheid heft alle zekerheden in een kwiek tempo op. Uitzendorganisatie Randstad bereidt ons voor op alleen maar flexibele contracten. Veel bedrijven ontslaan hun tijdelijke krachten vanwege het nieuwe ontslagrecht. Een vaste baan wordt een uitzondering. Alles gebeurt in ons eigen belang, ook het verlies van mijn baan. Even doorbijten dan zien we hoe loffelijk werkloosheid is.

“Niet uit te leggen is hard op weg het thema van 2015 te worden. Het is de perfide paradox van deze tijd. Geld klotst bij sommige grote bedrijven tegen de plinten, op de beurzen is het feest, maar de schurende vragen van gewone mensen blijven komen. Waarom heb ik geen vast contract en zit ik op de nullijn? Waarom moet mijn bescherming tegen ontslag omlaag, terwijl ze in de top en op de financiële markten in het geld zwemmen?”

Een Arubaanse AMvRB dreigt, maar is tijdelijk om onbegrijpelijke redenen uitgesteld. Het CFT maant de Arubaanse regering tot maatregelen. Die weigert want de regering weet beter wat goed is voor het Land. Ook komt er Koninklijk bezoek, negeren daarvan is geen optie. Ziet de minister van Koninkrijkszaken nog een lichtpuntje?

De Centrale Bank van Aruba (CBA) kwam op 21 en 22 april 2015 met de laatste cijfers. We proberen die uit te leggen. De Arubaanse financiële crisis lijkt een samenloop van misverstanden, blunders, fatale vergissingen en pech. Is de crisis nog te beheersen door hervormingen, of is er sprake van een ‘aporie’, een probleem zonder oplossing dat de bestuurstekortkomingen zo pijnlijk verduidelijkt?

Briljante bijdrage
In 2011, 2012 en 2013 is de bevolking meer toegenomen dan voordien, meldt de CBA. In overzicht XVÍ, (Social Indicators, Annual Statistical Digest) blijkt dat de bevolking tussen 15 en 60 jaar ongelijkmatig toeneemt. De bevolking ouder dan 60 jaar neemt af. Er zijn geen cijfers na 2013 en ook een uitleg ontbreekt. Dat is onbegrijpelijk, omdat vanwege de houdbaarheid van de AOV en de ambtenarenpensioenen de regelingen werden versoberd. Volgens de cijfers zou dat niet nodig zijn. Er komen aanzienlijk meer immigranten Aruba binnen dan er vertrekken. Het aantal gedeporteerde illegale immigranten werd alleen bijgehouden tussen 2002 en 2005. Tabel A2 geeft de verwachtingen van de producenten weer. Een toelichting ontbreekt, onzeker is hoe de metingen plaatsvonden. De indruk bestaat dat het producentenvertrouwen daalt. De rekenrente van bedrijfspensioenfondsen is aan de lage kant.

Controleren en confronteren
Sinds 2011 is het begrotingstekort aanzienlijk toegenomen.

  • In 2009 was het tekort in miljoenen -163.1,
  • in 2010 – 188.6,
  • in 2011 – 325.2,
  • in 2012 – 443.3,
  • in 2013 – 332.8,
  • in 2014 – 406.1.

Er werd op de lokale markt veel geleend en het aantal crediteuren dat niet betaald werden nam aanmerkelijk toe. Ook namen de inkomsten af en namen de uitgaven toe. In 2014 bedroeg de totale overheidsschuld 81,2% van het GDP. Onzeker is of de kosten die buiten de begroting worden gehouden in deze cijfers zijn opgenomen. De inflatie stijgt, over 2014 worden geen cijfers gegeven. Dit geldt ook voor de werkloosheid. De criminaliteit is aanzienlijk gestegen, maar na 2011 zijn geen cijfers vermeld. Tabel D2 laat zien dat de rente op leningen de laatste vijf jaar aanzienlijk is gestegen. Uit tabel D5 blijkt dat de schulden aan het APFA en de SVB nog steeds stijgen. De cijfers voor tabel A5 over 2014 inzake stay over visitors ontbreken? Zijn die opgenomen in tabel A6? Ook zijn er sinds 2012 geen cijfers van de bedragen die de toeristen uitgaven. Het aantal overnachtingen is toegenomen, maar de duur van het verblijf is afgenomen. Ook is de bezettingsgraad afgenomen en zijn er geen cijfers over 2014. Het aantal cruisepassagiers is sinds 2014 afgenomen (Tabel A5). De cijfers zijn gedeeltelijk volstrekt onbegrijpelijk, omdat een duidelijke toelichting ontbreekt. Met deze cijfers kunnen de overheidsfinanciën niet herstellen. Hier helpt alleen nog een nucleaire optie door politici met hart voor de zaak. Misschien Andin Bikker? Maar welke politicus wil zo’n erfenis? Wij vroegen ons af met Johnny Cash “What on earth will you do for heaven’s sake?” Wij weten het antwoord niet en de Rijksministerraad ook niet. U wel? Onze leider in de frontlinie kan het land niet meer redden. Of misschien toch als hij kijkt alsof hij God zelve is? Dat is een talent, dat nu onmisbaar is.

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

1 reactie

  1. Het zijn leuke cijfers, maar zeggen niet al teveel. Zijn hier bv de investeringen in de infrastructuur opgenomen of niet ?
    Voorts mag het voor de werknemer wellicht niet leuk zijn een flex-contract te hebben, maar voor het overleven van een zaak kan het van levensbelang zijn. Juist in een economie waar het toerisme de belangrijkste peiler is moet men in staat zijn de kosten per direct te verlagen wanneer de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Zodra het laagseizoen is aangebroken kun je niet al je personeel in dienst houden, de inkomsten dalen immers aanzienlijk. Zou je niet het personeel naar huis kunnen sturen dan ben je in no-time failliet.
    En omdat ook toeleveringsbedrijven afhankeliijk zijn van het toerisme zal ook daar fors gesneden moeten kunnen worden.
    Gevolg van het personeel naar huis sturen is natuurlijk weer dat andere bedrijven dit gaan merken, aankopen worden immers uitgesteld en dus ook daar moet kunnen worden gesneden.

    En zo kom je langzamerhand op een economie welke je ook in veel andere landen (Spanje, Italië, Zuid-Frankrijk, Kroatië etc tegenkomt. Daar werkt men ook alleen in het seizoen, moet men al het geld verdienen en daarna gaat alles in de slaapstand.
    In die landen is dat noodzakelijk omdat de weersomstandigheden geen toerisme 365 dagen per jaar mogelijk maakt, maar in het Caribisch gebied is dat wel mogelijk. Derhalve is het noodzakelijk dat de overheid hier vol op inzet en middels regelgeving de economie faciliteert.
    Te vaak kom je hier nog tegen dat er totaal niet wordt samengewerkt, het is en blijft elkaar een poot uitdraaien om er zelf zoveel mogelijk van te profiteren. De overheid kan dit gedrag bijsturen middels bv belastingverhogingen en verlagingen waar dat nodig is.
    Echter, de overheid heeft geen visie (zeker niet op Curacao) en dus gebeurt er niets. Het typische is dat het beleid op Aruba op de lange termijn veel meer vruchten gaan afwerpen dan het beleid op Curacao en toch is men op Aruba nog immer ontevreden.
    Hoe moeten wij ons dan wel niet voelen op Curacao ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties