30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Kunst en politiek

HomeLandenArubaColumn Van Aller – De Vries | Kunst en politiek

©2019 Renée van Aller en John de Vries

De bedreigde zwaan, ca 1650, schilderij Jan Asselijn, Rijksmuseum (Wikipedia)

De bedreigde zwaan staat model voor de zittende regering, die altijd op het rechte pad is, ongeacht de politieke kleur. De praktijk wijkt daar vaak hinderlijk van af, zoals onder meer blijkt uit de rechtspraak.

Theorie en praktijk

Wij houden de rechtspraak in het Koninkrijk wekelijks bij. Met nadruk op Aruba. Opvallend is dat uit de rechtspraak blijkt, dat de overheid te vaak niet integer handelt. Dat zal niet veranderen door de wens wél integer te handelen. Al decennia gebeurt het tegendeel. Eigen mensen (volk) eerst, is de praktijk. ‘Ley pa un ley pa tur’ geldt niet in het Koninkrijk. In Nederland worden multinationals vrijgesteld van belastingbetaling. Aruba heeft een aangepaste tax-holiday, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Prettige regelingen met de Belastingdienst zijn mogelijk, al dan niet via belastingverdragen. Uitspraken van de rechter worden door de Arubaanse regering regelmatig genegeerd, zonder verdere consequenties voor de regering. Een beslissing op LAR-bezwaar of – beroep wordt niet uitgevoerd. Dwangsommen moeten worden opgelegd. Toezeggingen aan vreemdelingen worden gedaan door onbevoegden bij de DIMAS (uitlandigheidsvereiste voor aanvragen van een vergunning onnodig). Inzake winstbelasting worden sommigen bevoordeeld. De Belastingdienst legt soms onredelijke aangiften op. De Stichting Pensioenfonds Havenwerkers Aruba (SPHA) is een ondernemingspensioenfonds. Een medewerkster van het aangewezen administratiekantoor pleegde langdurig fraude. Het SPHA was daarvoor aansprakelijk. De toezichthouder, de Centrale Bank van Aruba (CBA) legde een boete op aan SPHA, die die rechter matigde.

Voor het eerst na jaren procederen is de regering eindelijk veroordeeld voor het weigeren van zorgvuldige asbestverwijdering op het ex-Lago raffinaderijterrein (GEA 27 mei 2019 Lar.nr. AUA201802798). De Directie Natuur en Milieu (DNM) vond (om politieke redenen?) alles prima en constateerde geen gevaar voor de omwonenden. Bekend is dat het Land nauwelijks interesse heeft in bescherming van het milieu. Al decennia ontbreken de meest basale milieuregelingen. Parkietenbos en de Bubali bird sanctuary (verdreven door nieuwe condominiums) waren en zijn een schandaal.

Jerry Staring kon weer aan het werk als directeur van Directie Volksgezondheid. De rechter was van oordeel dat de regering hem niet steeds ander werk kon laten doen (GAZA 20 mei 2019, nr. AUA201901249). Ook lijkt de rol van de vakbond T.O.P.A. hierin discutabel. De huidige regering stelt te vaak managementteams aan bij overheidsdiensten en stuurt de directeur naar huis, met behoud van loon. Geen wonder dat de personeelskosten weer, zoals gewoonlijk, scandaleus stijgen.

Bovenstaande bloemlezing was de oogst van 1 week rechtspraak (3 juni t/m 7 juni 2019). Noch Aruba, noch Curaçao willen bezuinigen op personeelskosten. Afspraken met Nederland worden niet nagekomen. De beide eilanden hangt een aanwijzing van de Koninkrijksregering boven het hoofd. Beide premiers zien ervan af een voorgenomen reis naar Nederland te maken om de situatie te bespreken. Want begrotingsdiscipline lijkt in de praktijk onmogelijk.

Vertrouwen in de toekomst
Voor de Arubaanse financiële toekomst raadpleegden we Donald Duck, de uitgave Beeldende kunst van juni 2019. Niets is immers wat het lijkt. De dure Nederlandse aankoop van Rembrandts Marten en Oopjen wordt door de Disney-eend op de hak genomen in de ‘Zwembandt van Rijn Special’. De aanschafkosten van deze kunstwerken komen overeen met de gigantische meerkosten van de P.P.P.-projecten. Dat geldt ook voor kostbare toekomstdromen, zoals exploratie van mogelijke olie of gasvelden voor de Arubaanse kust. Of concreter wat wordt er buiten de begroting gehouden? Zijn er voorzieningen voor asielzoekers? Of wordt het Vreemdelingenverdrag opgezegd door het hele Koninkrijk?

Donald Duck: Zwembandt van Rijn Special, Rijksmuseum en uitgeverij Sanoma (NRC Paul Steenhuis 7 juni 2019)

Gelukkig voert het op de hak nemen van serieuze kunst de boventoon. De levendige compositie van De Nachtwacht komt omdat de schutters van Banninck Cocq eigenlijk op zoek zijn naar de Zware Jongens, die een dure tulpenbol gestolen hebben (De Tulpenmanie). Onze brandende vraag is waaraan de Zware Jongens (en meisjes): “van de diverse regeringen In het Koninkrijk het belastinggeld uitgeven? Wie worden bevoordeeld en benadeeld? Is het algemeen belang het eigen belang van onze bestuurders? “Een duistere toekomst” geeft een indicatie over de Koninkrijkstoekomst.

Kort samengevat niet met lucifers spelen en zeker niet met Lucifer. Vooral niet porren in een wespennest. Fouten toegeven en het vermijden van nepnieuws. De Bon Dia prikt daar doorheen. En vooral een goede spindoctor, die de stofwolken, die de regering achtervolgen, vakkundig kan verplaatsen. Reputatieschade wordt vermeden door informatievergaring. Of het waar is of niet. Als de regering het verschil maar kent en niet in het eigen mes valt. Renée van Aller & John de Vries

Renée van Aller & John de Vries

©2018 Renée van Aller en John de Vries | Foto Irena Bikker-Croes

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2019

2 reacties

  1. @sjoempie, Wat u wilt kan niet. Een arbeidsovereenkomst beëindigen kan slechts rechtsgeldig, wanneer daar een juridische grond voor is. Het is wel regelmatig geprobeerd op grond van de ‘verkeerde’ politieke kleur. Gelukkig gaat de rechter daar niet in mee. Dit jaar is in een aantal uitspraken duidelijk gesteld dat iemand ontslaan vanwege een andere politiek kleur geen valide reden is. In het hele BW of strafrecht komt geen grond voor die ontslag mogelijk maakt op grond van de ‘verkeerde’ politieke kleur. Dat zou de rechtsstaat nog verder ondermijnen. Integer handelen als politieke kleur zo’n alles overheersende rol speelt, zal nooit lukken. Behalve de scheiding kerk en staat moet het algemeen belang niet groen, geel, rood, paars of oranje worden ingevuld. Algemeen belang betekent dat iedereen voor de wet gelijk wordt behandeld. Is dat het geval? Wij dachten van niet. Renée van Aller en John de Vries.

  2. D’ ‘ambtenaren die beuren en thuis zitten afvoeren.1000 -2000 Van de ‘werkenden’ wegwerken . Toezichth0udend oog creeren door provincie van NL te worden….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties