Column Curacao | Uitzinnige passie

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Tweede arrestatie Hato goudroof

De liefde voor de staatskas kent geen grenzen

De liefde leek ons een gepast onderwerp. Vakantie en liefde gaan superieur samen als voorlopige verdwazing. Veel voorpret over alle spannende dingen die je samen kunt doen. Voortreffelijke vergezichten kunnen zich realiseren. De jacht is geopend.

Het jagen op groot wild kan ook tot ongewenste gevolgen leiden, zoals blijkt uit het onverwachte overlijden van Cecil, de bekende leeuw van Zimbabwe. Die werd gedood door een Amerikaanse tandarts/safaritoerist, daarbij geholpen door professionele jagers. Hij zou had voor dat voorrecht €50.000 hebben betaald. Zijn uitlevering wordt geëist.

Bij bestaande relaties gaat het tijdens de vakantie vaak mis. Hij verzwikt zijn ogen op een ander, zij moet het aanzien. Geruime tijd geleden attendeerden wij op een baggeraar die een zaak had aangespannen tegen zijn pensioenfonds. Hij was drie keer getrouwd. De laatste droomdame was 23 jaar jonger dan hij. Voor elk jaar dat de jeugdige partner jonger was dan 10 jaar wordt het nabestaandenpensioen met 3% gekort. Totaal dus 39% in dit geval. In het hele Koninkrijk wordt gekort in dezelfde omstandigheden. Het Gerechtshof den Haag besliste op 9 juni 2015 (ECLI:NL:GHDHA:2015:1284) in hoger beroep dat een dergelijke korting niet discriminatoir is naar geslacht en/of leeftijd.

Intimiteit, vertrouwen en seks
Kennelijk is het met de seks als onderdeel van de liefde zorgelijk gesteld. Rammelende relaties worden op tv therapeutisch behandeld door een vakantie met dagelijks veel seks. Naast de seks is ook intimiteit en vertrouwen nodig. Lust en romantiek blijven feitelijk onveranderd. Romeo en Julia vertaald naar een modern poplied zijn herkenbaar en hip. Liefde is drie componentenlijm zegt Ellen de Bruin in het NRC van 27 juni 2015. Eén component laten we los op het Koninkrijk, vertrouwen. Dat vertrouwen lijkt onheilspellend onvindbaar met enkele kribbige KB’s, die de Arubaanse regering bedreigen, zoals NoticiaCla meldde op 30 juli 2015.

Moet er ‘vreemd worden gegaan’ met Venezuela of elders in de regio om de Koninkrijkspartner op zijn verkeerde handelswijze te attenderen? De onlangs gepubliceerde cijfers van de Centrale Bank van Aruba laten de overheidsfinanciën zorgvuldig buiten beschouwing. Mensen in een prettige relatie zijn gemiddeld gezonder dan mensen zonder heilzame relatie, blijkt uit onderzoek. Dat lijkt ook van toepassing op het Koninkrijk. Alle partners moeten zich willen inzetten voor een constructieve relatie. Met minder aanbidding van politici misschien?

Honger naar geld
De liefde voor de staatskas kent geen grenzen. Het Financieel Dagblad (FD) berichtte er recent over. In Engeland zorgt de bierbelasting voor ophef. Nog inspirerender is de “per 1 april ingevoerde ‘diverted profit tax’, ook wel de Google-tax genoemd. De heffing is bedoeld om multinationals die slinkse wegen bewandelen om winstbelasting in het Verenigd Koninkrijk te ontwijken, alsnog 25% belasting te laten betalen. De geschatte opbrengst bedraagt circa £350 mln per jaar.” Mooi voorbeeld van ontwijkingstax zei het FD. De EU zou landen die ontwijking actief aanprijzen ook een forse boete kunnen opleggen. In België zijn de belastingtarieven hoog, maar er is een aangenaam aantal aftrekposten. In Duitsland wordt kerkbelasting geïnd. Die kan weer worden afgetrokken van de winst. Heel leerzaam en navolgenswaardig als de schatkist leeg is.

Deskundigen presenteerden nog de volgende aanbevelingen tot inkomstenverhoging. Belasting op casinobezoek en aan dames van lichte zeden doch prettige zeden verhogen. Accijnzen op alcohol, tabak, televisiekijken verhogen/invoeren. Een eigen bijdrage voor de ziektekostenverzekering invoeren met een extra verhoging voor roken, drinken en overgewicht. De eigen verantwoordelijkheid wordt zo versterkt. Invoering van een belasting voor alle religies en belasting op begraven en cremeren (wegens milieuvervuiling) zijn misschien ook nuttig? Witwassers en corrupte politici kaalplukken, zal ook preventief werken en de staatskas vullen.

Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *