Column Orlando | House of Cards van Curaçao

Opinie door Orlando Meulens

Column door Orlando Meulens

HOUSE OF Cards is een zeer populaire serie op de zender Netflix. Alle intriges, tot moorden aan toe, passeren de revue. House of Cards gaat over een Amerikaanse politicus, gespeeld door acteur Kevin Spacey die met list en bedrog zijn weg heeft weten te vinden tot de positie van president van de Verenigde Staten.

Een genot voor de dramaserieliefhebber, zoals ik. Echter deze serie is geheel gebaseerd op fictie! Jammer voor veel liefhebbers, die het misschien anders hadden gewild.

Wat mij brengt tot de politiek op Curaçao. Er is blijkbaar bewondering voor dit soort toneel op Curaçao. Een veroordeelde politicus komt er mee weg door zich in een mooie pak te hijsen en een onbeduidend verhaal in de Staten uit te dragen, terwijl hij zichzelf filmt. Later plaatst hij dat op Facebook.

Bewondering alom aan de ene kant en jaloerse verwijzingen van concurrenten aan de andere kant. Weinig tot geen discussie over de inhoud van zijn preek.

Je komt blijkbaar er mee weg met acteertalent op Curaçao. ‘Fake it till you make it’ werkt in de politieke burelen op Curaçao!

En daarmee is de spreekwoordelijke spijker op de kop geslagen: landsbeleid is gereduceerd tot vorm, waarbij inhoud buiten beschouwing blijft. Ook kwalijke zaken kunnen er makkelijk doorheen glippen. Dat de gezondheid van een deel van bevolking aan windkant van de raffinaderij in gevaar is, is minder belangrijk dan de ‘reis’ op zoek naar ‘miljarden’ om het ‘stankprobleem’ op te lossen. Je kan hier blijkbaar zelf een mooi filmpje over maken. Oplossing voor het probleem van school drop-outs is minder belangrijk dan prijzen uitreiken aan artiesten. Je bent in beeld, je komt op televisie en er wordt over jou gesproken.

De fantasie van Hollywood komt op Curaçao tot leven! En net als bij House of Cards, overheerst het drama. Of je nou jezelf of de geheimen van je land heb verkocht om een plek te krijgen in de hoogste burelen van het land, doet er niet toe. Met goed acteertalent win je een ‘Emmy’… sorry ik bedoel een verkiezingszege.

Door, ORLANDO MEULENS
te, Nederland

2 Reacties op “Column Orlando | House of Cards van Curaçao

  1. precies…hebzucht en de schijn hoog houden.
    Nos mes por…we hebben niemand nodig die ons wil controleren…

  2. ‘Fake it till you make it’. Typerend voor politieke leiders op het eiland is; ‘Fake it till you take it’. Plunderen van de staatskas en landelijke reserves. Helmin Wiels gaf voor zijn dood aan dat ‘de MFK in 16 maanden bij elkaar probeerde te graaien wat PAR in 16 jaar bij elkaar heeft gegraaid’. Dat PS geen haar beter is laat zusje Wiels elke dag opnieuw zien. Fake it till you take it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *