Column Kunneman | Gezonde boerenverstand

Juridische column mr. Frank Kunneman

Prof. dr. F.B.M. Kunneman

Prof. dr. F.B.M. Kunneman

In corporate governance-land is veel te doen over mogelijke aansprakelijkheden van bestuurders en toezichthouders. Zeker in de financiële sector is dit een verkeerde focus. Het risico op juridische aansprakelijkheid is voor bestuurders en toezichthouders namelijk helemaal niet zo groot als we allemaal lijken te denken. Je moet het wel erg bont maken om ook echt juridisch aansprakelijk te worden gesteld. Het motto is: gebruik je gezonde boerenverstand: ‘GBV’.
Als je geen super domme dingen doet, zoals beslissingen nemen met grote financiële gevolgen zonder degelijk advies in te winnen, of stelselmatig je administratieve organisatie verwaarlozen, of totaal onverantwoorde risico’s nemen, dan word je niet aansprakelijk gesteld. No risk involved. Het gevaar komt uit een heel andere hoek. Het gevaar van de huidige tijd is het verlies van reputatie. Reputatieverlies van jou als persoon en reputatieverlies van de organisatie waar je hard voor werkt: dat is bloedlink. En het kan zo maar gebeuren.

Er wordt heel wat afgetwitterd en ge-facebookt. Een losse verdenking van een journalist maakt je direct een boef. Een enkel bericht in de krant van een al dan niet zorgvuldige bron maakt je bedrijf onbetrouwbaar. In de huidige tijd is de nuance door een nieuw soort, mijns inziens totalitaire elektronische en vaak demagogische, democratie heel erg snel verdwenen.

Het heeft geen zin om daarover te zeuren of om dat te betreuren. We leven in een andere tijd. Een goede manager en een goede commissaris neemt dat mee in zijn strategie. Dat gaat niet vanzelf. Het enkele inzicht is onvoldoende. Je moet dit thema tijdig agenderen in bestuursvergaderingen en in vergaderingen van de Raad van Commissarissen.

Als je hier in het bestuur of de Raad van Commissarissen pas over spreekt als het krantenbericht al is verschenen, dan ben je toerekenbaar te laat. Maak van tevoren een overzicht van potentiële reputatierisico’s. Bespreek bij elk van die risico’s hoe je daarop reageert. Bespreek ook wie reageert, zodat er niet opeens drie woordvoerders zijn. Maak daarnaast afspraken over hoe de interne communicatie zal verlopen, want de eigen medewerkers moeten ook weten wat zij wel en niet kunnen zeggen. Stel altijd een intern onderzoek in en sta open voor een meer onafhankelijke beoordeling.

Werkelijke fouten moet je overigens nooit ontkennen. In alle gevallen moet je direct transparant zijn. Indien toepasselijk moet je meteen excuses aanbieden en volledig meewerken om de schadelijke gevolgen te beperken en zo mogelijk op te lossen. Niks aansprakelijkheid. Gezond boerenverstand.

Prof. dr. F.B.M. Kunneman is senior partner bij advocatenkantoor VanEps Kunnenman VanDoorne en hoogleraar Corporate Governance aan de UoC. Hij leidt het team dat adviseert over corporate governance. Hij schrijft en doceert al decennia over dit onderwerp.Lees meer …

20 Reacties op “Column Kunneman | Gezonde boerenverstand

 1. @Fred de Haas

  Wat betekent dat moeilijke woord: pleonasme? Zou jij dit kunnen verklaren? Ik snap het niet. Nu ben ik ook maar een domme boer, met natuurlijk een dom boerenverstand.

 2. Zie het als een epitheton ornans.

 3. Fred de Haas

  Gezond boerenverstand is een pleonasme.
  Als je dát maar weet!

 4. Met dito verstand, het is helaas niet anders.

 5. Een echte mossel!

 6. Dus toch…

 7. Tja…

 8. Abraham Mossel

  Wat die echooputten betreft Sonny, al moet ik er nog duizende graven om Gerrit de Raaf te laten door klinken. Deze schooier Gerrit de Raaf is niet anders dan een laaielichter, oplichter en Narsict van het ergste soort wat je maar kan vinden op deze aardbol. Dit soort schooiers met companen moet geen kans krijgen, zij doen alles in het geniep en de domme stemmer trapt er met boter en suiker bij hun mooie praatjes en $$$ in. Ik kan maar op een manier hun in de kijker zetten en dat doe ik dan ook elke keer met volle moed. Ik kan hem natuurlijk ook op een andere manier uitschakelen, maar dat doe ik niet, ik ga nog geen minut voor zo’n stuk drek in het gevang zitten.

 9. @abraham mossel,

  Ik twijfel niet aan je goede bedoelingen en oprechte boosheid. Maar het alsmaar in herhaling vallen met je kwalificaties over Schotte en de zijnen, ja dat gaat iedereen vervelen.

  Beste Abraham, je commentaren op de dagelijkse gang van zaken op Curaçao, zijn – over het algemeen – vruchtbaar. Maar laat Schotte er nu eens buiten, als er weer eens iemand verongelukt in het verkeer. Een echoput is leuk. 300 echoputten gaan vervelen. Ze hebben allemaal dezelfde eigenschap: herhaling.

  Ter verdere informatie: ik was zo briljant, dat ik de basisschool heb over kunnen slaan. Ik ben op mijn 7e direct gaan werken bij mijn vader: genieten van de bijstand.

 10. Abraham Mossel

  @ Sonny, ik heb eens gehoord en gelezen dat mensen met een donkere kleur en met de naam Sonny , meestal van een slaven familie of zo iets af kwamen en nooit de kans hadden om op een schooltje iets te leren. Laat het nou zo zijn dat ik ook nooit verder dan de lagere school ben gekomen, maar wel probeer zo eerlijk als ik kan mijn menig geef en helemaal over oplichters en narsicten, psychopaten en pathologische beroeps leugenaars die een volk lopen te bestelen, Maffia is het, en het intreseerd mij niet of ik dat nu zonder of met taal fouten of niet goed gevormuleerd op schrijf nou jij weer met je inteligentie en eq van 150?

 11. -:)

 12. Van iemand met het verstand van een mossel, moet je geen hoge verwachting hebben.

 13. Er heeft al een grote schoonmaak plaatsgevonden Max!

 14. Abraham Mossel

  @ ZON, Zeker een Trol van Gerrit de Raaf en vriend van konte liker en minister baantjes jager Martha, missichien zit er voor Zon ook wel een leuk baantje bij Gerrit de Raaf ( dief) in het verschiet.

 15. Niet voor de eerste keer Kunneman, ruim eerst de rotzooi op je eigen kantoor eens op voordat er belerende, nietszeggende stukjes verschijnen. Er wordt voor eigen parochie gepreekt. Put your money where your mouth is.

 16. @ Abraham Mossel

  Omdat er anders alleen nog maar inzendingen van jouw nivo binnenkomen en daar wordt iedereen met een IQ hoger dan zijn schoenmaat ziek van. Beetje tolerantie en beleefdheid zou je sieren.

 17. @jomano,

  Goede analyse. Corporate Governance is meestal een camouflagemiddel om de werkelijke doelstellingen te versluieren en alvast een voorschot te kunnen nemen om eventuele misstappen in een ander daglicht te kunnen plaatsen.

  Kunneman preekt voor eigen parochie, zoals eerder opgemerkt: voor de slagers die hun eigen vlees, van een mooi keurmerk willen voorzien.

 18. Abraham Mossel

  Ik begrijp elkekeer niet waarom dit soort figuren met verhalen komen die 90% van de Curacrim bevolking niet kan volgen ( zie ook laatst LUL verhaal Martha de kont likker ). Kom met een begrijpellijke taal voor de middel geschoolde en mondy bewoners, of ga in het vervolg in je eigen nest zeiken.

 19. Mijn GBV zegt dat Corporate Governance (CG) niets anders is dat een bedrijfvoeringssysteem om publieke beslissingen in een legaal jasje te gieten. Een theoretisch ideaal om de directe overheidsinmenging te verminderen. In de praktijk werkt het niet. Lees het rapport van Huub Willems erop na als voorbeeld. Door zwakke directies te handhaven en incapabele politieke vriendjes voor te dragen in commissariaten is CG niets anders dan een façade om belangen door te drukken via procedures en andere omwegen. Mijn GBV zegt dat door CG het water nog troebeler geworden dan voorheen. Niemand weet wat er daadwerkelijk binnen de overheidsbedrijven en stichtingen plaatsvinden. Mr. Kunneman geeft zelf aan dat als je niets doet, je ook niet juridisch aansprakelijk gesteld kan worden. De directie moet alle klokkenluiders via een strategie de mond snoeren. Er is geen transparantie en geen controle. Binnen CG keurt de slager zijn eigen vlees. Je GBV gebruik je bij elke onderneming als je zelf de financiële risico’s draagt. In de publieke sector wordt je GBV weggedrukt door politieke belangen met de zegen van CG.

 20. Belangrijker is te weten wanneer de bestuurders van Aqualectra en RdK worden aangepakt voor hun moedwillige wanbeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *