27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Geniepig gemanipuleer en imagoschade

HomeNieuwsColumn Van Aller – De Vries | Geniepig gemanipuleer en imagoschade

©2017 Renée van Aller en John de Vries

Trustkantoren draaien tegenwoordig op voor schade belastingtrucs | NRC illustratie

De rechter reikte ons op 28 januari 2018 het overheids-ei van Columbus aan. (ECLI:NL:RBDHA:2015:2269). Een feestelijke verrassing. Zoals wij weten is het Koninkrijk een befaamd belastingparadijs, ook al is het zo geheim dat we het van de roerganger Rutte niet mogen zeggen of denken.

Internationaal en op Europees niveau zijn we al herhaaldelijk op de vingers getikt. Dus moet de overheid cosmetische opschoning of windowdressing inzetten. Dat lukte niet helemaal op 13 februari 2018 toen Halbe Zijlstra moest aftreden als minister van Buitenlandse Zaken. De bewindsman had jarenlang een uitspraak van de president van de Shell gebruikt over de gevaarlijke machtsaspiraties van Vladimir Poetin. De president van de Shell wilde de waarheidsversie van Zijlstra niet dekken. Dus had Zijlstra gelogen.

De premier meende dat het om een zonde ging, maar geen doodzonde. Dat werd het later toch, hij trad af. Op 16 februari 2018 in zijn wekelijkse persgesprek, prees de premier de afgetreden minister om zijn eminente expertise. Lubbers dacht duidelijk mee op de achtergrond. Moeizaam zei de premier, dat liegen niet mocht, maar fouten werden gemaakt en zouden ook in toekomst worden gemaakt. Toch stond de premier voor het welzijn van het hele Koninkrijk (?) en paste hij geruisloos de opzettelijk gemaakte fouten van Zijlstra aan tot een apparente onjuistheid en impliceerde dat zo’n eersterangse bewindspersoon zich dat eigenlijk wel kon veroorloven. De premier gebruikte Lubberiaans wollig en omslachtig taalgebruik. Men kan er alle kanten mee op, behalve de goede. Politiek wordt bepaald door het grote geld, ook in de trustfundsector. Belubberen is een slimme strategie inzetten door veel omhaal van woorden. Daardoor krijgt men wat men wil als politicus, zonder dat de tegenpartij merkt dat ze de kroonjuwelen weggeeft.

Realitytheater
Trustfunds in Nederland, of de eilanden kunnen multinationals of vermogende particulieren zo betrouwbaar bedienen, dat voorkomen wordt dat zij ergens belasting moeten betalen. Dankzij de 100 belastingverdragen die Nederland met allerlei landen heeft gesloten, zijn veel geraffineerde constructies mogelijk.
Omdat overheden altijd geld te kort komen en de bezoedelde reputatie moet worden geüpgraded, heeft de rechter daarin voorzien (ECLI:NL:RBDHA:2015:2269).

Op 15 februari 2018 pakte het Financieele Dagblad (FD) uit en lichtte bovengenoemde uitspraak toe. “In de strijd tegen belastingontduiking heeft de Belastingdienst een belangrijke overwinning behaald. De fiscus mag de geleden miljoenenschade niet alleen verhalen op de belastingontduiker zelf, maar ook op het trustkantoor en zijn medewerkers die de ontduiker hebben bijgestaan. Dat blijkt uit een vonnis dat de rechtbank Amsterdam woensdag wees in een al jaren lopende civiele procedure van de Belastingdienst tegen het voormalige trustkantoor Tradman, sinds 2008 onderdeel van trustgroep TMF.

De rechtbank stelt dat het kantoor, een voormalige directeur en een oud-relatiemanager twee vastgoedondernemers hebben geholpen om geld buiten het zicht van de fiscus te sluizen. Ze zijn daarom aansprakelijk voor de door de fiscus geleden schade. Omdat het de Belastingdienst niet lukte om via de reguliere weg de belasting via de ontduikers te innen, is besloten om voor het eerst via een civiele procedure die partijen aan te pakken die bij het ontduiken hebben geholpen.” Dat lukte dus. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de betreffende bestuurder in 2013 werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Hij had een verhoogd risicoprofiel.

Al eerder had de rechter een dergelijke uitspraak gedaan, maar daar lijkt geen ruchtbaarheid aan te zijn gegeven (ECLI:NL:GHAMS:2009:BK1100, Mees Pierson). Ook door het Gerechtshof Amsterdam. Onrechtmatig handelen van bestuurder van vennootschap jegens Ontvanger van de Belastingdienst. Had attent moeten zijn op de mogelijkheid dat ‘plank-bv’ zou worden gebruikt voor activiteiten met fiscale consequenties. Trustkantoor is volwaardig bestuurder. Het is wel zaak dat het verschil tussen belastingontwijking (wat mag) en belastingontduiking (wat niet mag) scherp in de gaten worden gehouden.

Bliksemafleider
Deze uitspraken hebben buigzame toepassingsmogelijkheden. Enerzijds kunnen de overheden thans veel geld innen van belastingontduikers. Kan de regering leuke dingen doen voor burgers, die dat hard nodig hebben. Dus niet alleen maar afschaffing van de dividendbelasting voor de rijken. Daarmee wordt ook een significant signaal afgegeven. Ook als u heel rijk bent, jaagt de Belastingdienst af en toe op u. Dus moreel 100% in orde en rechtvaardig ook 100%. In theorie. Anderzijds wordt de gedegen inzet van het Koninkrijk op trustfundgebied (belastingontduiking en -ontwijking) benadrukt. Zo is de Nederlandse voortrekkersrol als belastingparadijs gered.

Deze rechtspraak is de ultieme bliksemafleider, het keurmerk voor de trustkantoren en de belastingontduikers, met de illusie van het tegendeel, dankzij de rechter. Zo kan de Nederlandse samenwerking tussen dominee en koopman nog beter worden ingezet. De overgrote meerderheid van multinationals en vermogende burgers ziet speciale regelingen voor hen als positief. In theorie vinden zij ook dat iedereen gelijk moet worden behandeld voor de wet. Witteboordencriminaliteit wordt niet meer consequent en stilzwijgend altijd getolereerd, dankzij deze rechtspraak over de gebleken verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van trustkantoren en bestuurders. Renée van Aller& John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2018

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties