27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Vaders | Landen van lafenis (11)

HomeAuteursColumn Vaders | Landen van lafenis (11)

Column Vaders | Groningen: ‘Lange lange leegte’

boer-zoekt-vrouw groningen
Column Vaders | Groningen: Boer zoekt vrouw

Ik ben altijd wel in voor enige actualiteit. Daarom fluks afgereisd naar Mussel het nietige dorp nabij Stadskanaal en Oude Pekela in de Nederlandse provincie Groningen waar ‘geile boer’ Geert Krops met pseudo-adhd en voorgeproefde vriendin aardbeien zit te eten. U weet wel, die komische stripfiguur uit de tenenkrommende doch ook zeer knap gemaakte televisieserie ‘Boer zoekt vrouw’ waarin verder depressief ogende schier autistische agrariërs denken aan de ideale man of vrouw te komen om hun trieste bestaan voortaan samen zeer depressief te delen.

Bijzonder leerzaam die serie en ik las onlangs van een collega-columnist de aardige observatie waarin ze zich afvroeg wanneer die drie vrouwvriendelijke timide gasten van saaie doch schatrijke akkerbouwer en huizenbezitter Bertie Steur uit het Zeeuwse vakantiedorp Renesse – ze wast heur haar blijkbaar eens in de twee jaar – zich nu eens in pure wanhoop voor trekker of trein zouden gooien. Kommer en kwel alom dus en ik overweeg na mijn operatie in minirokje en kanten bh daar maar eens langs te gaan om mee te delen in de poet. Communicatie – vooral vrouwelijke – is nu eenmaal alles.

Maar goed, we hebben het over Groningen. Groen laagland tot aan de horizon, en die is ver. Grazige weiden, velden met tarwe, aardappelen, maïs. Eigenlijk een beetje eentonig allemaal en het is naar guur weer voor de tijd van het jaar. Waar ben ik in hemelsnaam nu weer verzeild geraakt na de poesta, die grote lange leegte in Hongarije? Of na een bezoek aan het modderige speelveld van FC Veendam? Het einde van de beschaafde wereld is het. Een wijkplaats waar alleen studenten – uiteraard zo ver mogelijk weg van het strenge ouderlijke huis – en charmante aardbeienkwekers zich schuil plegen te houden.

Ik wandel in de stromende regen over uitgestrekte landerijen en langs boomsingels naar de uit de middeleeuwen daterende borg en het nabij gelegen schathoes. Een schathoes is een schuur bij een borg voor hooi, koren, vee en boerenbeslag. Ook sliepen de knechten er en bereidden de maaltijd. Zou iets voor onze Geert zijn geweest.

Bij de ingang van dit bewuste Schathoes bij de borg Verhildersum in Leens, zorgde het gastmens altijd voor een hartelijk onthaal. Hij bleek bij nader inzien tevens de sommelier van het restaurant dat trots tot voor kort 1 Michelin-ster in het blazoen mocht koesteren.

Zeker, in Groningen worden soms ook Michelin-sterren uitgedeeld en zo’n bijzondere onderscheiding vanwege constante hoogwaardige kwaliteit en culinaire hoogstandjes moet niet worden onderschat. De sleutelpersoon in dit verband is meestal de chef-kok, in dit geval maestro Dick Soek, die zorgdroeg voor een uitgelezen combinatie van spijs en wijn. Helaas, de ‘smaakheld’ van de lange lange leegte verhuisde naar de Piloersemaborg in Den Ham en werd sindsdien nog door niemand van Michelin benaderd.

Soek: ‘Maar wij zorgen nu weer voor een ideale plek na een drukke dag en laten onze gasten genieten van een zorgvuldig samengesteld diner, waaraan ik een Italiaanse of Franse draai geef. Iets voor culinair geïnspireerden met als basisingrediënten slechts biologisch verantwoorde producten van lokale en regionale leveranciers zoals onder anderen van een eco-aardbeienkweker uit Mussel.’

Soek: ‘In het Schathoes kookten we met de seizoenen mee, uitgaande van een menukaart die eens in de zes weken wisselde. Dat koken moet naar mijn mening puur zijn, de smaken dienen zoveel mogelijk intact gelaten te worden. Alles maken we zelf: sauzen, bouillons, pasta’s, maar ook brood en zelfs bonbons voor bij de koffie. Proeven maar, daar kunnen we wat van in Groningen!’

Kortom, in het Groninger land, in die platte lange leegte waar de schaal van Richter nadrukkelijk de scepter zwaait, kan het bijzonder goed toeven zijn op culinair gebied. Het is er allesbehalve een boerenkeuken te noemen. Hierbij een eerlijk recept van chef-kok Dick Soek van de Piloersemaborg.

In ieder geval veel eetplezier met dit recept opgedragen aan de vriendin met moed van geile Geert, de boer uit Mussel die verder niets anders eet dan groentensoep met verse worst en een karbonaadje met piepers. Arme vriendin…

Witbrood verrijkt met olijfolie

Witbrood verrijkt met olijfolie
Witbrood verrijkt met olijfolie

Receptuur:

  • 1700 gram tarwebloem
  • 1 liter lauw water
  • 50 gram gist
  • 30 gram zout
  • 1 deciliter olijfolie Extra Virgin

Bereiding

Los in het lauwe water de gist op en laat 10 minuten staan, meng het zout en de bloem door elkaar en voeg de water-gist-oplossing en de olijfolie toe.
Kneed het geheel tot een mooi soepel deeg in ongeveer 10 à 15 minuten.
Laat de ontstane bol rijzen in ongeveer 1 uur, snij de bol in vieren en zet hem op een bakplaat. Laat weer rijzen.
Is het deeg goed uitgerezen, snij er dan aan de bovenkant met een scherp mesje een paar mooie strepen in en laat het geheel nog 5 minuten staan.
Bak het brood in een hete oven af in ongeveer 30 minuten. Op 200 graden Fahrenheit.

Lees meer…

Landen van lafenis – serie columns van auteur Hans Vaders over de cultuur van eten en drinken in diverse verschillende landen

Bron: FB Hans Vaders

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties