30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Verleiding…

HomeLandenArubaColumn Van Aller – De Vries | Verleiding...

©2017 Renée van Aller en John de Vries

Verleiding…

Waarom zijn wij zo simpel te verleiden? Eenmaal verleid, handelen we vaak verbluffend inhalig. Onze politici presenteren ons dagelijks pijnlijke voorbeelden. ‘Alles kan ik weerstaan, behalve de verleiding’, schreef Oscar Wilde ooit.

Dat meldt Harry Starren in het Financieele Dagblad van 10 april 2017. Dat duidt op zelfkennis. Wie vertrouw je meer? Iemand die zegt: ‘ik lieg nooit’. Of iemand die zegt: ‘ik lieg wel eens’? Odysseus, held van Homerus, liet zich door zijn roeiers vastbinden aan de mast van het schip. Hij had zelfkennis. Hij wilde de zang van de Sirenen horen én hun dodelijke verleiding weerstaan. Voordat zijn roeiers was in hun oren deden, zodat zij de verleiding niet zouden horen, drukte hij hen op het hart hem niet los te maken, zélfs als hij hierop zou aandringen. Een belangrijke les, en niet alleen voor bankiers. Waarom dienen onze bestuurders het landsbelang zo zelden? Op 7 april 2016, maakte Rhona Coster zich al zorgen over de overheidsfinanciën en ze was niet de enige. De overheidsschuld in 2015 was 83,3% van het GDP. Dat zal nu misschien wel de 100% naderen. Waar werd het geld aan besteed? Friends&family, klinkers, Lineair Park, Bushiri, Kennedyschool, tram, belastingparadijs, haven en wegen, meer overheidsdienaren, schoonmaken van de vervuiling, een oplossing voor Parkietenbos en het voorkomen van meer illegale stort-plaatsen?

Deugdelijk bestuur
In april 1995 hield de regering van Aruba een Koninkrijkssymposium dat veel aandacht trok. Het onderwerp was deugdelijk bestuur. Bij die gelegenheid zei Gevolmachtigde Minister Mito (A.G.) Croes dat: “Good politics, bad government” betekende en “good government, bad politics” was. Hiermee bedoelde hij dat goed overheidsbestuur geen stemmen bij de verkiezingen oplevert. Ook wordt een groot aantal instellingen gesubsidieerd door de overheid. Patronage leidde ertoe dat overheids-middelen werden gebruikt om politieke medestanders te belonen, vaak in de vorm van een ambtelijke functie. De toename van ambtelijke aanstellingen was de laatste decennia aanzienlijk. Daardoor is het personeelsbestand van de overheid buitenproportioneel gegroeid. Dit is geen probleem bij voldoende inkomsten van de overheid, maar bij een teruglopende economie en een tekort aan (liquide) middelen kunnen de salarissen van ambtenaren een onevenredig groot beslag leggen op de overheidsinkomsten. Als er daarnaast door de overheid veel is geleend moet een te groot deel van de inkomsten aan rente en aflossing worden betaald. De overheidsschuld is thans onhoudbaar geworden en de CBA mag er kennelijk niets meer over zeggen. Evenals de onvergetelijke Mito Croes, schreven wij daar regelmatig over. Het mocht niet baten. Er is nog steeds een stempelparlement, dat ja en amen knikt als de minister wat zegt. De natuur wordt vernield, het eiland is ernstig vervuild, het raffinaderijterrein is in de loop der jaren zo verontreinigd, dat er niets meer aan te doen valt. Voor de omwonenden is dat gezondheidsberdriegend en gevaarlijk.

De regering van Aruba heeft het veelbelovende AVP rapport Calidad nooit uitgewerkt, terwijl dat devoot werd beloofd. De regering noemt in het regeerakkoord 1998 als speerpunt van haar beleid deugdelijk bestuur, Calidad. Het derde kabinet Eman beloofde, binnen één jaar, het rapport Calidad (1997) integraal uit te voeren. Een permanent traject van optimalisering van de kwaliteit van het bestuur en het politieke proces wordt ingevoerd. De regering zal een transparant beleid voeren en de actieve deelname van de samenleving bevorderen door versterking van de erkende consultatieve organen. Ook zal het parlement onafhankelijk functioneren. Er kwam vrijwel niets terecht van de excellente voornemens.

Gevaarzettend handelen
Onder het laatste kabinet Eman werd geregeld dat er radioactief afval uit Amerika werd gedumpt in de voormalige fosfaatmijnen. Het was niet langer toegestaan dat in Amerika te dumpen. Dus kwam er een buitenlandse oplossing. Het Land heeft altijd een tekort aan geld, dus dat kwam goed uit voor de verkiezingen. Bij de plaats waar het gevaarlijke afval werd opgeslagen was het afgezet met lint, een hek en de mededeling: ‘keep out, dangerous radioactive’ verlucht met de bekende schedel. Die aanwijzingen zijn weggeroest. Hoe het met de conditie van de vaten staat is onbekend. Er wordt niet gemeten op radioactiviteit. Verdere vervuiling van het eiland lijkt ons zeer ongewenst.

Geen enkele regering volgde de degelijke adviezen op van de Raad van Advies (RvA), de Algemene Rekenkamer (ARA), de SER, de CAD, of de Caft. Waarom luisteren onze bestuurders niet naar al die degelijke adviezen? Het jaarverslag van de RvA 2016 was onthutsend. De begrotingen van de laatste jaren waren niet realistisch. Te hoog begrote inkomsten en te laag begrote uitgaven. En zo groeide de schulden en het begrotingstekort onheilspellend, evenals de rentelasten op de leningen.

De Stichting Deugdelijk Bestuur Aruba zegt er het volgende over in haar rapportage van april 2017. “Waar de regering haar plicht tot informatieverstrekking verzaakt, is de informatievoorziening via departementen nog problematischer. Ambtenaren verschuilen zich achter hun geheimhoudingsplicht en laten na gebruik te maken van hun aangifteplicht. Dit maakt het mogelijk dat mogelijke malversaties zoals door de Algemene Rekenkamer reeds in de jaren ’90 vastgesteld, decennialang straffeloos kunnen doorgaan. Het wordt dan ook hoog tijd dat transparantie, de geheimhoudings- en aangifteplicht op zo kort mogelijke termijn nader worden geëxpliciteerd om misbruik steeds moeilijker te maken.“ Wie gaat grote schoonmaak houden? RED, POR, PPR, Pader Lampe, de MEP, de AVP of een zakenkabinet? De voordelen die de macht biedt, moeten in stand blijven voor de volgende regering. Deugdelijk bestuur lijkt een onmogelijke opgave.

Wat nu?
Omdat alle regeringen min of meer de burgers schade toebrachten, de waarheid niet hebben verteld en de rechtsstaat hebben ondermijnd, moet er een ingrijpende verandering komen. Maar wie kan en wil dat doen, als men er zelf niet beter van wordt? Nu zitten we met politiek overstappers, vrije omgang met feiten en een standpuntenstofzuiger. Dus ‘security, safety and secrecy by thorough obscurity’. Een goede leugen gaat een leven lang mee, zoals de AVP dat zo productief etaleert. Een opsteker voor de volgende regering, die niets in kas meer heeft en tegen torenhoge schulden aankijkt. Uitvoerbare suggesties zien wij graag tegemoet. Ook nuttig voor de politieke discussies van de Kamer van Koophandel. Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2017

4 reacties

  1. Dat deze uitspraak lariekoek is, bewijst het huidige interim kabinet.
    De meerderheid van de stemmers wilde deze combinatie niet.
    Maar nadat iedereen zijn/haar stem had gegeven, verdwenen hun stemmen in de shredder en hebben bepaalde politici en anderen zelf bepaalt welk kabinet er uiteindelijk kwam. Dus niet de stemmende bevolking ! Die hebben louter voor Jan met die korte achternaam gestemd.
    Destijds wilde in Nederland de PvdA-stemmers niets te maken hebben met de VVD en de VVD-stemmers niets met de PvdA. En er kwam een kabinet VVD/PvdA. Dat Nederland dat NIET verdiende heeft de PvdA onlangs aan den lijve ondervonden. Misschien gebeurt hier binnenkort iets soortgelijks.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties