Column Van Aller | Supersuccesvol

©2019 Renée van Aller

De zich supersnel verrijkende Caribische eilandbestuurders, vinden zichzelf supersuccesvol | Foto salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274

Het is komkommertijd in de dagbladpers. We moeten gelukkig zijn in het werk en privé. De deskundigen verdrinken ons in goede raad. Fraai verdienmodel. Het NRC besprak in de krant van 23 juli 2019, hoe je elke dag kan floreren in je werk.

Liefst zonder al die zelfhulpboeken, seminars en het leegplukken van het schrale spaarvarken om van jezelf een supersucces te maken. De deskundigen raden ons aan dagelijks een succesboekje en dankbaarheidsboekje bij te houden. Wat dacht u van het placebo effect opwaarderen? Dat is de werkelijkheid mooier maken dan die is. We denken vaak als we 3 kilo afvallen, die enge baas kwijt zijn, een aardige vrouw of man tegenkomen, dat we dan gelukkig zijn. Dan hebben we wat we willen, maar dan valt het weer zo tegen. Want wie of wat voldoet aan onze instabiel eisenpakket en grillen? En dan is er nog een groot verschil van hoe een vrouw, man, optimist of pessimist de werkelijkheid waardeert.

De zich supersnel verrijkende Caribische eilandbestuurders, vinden zichzelf supersuccesvol. Ze lopen binnen 4 jaar binnen. Evenals de top van de bestuursn.v.’s. De illusie loont perfect. Af en toe verdwijnt er een politicus in de gevangenis. De meerderheid komt gewoon weg met onomwonden omkoperij, kruipende corruptie die overal aankleeft en legale diefstal.

Wat zit je dwars?

Velen raken terneergeslagen door de belastingdienst, juichende politici die alleen het eigenbelang zien, de stijgende schulden, het verlies van werk, een scheiding, of een vreemdgaande echtvriend(in)? Waar ik heel depressief van werd en dat al een week lang, is een artikel in het FD van 27 juli 2019. https://fd.nl/ondernemen/1309432/gefeminiseerde-rechtspraak-wil-meer-mannen-en-allochtonen-als-rechter. Witte mannen betreuren in hét roze kwaliteitsblad van ondernemend Nederland, dat de rechtspraak is overgenomen door vrouwen. Ze willen weer de allereerste viool spelen. Nu hebben we als dames zo ons best moeten doen om het glazen plafond te versplinteren. Hebben we eindelijk wat vooruitgang gemaakt.

Moet dat weer ongedaan worden gemaakt. En wat doen de heren der schepping? Weer de eerste plaats opeisen, omdat ze zo achtergesteld zijn. Toen wij als vrouwen nog vele oninhaalbare rondes achterlagen, vonden de heren dat prima. Mannen en vrouwen wisten hun plaats. En wat moeten wij als vrouwen nu? Weer achter het aanrecht, mond dicht en kinderen baren, zoals Thierry Baudet wil? Mijn depressie houdt de hele maand nog aan. Zo kan ik van mijzelf geen supersucces maken, noch u zeggen wat het wondermiddel is om dat te worden. In ieder geval geen witte mannen, of inconsequente politici, die ons leiden van de regen in de drup.

Opvallend

Wat mij opviel in de reacties op al deze lamentaties en komkommers, is dat velen ontevreden zijn over hun werk en ook hun privé situatie. Dat heet loopbaanstress in het jargon. Wel daar is een oplossing voor. Het vereist een andere kijk op de werkelijkheid.

  1. Ten eerste wat is de oorzaak van je ongenoegen? Een andere baan of partner kan een oplossing bieden. Maar haastige spoed is zelden goed. Verlies het verstand niet onder invloed van ziedende emoties. Wat bijleren waardoor de perspectieven verbeteren en nieuwe mogelijkheden zich voordoen. Geldt met name voor mannen. Die lopen achter.
  2. Wat staat je tegen in je baas, partner of je collega’s en is je kijk op de feiten wel reëel? Wat kun jezelf doen om de situatie dragelijk te maken?
  3. Bazen en partners staan ook onder druk. Verplaats je in hun situatie. Weersta de verleiding je te verrijken op kosten van………… als de baas, je familie of je vrienden dat wel doen.
  4. Wouter van Noort heeft een opzienbarende oplossing in het NRC van 5 augustus 2019. En zo simpel. Óf veranderen wat je doet, óf veranderen wat je zegt. Tenzij je de sleutels voor de toekomst van je land definitief uit handen wilt geven aan opportunisten die zichzelf rijk harken.
  5. Tegenslag kan leerrijke inzichten opleveren. Geduld is noodzakelijk en een slot op je mond als daar veel onaangename worden willen uitvallen. Tegenslag en verstand maken je succesvol. Ga ervoor!

Renée van Aller,
Aruba/Nederland

©2018 Renée van Aller | Foto Irena Bikker-Croes

Renée van Aller en John de Vries schreven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk en vice versa. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Amsterdam en Aruba en de Arubaanse overheid. Renée gaat alleen verder, want John is ons ontvallen. Dezelfde stijl en objectiviteit worden gehandhaafd. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de auteur.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2019

 

 

Naschrift KKC:

Paul de Geus (UTS en CETX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra

SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Foto Extra

BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”

Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje

salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes

salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

 

Een Reactie op “Column Van Aller | Supersuccesvol

  1. Renée van Aller

    Ik moet zeggen dat de opmaak van de column eminent inspirerend is. Alle afgebeelde heren zijn feilloos gewassen en gestreken. De convenabele vitaliserende cravate bij het minutieuze maatpak, geven aan op welk hoog niveau deze captains of their own industry functioneren. Denk maar niet dat het een koopje is van het Palais Hindu. Waar je trouwens prachtige kleding kunt krijgen. Ik heb er nog een verpletterend mantelpak van. Maar natuurlijk niet op niveau voor onze te hooggeplaatste leiders. Hun uitdijende gestalte door het gratis Bourgondisch eten en drinken, dient sensationeel en verbluffend te worden verhuld. En natuurlijk hebben ze allemaal een persoonlijk trainer in de sportschool om in conditie te blijven om blijvend te kunnen harken en het verklaarbaar aannemelijk te ontkennen. Want laten we wel wezen, er moet zoveel verdiend worden, want, velen moeten worden omgekocht ten gunste van de partij en zichzelf. En dan nog alle bling bling. Van die excessieve zegelringen, kunt u uw kind een jaar laten studeren. Nu kan de VVD van onze premier in tera frieu er ook wat van. Tezamen met de christenen kunnen ze zichzelf subliem verrijken. De belastingdruk vanwege dat harken, is in het hele Koninkrijk torenhoog. Als voorbeeld voor onze eilandbestuurders moge voormalig VVD-praeses Henry Keizer dienen. Die heeft zichzelf ten koste van een uitvaartonderneming feestelijk verrijkt. Hij ontkende zelfverrijking natuurlijk. Hij had een ‘honderd procent schoon geweten’. Net zo als onze afgebeelde bestuurders. Nu was Henry Keizer het ethisch geweten van de partij. Toen hij tegen de lamp liep, is hij voorzichtig afgevoerd als ethisch geweten. Dat zijn natuurlijk alle afgebeelde dik verdienende maatpakken ook. Hun geweten is brandschoon. Misschien zijn ze even kwijt, dat ze hier na hun afscheid nemen van deze wereld op zullen worden afgerekend. Dat is karma of Gods gesel. Zal je worden geweigerd aan de hemelpoort, wat een blamage. Of je eindigt in de nor, zoals meneer S of meneer C. Geen wonder dat Aruba een aanbesteding doet voor een nieuw KIA. Gokje? Blijft bij een aanbesteding. Is geen geld voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *