26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Ibiszaak

HomeLandenArubaColumn Van Aller – De Vries | Ibiszaak

©2019 Renée van Aller en John de Vries

Ibishandel | Column

De lopende Ibiszaak in Aruba is de tegenhanger van de Schottezaak in Curaçao. Beide zaken gaan en gingen over ambtelijke en politieke corruptie. Nu is dat geen nieuw fenomeen. Dat is al jaren aan de gang. Zo wordt politieke steun gekocht en verkocht.

Het is daarom hoopgevend dat de zittende Arubaanse regering een integriteitsinstituut gaat oprichten. We hopen van harte dat er ook In de praktijk iets gaat veranderen. Want kan er zonder corruptie politieke steun worden verkregen?

Alle regeringen van alle eilanden beoefenen deze kunst al decennia. In Nederland gebeurt dat ook, maar dan meer verborgen. De VVD is de politieke partij met de meeste corrupte bestuurders. De opschudding over de dividendbelasting, het bevoordelen van grote multinationals, werd door premier Rutte ten onrechte gebagatelliseerd. De factor kapitaal groeide wereldwijd aanzienlijk ten nadele van de factor arbeid, de werknemers. De Christenen zijn ook heel geoefend in het vergroten van het eigen belang. Immers: “Laat de linkerhand niet weten, wat de rechter doet.” Zo leert de Schrift. Als het er op aan komt, gaat het geld vóór de moraal. Dat is de heersende leer in het Koninkrijk. Maar dat lukte in de Bijbel ook grandioos. Dus we hebben al eeuwen een uitstekend handboek. Hoe vergroten we het eigenbelang. Vorige week deed Armand Hessels weer een dringende oproep om deugdelijk te besturen. Iedereen applaudisseerde en wenste dat. De laatste 20 jaar is er veel geschreven over deugdelijk bestuur. Iedereen stond er achter. In theorie. In de praktijk waren de gegroeide patronageverhoudingen niet te veranderen. Ook de directeur van de CBA die een toespraak hield op het symposium van Armand Hessels hoopte op de noodzakelijke en gewenste veranderingen.

Paul Croes studeerde politieke wetenschappen in Nederland en specialiseerde zich in internationale politiek en internationale economie. Na zijn afstuderen in 2002 werkte hij als ambtenaar op Buitenlandse Zaken en daarna in Aruba bij Buitenlandse Betrekkingen. Hij was Statenlid voor de AVP van 2009-2013 en voorzitter van de Staten vanaf 2010. Na de verkiezingen van 2013 werd Croes minister van Sociale Zaken, Jeugdbeleid en Arbeid in het tweede kabinet van premier Mike Eman. Croes verklaarde dat hij zich wilde concentreren op misbruik van kinderen, huiselijk geweld en armoede en een verhoging van de arbeidsproductiviteit. Zijn ambtstermijn eindigde met het aantreden van het kabinet Wever-Croes I op 17 november 2017 (Wikipedia).

Versterking eigenbelang?
De Noordloop van een bank op 26 november 2011 werd op Facebook geprezen. De bank organiseerde het evenement samen met de stichting van Paul Croes: Leadership & Excellence. Die Stichting werd al eerder gebruikt om geld te creëren voor de bewindsman/parlementariër/ambtenaar. Idefere vond het een uitstekend initiatief. De bank zal daarvoor mogelijk een ruime financiële bijdrage hebben moeten leveren aan Croes. Ook Subway en Valero Palm Beach sponsorden het evenement. Via verdere familiebanden zou grensoverschrijdende criminaliteit belangen hebben ontwikkeld. Betico Croes was de oom van Paul Croes.

De zaak Ibis is deugdelijk voorbereid door het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Dat is een Nederlandse politie-eenheid gestationeerd op de Caribische eilanden sinds 2010. Het RST is een samenwerkingsverband binnen het Koninkrijk der Nederlanden dat verantwoordelijk is voor de bestrijding van de zware en georganiseerde grensoverschrijdende criminaliteit op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius. De verdachten zijn nauwgezet afgeluisterd. De zaak is door het Arubaanse OM minutieus en langdurig voorbereid. Alle verdachten ontkennen tot dusverre. Zoals te doen gebruikelijk. Geconfronteerd met hun eigen woorden, is dat moeilijk vol te houden. Als we deze beide zaken willen raten en reviewen, wat is dan ons oordeel? Als buitenstaanders pakt die beoordeling wellicht pessimistischer uit, dan als profiteurs over en weer. Een review op de sociale media zou misschien ook niet gunstig uitpakken voor betrokkenen. Het toetsenbord is een scherpsnijdend zwaard. Een negatieve rating geeft mateloze macht. Hoe zijn de Facebook, Google of Twitter reviews van onze bestuurders? Kunnen we een storingsnummer bellen als de corruptie op het kookpunt staat? We kunnen natuurlijk ook maandelijks onze bestuurders een cijfer geven op een site zoals een Arubaanse variant van RateMyCivilServant of http://gradegov.com/. Make parliament and government great again. Zou dat kunnen? Wat ons ook geweldig lijkt is een sterretjesrating voor de prijs van politieke gunsten, maandelijks te publiceren. Zo deed Radi Abdoel Khan, het vuile werk voor de minister die over toelatingen ging tijdens de AVP-regering. Hij werd ook geestdriftig geprezen door de vreemdelingen in de Diario van 4 juli 2017. De minister hield schone handen. Paul Croes was het voorportaal van dispensaties van de directie Arbeid. Hij was zo zeker van zichzelf, dat hij zelf alle dispensaties gaf en naliet een rechterhand/helper aan te wijzen die zijn handen vuil maakte voor de minister. Hij kon dus niet als Pontius Pilatus zijn handen in onschuld wassen.

We kunnen onze bestuurders ook minpunten toekennen bij corruptie of pluspunten, of likes bij afschaffing daarvan. En maandelijks worden via een platform (Elevatie, of Integriteit) bekend gemaakt welke Statenleden echt de regering controleren en patronage tegenhouden. Welke ministers verdienen steun en welke niet? Na vier jaar geeft het platform op grond van een objectief onderzoek –gedurende de regeringsperiode- een stemadvies. De grote partijen zouden het in onze opinie nog niet redden. Onze hoop is deze regeringsperiode gevestigd op de MEP. Die zal patronage afschaffen! Met een frisse integere nieuwe partij? Met AHA als premier en LMO als vice-premier? Die kunnen onder elkaar wel voldoende integere en politiek verantwoordelijke bestuurders vinden. Die het Land pico bello besturen en niet het geld op grote schaal over de balk gooien. Voor het eerst geen begrotingstekort! Aruba wordt ten voorbeeld gesteld aan het gehele Koninkrijk en is dan het Caribisch wonder. Ziet u het voor zich? Wij wel. Een haalbaar fata morgana, zonder ministers die voor jaren de gevangenis in moeten. Het RST kan opbouwende taken gaan uitvoeren en jaarlijks rapporteren over de integriteitsstandaard die Aruba bereikt. Een uitvoerbaar economisch ontwikkelingsplan voor Aruba ligt bij voorbaat klaar.

Renée van Aller & John de Vries

©2018 Renée van Aller en John de Vries | Foto Irena Bikker-Croes

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2019

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties