Column Youp | Strohalmpatiënten

Strohalmpatiënten

Column Youp van het Hek voor NRC dagblad | Strohalmpatiënten

Geestig die Bondsdagmevrouw Petra Hinz die haar hele cv uit haar Duitse duim had gezogen en niet veel meer bleek te hebben dan haar veterstrikdiploma. Alles gelogen. Prima politica dus. En nu wil ze niet weg omdat ze een lekker salaris plus een riante onkostenvergoeding heeft.

De zaak deed me denken aan doctorandus Charl Schwietert die in 1982 staatssecretaris van Defensie werd en helemaal geen doctorandus bleek te zijn. Ook was Charl volgens zichzelf luitenant in het leger geweest, maar dat bleek ook niet te kloppen. Hij was korporaal en dat word je al als je met je buurjongen een keer een potje Stratego hebt gespeeld. Moet je wel gewonnen hebben. Binnen drie dagen was deze staatssecretaris weg. Een record waar het uitzendbureau Tempo Team later een hele reclamecampagne op gebaseerd heeft.

Hij hield dat record twintig jaar in zijn bezit. Toen kwam staatssecretaris Philomena Bijlhout en die mocht na drie uur al opzouten. Wat zij gelogen had? Geen idee. Zij was van de LPF, dus ik denk dat zij alles bij elkaar gejokt heeft. Populistenkwaaltje. Liegen om bestwil. Je komt er ver mee in de politiek.

Kijk maar naar Donald Trump. Hoewel zelfs die idiote Amerikanen daar nu klaar mee schijnen te zijn. Kwam vooral door zijn sympathieke reactie op die zachtaardige meneer Khan, die heel beschaafd opkwam voor zijn zoon, een moslimsoldaat die was gesneuveld in de Irak-oorlog. Volgens dorpsgek Trump heeft hijzelf ook veel offers voor het land gebracht. Hij heeft hard gewerkt en duizenden banen gecreëerd. Dat zijn inderdaad vergelijkbare offers.

Als ik bij de FBI werkzaam was had ik hem na die uitspraak onmiddellijk opgepakt en laten nakijken of hij niet te veel van de nieuwe partydrug Flakka had gebruikt. Daar schijn je ongecontroleerd raar van te gaan doen. Vrees dat Donald binnenkort tijdens een belangrijke speech zijn telefoon pakt en met dat ding een stuk of drie Pokémons van de grond grist. Daarna verdwijnt hij juichend in de coulissen en keert nooit meer terug. Zal hij ook zijn cv bij elkaar gefantaseerd hebben? Is hij wel zo rijk?

Las laatst dat miljoenen mensen over hun verleden liegen. Vooral mannen op datingsites. Die dichten zichzelf banen toe die ze ooit droomden. Domme vrouwen tuinen daar vierkant in. Zij brengen hun nieuwe liefde een paar keer per week naar het vliegveld omdat ze denken dat hij als CEO van een of andere multinational op zakenreis gaat, maar in werkelijkheid is hij er bagagemedewerker. Na de ontmaskering wordt alles minder. Vooral de seks. Ook geestig.

Ernstiger wordt het als zwakzinnige kwakzalvers zich op hun cv voor dokter gaan uitgeven. Meestal noemt dit soort druïdes zichzelf natuurarts. En het is helemaal eng als ze ook nog een kankerkliniek beginnen en allerlei radeloze, ter dood veroordeelde strohalmpatiënten gaan genezen. Of ik de patiënten snap? Ja! En zolang zo’n idioot een kilo onbespoten salieblaadjes op de gekwetste buik van zijn patiënt legt heb ik er niet zoveel moeite mee, maar als hij ingestraald bleekwater door hun aderen laat jakkeren …Dan ga ik steigeren. Deze week werd bekend dat de Duitse charlatan Klaus Ross drie wanhopige zielen de dood in heeft gejaagd met zijn linksdraaiende vlierbloesemsiroopinfusen. Met rijke ijdeltuiten, die hun hele gezicht hebben laten verruïneren door botoxinjecties van een of andere schoenmaker of een zekere dokter Deen, heb ik geen meelij. Dat is de rimpelmaffia. Maar met opgegeven patiënten, die voor veel te veel geld door een oplichter worden ingespoten met geneeskrachtige badzoutvitaminen heb ik dat wel. Oppakken die oplichters en wekenlang injecteren met hun medicinale gootsteenontstopper. Tot ze kermend om genade krijsen.

Je kunt allerhande zaken verzinnen en in je cv proppen, maar je kunt natuurlijk ook dingen doelbewust verzwijgen. Bijvoorbeeld dat je de Sportzomer 2016 als supporter bewust hebt meegemaakt en dat je vanaf 1 juni t/m 1 september, dus drie volle maanden, passief aan het infuus van de NPO hebt gelegen.

En dat je nu weet wat de buurvrouw van de zus van de nicht van de vriendin van de kansloze turner ervan vindt om de buurvrouw van de zus van de nicht van de kansloze turner te zijn. Zullen we deze non-informatie uit ons collectieve cv wissen en de NPO vragen dit soort lulkoek nooit meer uit te zenden?

Bron: NRC

3 Reacties op “Column Youp | Strohalmpatiënten

 1. Martha doet ook aan zelfbevlekking. Hij boetseert zijn eigen Wikipedia-pagina. Hij vergeet echter dat dit eenvoudig te bewijzen is – zijn zelfbevlekking – bij het nalopen van de editors blijkt IP-144.211.193.253 de grootste bevlekker. Martha zelf dus.

  Van een scheet, een olifant maken. Opgeblazen kikkers zijn het, die in hun eigen superioriteit geloven. De sukkelaars!

 2. Liegen over CV’s.

  We zagen het hier bij Constantia (MFK) met een HBO diploma werd toegelaten tot een vervolgopleiding en daar voor alle examens zware onvoldoendes haalde. Waarna het opleidingsinstituut dat HBO diploma eens beter bekeek en zag dat het een goedkope vervalsing was. De tipp-ex droop er nog af.

  Partner in party and crime Gerrit Schotte pakte het beter aan. Die kon moeilijk frauderen met zijn opleidingen omdat algemeen bekend was dat hij de MAVO niet had afgemaakt en zelfs voortijdig moest verlaten wegens… diploma fraude.

  Maar geen probleem, gekke Gerrit had een Venezuelaans mafia vriendje in het WTC (later betrapt op het voor miljoenen illegaal water en stroom aftappen van Aqualectra) die Schotte (inmiddels al voorzien van een rijk gevuld strafblad) een honoris causa diploma gaf.

  Zelfpijper Schotte, hij huurde op kosten van de belastingbetaler de oerdomme privefotoslaaf Ramsay Soemanta in om zijn Facebook pagina bij te houden, schreef daarover op zijn Linkedin pagina terwijl hij met zijn hand in zijn broek zat:

  DD honoris causa
  Caribbean International University
  November 2010
  In honor of his outstanding achievements in politics, Mr. Schotte was awarded the degree of “Doctor Honoris Causa” in Political Science by the Caribbean International University in November 2010.

 3. Renée van Aller

  De oplossing is een strategie die minder mogelijkheden voor persoonlijk gewin in stand te houdt. Natuurlijk moet er een verhoogd risico zijn om publiekelijk te worden uitgekafferd. Zoals Youp zo bekwaam doet, moet er dan in plaats van een toontje lager een toontje hoger de klok worden geluid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *