28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | Promotie

HomeLandenCuraçaoColumn Curacao | Promotie

Column Renée van Aller en John de Vries

De belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken
De belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken

Reclame heeft ongekende mogelijkheden. HG doet wat het belooft, ook al schijnt dat slechts van toepassing te zijn op kalkaanslag. Niet vermeld wordt hoe de kalkaanslag verdwijnt. Dat kalk veel goedkoper met schoonmaakazijn kan worden opgelost, wordt natuurlijk niet vermeld.

De spannende slagzin doet het ook opperbest voor onze regeringen. VVD/CDA/AVP/DP/UP/Hundu ministers doen altijd wat ze beloven. De stijl van de Nederlandse belastingdienst is overdraagbaar. Leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker.

In de politiek wordt een variant toegepast: “Gladder kunnen we het niet maken – glibberiger wel.” Oeps weer een banenschil. In 1973 legde de hoofdinspecteur der Rijksbelastingen de burgers belerend uit waar ze terecht konden met vragen. In 1993 moest de Belastingdienst toegankelijker worden, dus de toon veranderde. Nu moeten we alles zelf doen digitaal en op tijd.

Alles is gericht op KWD Resultaatmanagement (Kunnen, Willen, Durven). Als de burger niet op tijd aangifte doet, volgen boetes, als we die niet kunnen betalen, gijzeling. Al die kansen heeft het bestuur, maar welke kansen heeft de burger? Banken willen geen leningen meer verstrekken. Minister Kamp wil nu de pensioenfondsen meer laten investeren in Nederlandse bedrijven. Moeten pensioenfondsen banken anno nu worden? Hoe veilig zijn de pensioenen nog in Nederland, Curaçao, Aruba, Sint Maarten en op de andere eilanden? Dat wordt op een houtje bijten – in het algemeen belang – dat onze politici zo hoog in het vaandel voeren. De ondragelijke lichtheid van de overheidstaal is bedrieglijk, want de inhoud van ons hoofd wordt vakkundig aangepast.

Bestuurlijke kwaliteit
Weet u waarom onze bestuurders zoveel verdienen en niet hoeven te bezuinigen? Rik van Slingelandt van de ABN AMRO legde dat op 7 april 2015 haarfijn uit in de Tweede Kamer. Goede bestuurders, krijg je niet onder een ton (euro’s), sprak hij resoluut. De banken anno nu, hebben topbestuurders. Daarom moesten de burgers die excellent bestuurde banken redden toen ze omvielen. Onze politici hebben nog veel in te halen. Wat ons verontrust is dat de topbankiers en politici anno nu meestal niet doen wat ze beloven. Toch hebben ze recht op buitensporige verdiensten. Ondertussen doet de rest van de mensheid zijn werk minstens even goed of beter tegen een fractie van dat inkomen. Dus kennelijk hangt kwaliteit niet af van de beloning? Of hangt dat samen met gewenning en jezelf hoog verheven achten boven het jan hagel? Welke minister heeft iets moeten inleveren? Vraag het Rutte, Asjes en Eman. Als u uzelf overtuigt dat u even goed bent als deze topbestuurders, kunt u dezelfde eisen stellen. Of ze ingewilligd worden, is de vraag.

Om dat te bereiken kunt u de tactieken toepassen uit de leerzame tv-serie ‘House of Cards’. Sanne Kloosterboer geeft aangrijpende aanbevelingen in het Financieele Dagblad van 4 april 2015. “Zet uzelf op een voetstuk. De waarheid geweld aandoen is acceptabel als uw leven daar beter door wordt. Kijk nooit terug, kijk vooruit. Wees niet bang voor vuile handen, was die na het vuile werk snel (in onschuld) en ga door. Denk strategisch en verzamel jaknikkers om u heen. Die willen graag een graantje meepikken en blijven loyaal. Weet alles over uw mensen en behandel ze af en toe prettig. Het helpt als mensen u een beetje aardig vinden.

Macht uitoefenen is belangrijker dan geld. Alleen het resultaat telt. Een intelligente knappe partner geeft u extra brille. Zelfdiscipline houdt de gewenste schijn in stand.” Noem bezuinigen maatwerk, zegt Jan Kuitenbrouwer in het NRC-Handelsblad van 28 maart 2015. “De zorg, de sociale zekerheid, het onderwijs wordt allemaal te duur. De politici zeggen dan niet, dus moeten wij van maatwerk naar confectie. Integendeel, bezuinigende politici zeggen altijd het omgekeerde: het wordt te duur, we moeten kosten besparen. Dat gaan wij doen met meer maatwerk.

We gaan ‘slimmer werken’ (stom, tot nu toe glad vergeten onze hersens te gebruiken!) en er moet ‘meer maatwerk’ komen.” Het is niet waar natuurlijk maar het klinkt goed, we bedotten de kiezers. Dat is simpel met een goed reclamebureau en personal coaching. Ethiek en integriteit zijn zó uit, evenals transparantie en eerlijkheid. Blind vertrouwen gedijt het beste zonder openheid en eerlijkheid.

Om in de politiek hogerop te komen moet men over andere kwaliteiten beschikken dan eerlijkheid. Ellebogenwerk en goed de weg weten in de wandelgangen. Politici en topbestuurders hebben een ander wereldbeeld dan u en ik. Zij manipuleren ons de goede kant op, zoals supermarkten en speeltuinen weten hoe menselijk gedrag is te beïnvloeden.

Kan de mens zijn emoties de baas met zijn verstand? Volgens de neurowetenschappen niet. Op de juiste knoppen drukken en bingo. Bent u te misleiden door de politiek of de supermarkt?

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange
tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties