Column René Zwart | Eruit! Of toch niet?

Column door René Zwart

Column René Zwart

Column René Zwart

PvdA, SP en D66 hebben felle kritiek op het initiatiefwets voorstel van de PVV om het mogelijk te maken Caribische Nederlanders na een veroordeling terug te sturen naar hun geboorte-eiland. Dat blijkt uit de vragen die de fracties hebben ingediend in het kader van de schriftelijke voorbereiding van de behandeling van het wetsontwerp.

PvdA, SP en D66 vinden de regeling discriminerend want in strijd met het grondwettelijk vastgelegd gelijkheidsbeginsel dat het verbiedt om onderscheid te maken naar etniciteit en afkomst. Zij wijzen erop dat Arubanen, Curacaoenaars en Sint Maarten evenveel Nederlander zijn als Nederlanders. Binnen het Koninkrijk geldt immers het ‘ongedeeld Nederlanderschap’ en hebben alle burgers van het Koninkrijk hetzelfde paspoort, niet van Nederland maar van het Koninkrijk der Nederlanden.

CDA heeft niet echt principiële bezwaren tegen het wetsvoorstel, maar zegt zich te hebben laten overtuigen door de Raad van State dat het uitzetten van Caribische Nederlanders juridisch niet houdbaar is. Tien jaar geleden was het CDA voorstander van de zogeheten ‘Verdonk-wet’ die nog voordat deze in de Kamer kon worden behandeld door toenmalig minister Vogelaar werd ingetrokken.

De enige partij buiten de PVV zelf die wel wat ziet in het wetsvoorstel is de VVD. De liberalen wijzen op de toelatingsregelingen die Aruba, Curacao en Sint Maarten hebben die (ook) aan Europese Nederlanders allerlei eisen stellen.

De VVD heeft trouwens zelf een initiatiefwetsvoorstel ingediend om voorwaarden te stellen aan Arubanen, Curacaoenaars en Sint Maartenaren als die zich in Nederland willen vestigen. De behandeling daarvan heeft een tijdje stilgelegen maar die wordt binnenkort hervat.

Morgen meer in het Antilliaans Dagblad.

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

3 Reacties op “Column René Zwart | Eruit! Of toch niet?

  1. “De enige partij buiten de PVV zelf die wel wat ziet in het wetsvoorstel is de VVD. ” Ook in NL is men stelling aan het nemen in aanloop tot de verkiezingen. PVV en VVD vissen in dezelfde vijver. PVV duwt VVD naar ‘rechts’ en VVD op haar beurt de PvdA (!!). Zoals Rutte al opmerkte Dietrich, Lodewijk en Ebehart zijn prima VVD namen.

  2. @joep meloen,

    Als ik me niet vergis was Jacob Gelt Dekker ooit de initiator om alle criminelen van Curaçao een enkele reis naar NL te geven. Onder het motto: die zijn we dan mooi kwijt.

  3. Ach, zie het probleem niet zo. Curacao hanteert exact dezelfde principes. Wordt hier aangehouden met bolitas dan krijg je een stempel in je paspoort dat je niet meer welkom bent. Nu wil Nederland precies hetzelfde doen en schreeuwen we moord en brand ?
    Hoezo meten we hier met 2 maten ?
    Ik weet dat het eiland blij is dat het uitschot naar Nederland is vertrokken, maar ergens moet men ook beseffen dat Nederland dat uitschot ook niet wil hebben. Vraag is dan alleen………….wat gaan wij met dat uitschot doen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *