Amigoe Commentaar: Aso-rijders

Commentaar

Amigoe Commentaar

Weggebruikers worden dagelijks geconfronteerd met medeweggebruikers die kennelijk lak hebben aan regels en wars zijn van enige ethiek of geduld ontberen. Het eerste dieptepunt van het jaar dat nog maar negen dagen oud is, vond gisteren plaats toen een automobilist kennelijk geen geduld op kon brengen om in een file te wachten en de rij inhaalde op de tegengestelde rijbaan.

Een actie die zeker niet zeldzaam is, het gebeurt dagelijks. Gisteren resulteerde het in een frontale botsing met een auto met daarin een gezin dat op vakantie was.
Vader dood, moeder en zoontje zwaar gewond.
Uitgerekend op diezelfde weg waar in augustus vorig jaar nog drie joggers om het leven kwamen toen ze geschept werden door een automobilist.
Uit de recente cijfers van de politie blijkt dat meer dan de helft, zo niet driekwart van alle dodelijke verkeersongelukken van de laatste jaren, te wijten is aan te hard, lees roekeloos rijden.
Daar kan ook de term asociaal rijgedrag aan toegevoegd worden.
Zoals vaak bij dit soort dodelijke ongelukken zijn de (emotionele) reacties op met name social media niet van de lucht.
Dat is begrijpelijk.
Het is echter aan gezagdragers en beleidsmakers van betrokken ministeries (Verkeer en Justitie) om deze emoties om te zetten in ratio.
Niet alleen door repressieve controles door de politie en die hogere boetes en zwaardere straffen.
Maar ook door preventie.
Hardrijders en asociale weggebruikers moeten met hun neus op de feiten worden gedrukt wat de verschrikkelijke gevolgen kunnen zijn van hun rijgedrag.
Daarvoor hoeft het wiel niet uitgevonden te worden.
Er zijn legio campagnes en voorlichtingsmateriaal, voor zowel kinderen als volwassenen, om hun verantwoordelijkheid in het verkeer te leren nemen.
In het geval van gisteren is de veroorzaker aangehouden en zal hem mogelijk dood door schuld ten laste gelegd worden.
Mocht de zaak voor de rechter komen, dan zal die uiteindelijk beslissen of de bestuurder bestraft moet worden en ook hoeveel jaar hij zijn rijbewijs misschien kwijt zal zijn.
Het is slechts een klein beetje gerechtigheid voor een daad die, net als vele andere roekeloze en asociale acties in het verkeer, met een beetje gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel, niet had hoeven gebeuren.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

0 Reacties op “Amigoe Commentaar: Aso-rijders

  1. En dit soort rijd morgen weer doodka m over de weg alsof er niets is gebeurd. Als hij ook nog eens bij United is verzekerd zal die zeer zeker zeggen dat de ander de schuld is en de schade moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *