28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Reputatie management

HomeLandenArubaColumn Van Aller – De Vries | Reputatie management

©2017 Renée van Aller en John de Vries

‘Het beste antwoord op populisme is het waar mogelijk wegnemen van de oorzaken en vooral het overeind houden van de checks and balances in het politieke systeem’, zegt De Jong. Dat zou beter kunnen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Daar moet Nederland zich ook voor inzetten en niet consequent wegkijken

Er is veel ongenoegen in ons Koninkrijk. Curaçao heeft een nieuwe, absoluut integere regering. Witwassen, maffiose praktijken, (il)legale gokhuizen en digitale gokmogelijkheden zijn afgeschaft. Geen ambtenaar die nog omkoopbaar is. Dat is een groot gemis. Nederland heeft nog geen nieuw kabinet. Dat is heel gunstig, dan kan er ook geen geld worden verspild.

De Belastingdienst knijpt alle zuinige spaarders helemaal uit, samen met de banken. Uw pensioen is ook niets meer waard de komende decennia. Verdampt door de lage rente. Sint Eustatius erodeert zienderogen en Bonaire moet voor de Nederlanders nog aantrekkelijker worden gemaakt. Moeten dan de oorspronkelijke bewoners naar eroderend Sint Eustatius verhuizen?

Het hele Koninkrijk zucht onder aanzienlijke overheidsschulden. In Aruba zijn volgende maand verkiezingen, er is nog geen reëel verkiezingsprogramma te vinden. Laat staan dat er oplossingen worden aangedragen voor nijpende problemen.

Want wat moet er geregeld worden?
1. Schuldenlast overheid terugbrengen. Het grootste deel van de afnemende inkomsten gaat naar overheidssalarissen en naar rentebetalingen op leningen.
2. Afnemende toeristen aantallen, ook door stijgende all-in voorzieningen die veel goedkoper zijn dan de hotels.
3. Stijgende werkloosheid, bij te hoge belastingdruk.
4. Al jaren lang te optimistische begroting en langdurig ontbrekende cijfers over de overheidsfinanciën. De regering laat zich niets gelegen liggen aan de CAFt en de eigen adviesorganen.
5. Ernstige en langdurige milieuvervuiling zonder feitelijk zicht op verbetering. Geen oplossing voor Parkietenbos en de vele illegale dumps.
6. Geen hoop op heropening ‘schone’ raffinaderij. Fossiele energie is nog steeds veel goedkoper dan groene energie. De kost gaat voor de baat uit en vergroening vereist intensieve investeringen die nooit gedaan zijn in het Koninkrijk. Geen schoonmaak van het Lago terrein.
7. Verhoging minimumloom. Dat kost de werkgevers veel geldt, zonder dat zij vooraf gehoord zijn. Wel brengt de verhoging meer geld op voor de overheid. Dus verkapte belasting.
8. Zelfs rijbewijzen zijn niet meer op de juiste wijze te produceren.
9. Betaalt de AVP de campagne uit de algemene middelen? Waar blijft Nederlands toezicht en ingrijpen?

Simplificeren, stigmatiseren en chargeren
Populisme doet het goed als het economisch slecht gaat, zegt Han de Jong in het FD van 11 augustus 2017. Goede voorbeelden te over om de eigen fouten te verbergen, zoals recent Venezuela. We zien het bij onze politieke partijen in het Koninkrijk. In Aruba zien de AVP, de MEP en de POR zich als enige echte vertegenwoordigers van het volk, dat lijdt onder een corrupte elite (van de andere partij). De eigen partij is brandschoon en heeft een ‘moreel monopolie’. ‘Een democratie is gebaseerd op pluralisme. Daarom kunnen populisten een gevaar vormen voor de democratie’. Latijns Amerika heeft een ruime ervaring in populisme. Zoals de Argentijn Juan Perón, de Kirchners, ook in Argentinië, Hugo Chavez en Nicolás Maduro in Venezuela. De Jong meent dat men zo bevattelijk is voor populisme in Latijns-Amerika, omdat de inkomensongelijkheid zo groot is. Dat gebeurt nu ook versneld in de Westerse landen. Thomas Pikketty beschrijft dat uitgebreid in zijn studie ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’. In Europa werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw tegelijk met de globalisering sociale zekerheid opgebouwd. Dat verzacht economische verandering. Sociale zekerheid onbrak grotendeels in Latijns-Amerika, Het wordt in Westerse landen afgebroken nu een nieuwe ontwikkeling van digitalisering plaatsvindt. Veel arbeidsplaatsen gaan voorgoed verloren. Dat is vooral een probleem op de eilanden, waar het opleidingsniveau veel lager ligt, dan in Nederland.

Aruba voerde een stimulerend economisch beleid met veel te dure PPS projecten die tot gigantische schulden leidden. De overheidstekorten zijn onhoudbaar geworden. De tekorten worden monetair gefinancierd. Chaos is het gevolg zoals we nu in Venezuela zien. Gaat Aruba zichzelf ook opblazen, evenals Sint Maarten en Curaçao en op termijn Nederland? Wordt Rutte 3 ook populistisch? De voorzitter van de partij Henry Keizer gaf recent een ontluisterend voorbeeld, evenals als een keur aan VVD politici. Patronage van het eigen belang.

‘Het beste antwoord op populisme is het waar mogelijk wegnemen van de oorzaken en vooral het overeind houden van de checks and balances in het politieke systeem’, zegt De Jong. Dat zou beter kunnen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Daar moet Nederland zich ook voor inzetten en niet consequent wegkijken

Renée van Aller & John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2017

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. Renée van Aller je hebt gelijk wat betreft cadeautjes verdelen enz en schreeuwen is een woord die men gebruikt in de volksmond om aandacht bij te zetten aan wat ze bedoelen.

    Wie niet waag die niet wint er zijn veel kiezers die niet gaan kiezen omdat veel politici niet deugen deze mensen samen met de zwevende kiezers vormen samen meer dan 20k stemmen wat overeenkomt met ongeveer 6 zetels.

    Als deze 20K stemgerechtigden zien dat er een partij is met alleen maar serieuze mensen die capabel zijn met een goede opleiding, dan kan die partij wel winnen.

    Jullie hebben al naam gemaakt op KKC nu nog een leuke naam voor die partij verzinnen als het maar geen politieke partij KKC is.

  2. Er wordt hier wel een erg negatief beeld geschetst van onze politici en politiek systeem. Ik moet zeggen dat ik onze politici en politiek systeem niet herken in dit verhaal.

  3. Corruptie zit ingebakken in elk systeem, politiek bedrijfsleven (voetbal bv), alles is met elkaar verweven.
    een ziekte van oudsher, die nooit te bestrijden zal zijn, helaas!
    Ardig om de wereldranglijst van T.I. er even op na te slaan. Een triest geheel.

  4. @Enri
    Uit principe schreeuwen we niet, wij spelen niet op de persoon en houden ons aan de feiten. Een politieke partij oprichten hebben we nooit overwogen. We missen de talenten om loze beloften, illusies en gebakken lucht te verkopen. Bovendien moet je van alles doen voordat de burger op je wil stemmen. Electra- en waterrekening betalen, ijskasten en wasmachines weggeven en zo meer. Dus je bent al corrupt, voordat je op het pluche plaats neemt. En dan degene die al die inspanningen financiert, alsook, de vlaggen, de muziek en het gratis eten en drinken, die wil ook wat terug. Wij proberen eerlijke berichtgeving netjes, lichtvoetig en met humor weer te geven met als richtsnoer Baltasar Gracián: “Handorakel en de kunst van de voorzichtigheid”. Dat is ook een buitengewoon nuttig naslagwerkje voor de politiek. Renée van Aller&John de Vries

  5. LaStiwz nee hoor ik lever constructieve kritiek op die jullie tot wanhoop leiden en dat maken jullie gek met slapenloze nachten hahahaaaaaaaaaa.

  6. Renée van Aller en John de Vries, dit bedoel ik goed en is geen kritiek. Wanneer richten jullie, jullie eigen politieke partij op? Dat is veel beter dan aan de zijlijn zitten schreeuwen.

    Dan kunnen jullie beter daad bij het woord voegen, dat is veel beter dan schreeuwen tegen dovemansoren.

  7. ‘Curaçao heeft een nieuwe, absoluut integere regering.’

    Minister Gijsbertha die zijn dochter als medewerkster aanneemt?

    Het is niet anders dan in de tijd van gekke Gerrit, die zijn mafia familie van der Dijs overal als commissaris neerzette. Byside Chi Chi Cicely kreeg zelfs een stuk of vijf commissariaten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties