Commissie bescherming van erfgoed

Willemstad – Op Curaçao is onlangs de nationale commissie Blue Shield opgericht. Deze nieuwe organisatie zegt de culturele evenknie van het Rode Kruis te zijn met als doel om in tijden van gewapende conflicten of rampen op te kunnen treden voor de bescherming van het cultureel erfgoed.

Advertentie

Het bestuur van Blue Shield. FOTO BLUE SHIELD

Het bestuur van Blue Shield. FOTO BLUE SHIELD

,,Stichting Nationale Commissie Blue Shield Curaçao is daarbij, net als het Rode Kruis, strikt neutraal en onafhankelijk en werkt uitsluitend met vrijwilligers”, aldus het bestuur van de nieuwe organisatie.

Het internationale netwerk van Blue Shield bestaat uit organisaties die zich bezighouden met archieven, bibliotheken, musea en monumenten, de hoeders van cultureel erfgoed. Het  Nationaal Archief, de Nationale Bibliotheek, NAAM en het Monumentenfonds  hebben daarom het initiatief genomen om een Nationale Commissie Blue Shield op te richten bij notaris Kleinmoedig.
Vertegenwoordigers van deze instanties zijn de oprichters Max Scriwanek als voorzitter, Gerda Willems als secretaris en vicevoorzitter, Miriam Jonker als penningmeester en Lida Pandt en Rhuendley Janzen als eerste bestuursleden.

,,Voor Curaçao, gelegen in een zone met orkanen en tropische stormen, is het van groot belang om lid te zijn van de internationale Blue Shield-organisatie, omdat elk lid dan toegang heeft tot het netwerk van landen en experts op het gebeid van de zorg voor het cultureel erfgoed”, geeft de organisatie aan.

Als er een ramp dreigt, dan is het rampenbestrijdingsbureau niet in eerste instantie gericht op het erfgoed in de bibliotheken, archieven en musea.

,,Daarom is het belangrijk dat er nu een aparte organisatie is om voor te bereiden op, en op te treden tijdens, tijden van nood en rampen, om historische, onvervangbare, kunstschatten veilig te stellen.”

Blue Shield Curaçao gaat van start met bewustwording over het cultureel erfgoed voor het algemeen publiek en de deskundigen in het cultureel erfgoed, naast degenen die met beleid bezig zijn.
Er wordt gewerkt aan de totstandkoming van een professioneel rampenplan voor alle instanties die zich bezighouden met cultureel erfgoed.
Er is al een databank van contactgegevens van mensen en locale en internationale organisaties.
De oprichting van Blue Shield Curaçao werd gefinancierd door de MCB Bank.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *