28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | Seroe Cristal

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | Seroe Cristal
Column Arien Rasmijn | De schoonheid van Seroe Cristal

Eigenlijk is het best opmerkelijk hoe makkelijk je op een van de allermooiste plekken van het eiland kunt komen. Je hoeft nergens af te slaan. Kwestie van doorrijden, heuveltje op en af en je bent bij Seroe Cristal.

Het mag inmiddels zo zijn dat de hele wereld in een kluwen van satellieten, infrastructuur, frequenties, internetkabels, social media en telefooncamera’s is gewikkeld en van alle mystiek is ontdaan, maar op en rond Seroe Cristal hangt iets. Je kunt niet uitleggen wat het is en god weet hoeveel er nog echt over is van wat er was, en ik ben echt geen zwever, maar Seroe Cristal is een van de paar plekken op Aruba waar de stilte indrukwekkend kan zijn en je een soort van connectie kunt voelen met de natuur en het rijke, bijzondere verleden van dit eiland en onze mensen. Dat is tot de vrachtwagens weer over de zandweg rollen en de afgravingen weer op volle toeren draaien. Ooit werden hier kristallen en goud gevonden en sindsdien zijn er altijd idioten geweest die hebben geprobeerd snel en als het een beetje kan stiekem een fortuin te maken.

Toen kwamen de zandafgravingen. Uitdijende maanlandschappen waar ooit kostbare natuur was. Nu wordt in het kader van Green Corridor en Watty Vos Boulevard overuren gedraaid en maken omwonenden zich zorgen over een mogelijk derde afgraving. Er is recent al een cementfabriek bijgekomen. Niet alleen wordt het natuurgebied compleet vernaggeld, maar omwonenden krijgen ook nog te maken met alle herrie en stof. Gister haalde iemand – een omwonende notabene – het in zijn hoofd om DOW zover te krijgen om een deel van Seroe Cristal zelf kaal te slaan en een weg omhoog te bouwen. Hij wilde, zo blijkt, een van de oude kristalmijnen toegankelijk maken voor toeristen. Op eigen initiatief, zonder overleg met de rest van de buurt, maar wel met de juiste telefoonnummers op zak om het voor elkaar te krijgen. De schade is aanzienlijk, zo erg dat de directeur van DOW de werkzaamheden stop heeft gezet en heeft beloofd dat waar mogelijk de boel hersteld zal worden.

Maar waar is nou de wetgeving die het plaatsvinden van dit soort onzin überhaupt voorkomt? 31 jaar hebben we er al op moeten wachten. In de afgelopen acht jaar werd het zelfs beloofd. In al die jaren heeft het eiland zichzelf letterlijk opgevreten en uitgehold in naam van economische ontwikkeling, bevolkingsgroei en ordinaire hebzucht. We hebben een ROP en een lijst met beschermde diersoorten, maar een allesomvattende milieuwet ontbreekt nog en zolang dat het geval is gaat deze ellende gewoon door en raken we niet alleen Seroe Cristal kwijt, maar ook Arashi, Seroe Colorado en tal van andere plekken kwijt. Het bouwen in landelijk gebied, de ontwikkeling langs Sasaki en straks langs Watty Vos Boulevard geven al blijk van hoe druk en drukkend het leven op Aruba gaat worden. We kunnen het niet stoppen, maar we kunnen wel plekken apart houden voor onszelf en deze daadwerkelijk beschermen. Seroe Cristal, Urirama, Spaans Lagoen, de noordkust, Arashi. Plekken waar jij en ik even naartoe kunnen vluchten om die stilte op te zoeken. Of juist elkaar. Om de wind en de zon te voelen die onze voorouders ook voelden en om ongestoord te zwemmen. Welzijn in balans met welvaart.

Als het een ding is wat ik van het volgende kabinet vraag en waar ik hen ook aan ga houden is dat als zij inderdaad de mens centraal willen stellen, zij onze natuurlijke omgeving in bescherming nemen met concrete stappen. Een strenge milieuwet en een scherpe naleving ervan en een harde moratorium op grote infrastructuurprojecten en op hotelprojecten van meer dan 50 kamers. Voer afvalscheiding voor burgers in, samen met hoge straffen voor illegale dumpers, of ze nou Buchi heten of Ecogas. Stimuleer lokale start-ups die handelen in duurzaamheid met belastingvoordelen, goedkope werkruimte en infrastructuur. Geen conferenties, geen lege fotomomenten, geen gelul in de ruimte maar echte daden. Begin daarmee voor de komende vier jaar. Laat zien dat geel plus blauw (plus wit) echt groen kan zijn.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer…

2 reacties

  1. In de jaren 90 is door studenten staatsrecht en bestuursrecht aan de universiteit van de Nederlandse Antillen en de universiteit van Aruba onderzoek gedaan naar alle ontbrekende milieuwetgeving. Dat onderzoek is gepubliceerd. Op geen van beide eilanden is er iets mee gedaan. De laatste groene regering was slechts in woord milieubewust, maar liet de daden na. De MEP deed het niet veel beter, zeker gezien de al decennia bestaande misdadige toestand van Parkietenbos. Het eiland is door en door vervuild, evenals het grondwater en de zee rondom het eiland. Wat dat voor gevolgen heeft voor de drinkwatervoorziening, laat zich raden. Dan willen we het opgeslagen radioactief afval nog niet eens noemen. Willen op termijn niet allerlei ziekten ontstaan wegens al die vervuiling, dan zal ingrijpend moeten worden gesaneerd. Het is te hopen dat er met spoed, de al jaren noodzakelijke milieuwetgeving wordt ingevoerd. Essentieel daarbij is dat de overheid niet consequent vergeet bestaande wetgeving te handhaven (bijvoorbeeld de Hinderverordening) en geen premie stelt op het overtreden van de wettelijke regels. Zoals onder meer bij de vreemdelingenwetgeving en het standaard overschrijden van de begroting. Teveel mensen in overheidsdienst, die weinig tot niets bijdragen en zelf op grote schaal de wettelijke regels overtreden in opdracht van hun politieke broodheren. Illegale dumps, afgravingen zonder vergunning, landjepik, zelfverrijking en afschaffen politieke bevoordelingen, politieke corruptie en verlenen van gunsten. We noemen maar even van alles wat. Hoop doet leven, alweer tevergeefs? Wij hebben geen idee wat de nieuwe regering wil. U wel?
    Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties