Column René Zwart | Ferrytale

Column door René Zwart

Column René Zwart

Column René Zwart

In het vorige week verschenen mei-nummer van Aruba Dushi Tera staat een artikel over de plannen voor een fast ferry-service tussen Aruba, Curaçao en Bonaire. Het artikel is gebaseerd op een interview met de initiatiefnemer, het Arubaanse Statenlid Andin Bikker, plus enkele telefoontjes met mensen die betrokken zijn bij de haalbaarheidsstudie.
Het artikel is (met toestemming) ook op de site van de KnipselKrantCuracao geplaatst. Of het aan de kop (Watervlug eilandhoppen) of iets anders lag, het verhaal bevindt zich met ruim 11.000 hits in de top 10 van beste gelezen publicaties van de KKC. Via de Facebookpagina is het nog eens meer dan 1.000 keer gedeeld. Ook andere Caribische media namen het gretig over.

Wat hier zo bijzonder aan is, is dat het helemaal geen nieuws is. Bikker heeft het plan vorig jaar gelanceerd. Vervolgens is het idee tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg van januari omarmd waarna ook minister Plasterk positief reageerde. Dat heeft allemaal uitgebreid in de lokale kranten gestaan.

Omdat het haalbaarheidsonderzoek zijn afronding nadert vonden we het een goed idee om er ook een keertje in Aruba Dushi Tera aandacht aan te besteden. Qua nieuws staat in het artikel niets meer dan wat de reguliere media er al eerder over hebben gemeld, wel gaat het dieper in op de achtergronden, zoals een magazine dat het niet van de primeurs moet hebben betaamt.

De Amigoe was de eerste die het oude nieuws als nieuw nieuws opdiende, waarna de een na de ander volgde. De Amigoe deed dat netjes met bronvermelding, maar is daarmee een witte raaf. Veel media op de Cariben schrikken er niet voor terug om nieuws van anderen te kopiëren, inclusief citaten, zonder dat zij de credits geven aan degene die het werk heeft gedaan. Een aantal is zelfs te lui om het gejatte nieuws in wat andere woorden te verpakken.

Ik kom vaak genoeg mijn eigen voor het Antilliaans Dagblad geschreven zinnen tot op de komma tegen op zogenaamde ‘nieuwssites’, een keertje zelfs met de tikfout die ik had gemaakt.

Je zou daar om kunnen lachen, ware het niet dat dit soort diefstal het bestaan van de echte media bedreigt. Want waarom zou je voor een krant betalen als je hetzelfde nieuws gratis kunt krijgen, zal menigeen denken. Het antwoord: om te voorkomen dat er voor de nieuwsdieven niks meer te stelen valt en de burger dus volledig verstoken blijft van (echt) nieuws.

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *