28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | Drop it like it’s hot

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | Drop it like it’s hot
Wat nu het geval is dat Aruba sinds afgelopen maart, net als alle andere landen in ons VOC-Koninkrijk, op de lijst van witwasparadijzen van de Amerikaanse State Department staat | Column Arien Rasmijn

Een brandbrief van CBA-baas Jane Semeleer dat persoonlijk bezorgd werd aan alle bankdirecteuren. Die lekte dus uit. Of ze nou alsjebieft extra willen oppassen bij het afhandelen van zaken voor Three Rivers Real Estate. De banken worden herinnerd aan de FATF-regels want het gaat om een situatie waarin de kans op witwassen nou eenmaal groot is. Semeleer baseert haar zorgen op een artikel in Bon Dia Aruba dat op haar beurt weer een Venezolaanse bron aanhaalt.

 

Sleutelfiguur in het verhaal zou ene Jose Luis Comenter Guzman zijn, een van de directeuren van Three Rivers. Volgens het blog Cheo0607 zou Guzman betrokken zijn geweest bij de witwaspraktijken van Walid ‘El Turco’ Makled, ooit de machtigste drugshandelaar van Venezuela tot hij in 2010 werd gearresteerd. Makled werkte samen met El Cartel de Los Soles, dat voornamelijk bestaat uit Venezolaanse generaals onder leiding van vice-president Diosdado Cabello. Ook onderhield hij banden met de FARC en had hij tegen de autoriteiten verklaard op de hoogte zijn van activiteiten van Hezbollah in Venezuela. Jose Luis Colmenter zou volgens Cheo0607 de eerste drugsonderzeeër van Makled naar Mexico en de VS hebben gefinancierd. Maar dat was lang geleden, toch?

Wat nu het geval is dat Aruba sinds afgelopen maart, net als alle andere landen in ons VOC-Koninkrijk, op de lijst van witwasparadijzen van de Amerikaanse State Department staat. Dat staat niet zo netjes wanneer een potentiële grote investeerder een due dilligence laat doen, een ratingbedrijf bij ons langskomt of wanneer we ergens aankloppen om geld te lenen. Arubaanse juristen en ambtenaren hebben ook jarenlang gezwoegd om ons land uit de zwarte lijsten van FATF en OECD weg te houden. Daar gaan nog steeds talloze manuren aan op.

Opvallend aan het twee pagina’s tellende rapport van de State Department is dat nergens melding wordt gemaakt van witwaspraktijken door Venezolanen die enorme hoeveelheden aan gestolen deviezen uit bijvoorbeeld PDVSA en tal van andere bedrijven hier zouden hebben proberen schoon te krijgen. En dat terwijl gasten als Roberto Rincon en ‘El Pollo’ hier wel gewoon rondliepen en bijna de raffinaderij cash hadden gekocht. Die enchufados hadden zich bij de vorige regering, maar ook bij deze naar binnen ge-enchufeerd, stromannetjes geronseld, bedrijven, vastgoed en condoprojecten opgekocht, in restaurants en winkels geld opgemaakt en gouden bergen beloofd aan wie het maar wilde horen.

“Ja, we willen een hotel bouwen in Seroe Colorado.”

Bijna schaamteloos, zo voor het zicht van iedereen. Ze liepen rond alsof het hun eiland was en dat lieten wij ook toe. Ik kan me niet voorstellen dat juist deze kwesties niet goed bekend zijn bij de Amerikanen en dat zij niet vies zouden zijn van een belletje plegen naar Aruba om te voorkomen dat iemand als Colmenter zo’n grote move maakt. En als dat niet het geval is geweest dan heeft de CBA goed en op tijd aan de bel getrokken voor de verandering. Hoe dan ook, het lijkt me sterk dat de commerciële banken er hun vingers aan zullen verbranden en dus lijkt de kans opeens best groot dat het hotelproject bij Baby Beach toch niet doorgaat. In ieder geval niet onder dit gesternte en met deze investeerders.

Nu de ogen van de wereld op deze regio zijn gericht, begint iedereen zich te realiseren welke vriendschappelijke associaties en deals allemaal het daglicht zouden kunnen zien eenmaal wanneer het regime valt, of wellicht zelfs daarvoor al. Ik kan me voorstellen dat dit nu al best ongemakkelijk voelt. De vraag waar de 180 miljoen dollar van Citgo is gebleven en wie er allemaal bij betrokken zijn is er slechts een van velen die wellicht zullen komen en niet weg zullen gaan.

En ik vraag mij af hoe wij het aan onze vooral Amerikaanse toeristen gaan uitleggen als straks misschien blijkt dat Arubaanse vastgoed- en hotelprojecten al dan niet indirect terroristische organisaties als Hezbollah financieel op de been hebben gehouden. Aan het eind van de dag zal iedereen zich moeten verantwoorden, zoveel staat vast.

Het is daarom ook begrijpelijk dat Infra-minister Otmar Oduber en de rest van het kabinet aangeven dat er momenteel weldegelijk achtergrondchecks worden uitgevoerd. En ik kan me voorstellen dat ze wat dit project, net als bij Citgo, aan het rondkijken zijn op zoek naar de nooduitgang. Een slimme politicus weet zich altijd op tijd aan te passen. Drop it like it’s hot. Laten vallen en weglopen als het moet. Maar dan moet het wel goed gedaan worden. Het is namelijk jammer om te zien dat het niet al veel eerder was gebeurd, net las dat het jammer is dat minister Oduber in zijn reactie zich vooral richt op de oppositie en de projectontwikkelaar vooralsnog steunt met de stelling dat hij zelf nog niks verkeerds had gehoord en dan ook nog de journalist die de link van Colmenter Guzman met Makled in Venezuela voor omkoping was gearresteerd.

Dat journalisten daar constant onder valse voorwendselen worden aangehouden of dat hij misschien voor een totaal niet aan Guzman gerelateerde kwestie was aangehouden noemde de minister niet. Op de vraag of het überhaupt gebruikelijk is dat de voorzitter van de CBA zo’n alarmerende brief stuurt naar alle banken zegt hij dat het aan de CBA moet worden gevraagd. Overigens vraagt minister Oduber zich net als ik af hoe zo’n brief in vredesnaan is uitgelekt. Hij zegt dat het politiek gemotiveerd is, maar ik denk dat die brief misschien wel gewoon gemaakt was om uit te lekken.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer….

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties