Commissie Pretu te laat met rapport

pretu mortoWillemstad – De commissie Pretu, belast met het onderzoek naar de dood van Luigi ‘Pretu’ Florentina in een cel in Barber vorige maand, is er niet in geslaagd het rapport op tijd in te leveren. Een medewerker van het ministerie van Justitie bevestigde tegenover deze krant dat het rapport nog niet gereed was.

Advertentie

Waarom het rapport niet op tijd is ingeleverd is vooralsnog niet duidelijk.
Voorzitter van de commissie Suzy Camelia-Römer was donderdag en gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
De commissie werd door minister Nelson Navarro (PAIS) van Justitie, op verzoek van de Staten, geïnstalleerd om de omstandigheden te onderzoeken, die mogelijk tot de dood hebben geleid. Vooralsnog gaat het Openbaar Ministerie uit van zelfmoord, hij zou zichzelf met zijn kleding aan de tralies van de cel in Barber hebben opgehangen.
Kort daarvoor werd Pretu vanuit de streng bewaakte kazerne te Suffisant naar het cellencomplex op Band’abou overgebracht.
Pretu is de tweede verdachte in de zaak Magnus – onderzoek naar de moord op de parlementariër Helmin Wiels in mei – die is overleden.
De commissie met de leden Camelia-Römer, Fred Wiel en Rob Pietersz werd officieel op 26 september geïnstalleerd en heeft toen twee weken de tijd gekregen voor het onderzoek met de mogelijkheid van een week verlenging.
De commissie heeft tot taak ‘het instellen van een onafhankelijk onderzoek naar de aard en de omvang van de veiligheids-, bewakings- en andere maatregelen die opgedragen, voorbereid en/of getroffen zijn in verband met de opsluiting van de heer L. Florentina in een politiecel op Barber’, ‘het in kaart brengen van de ambtelijke verantwoordelijkheden in verband met de veiligheids-, bewakings- en bejegeningsmaatregelen in verband met de opsluiting van de heer L. Florentina in een politiecel op Barber’ en ‘het adviseren over de vraag of en in welke mate de dood van de heer Florentina in een politiecel op Barber al dan niet verband houdt of kan houden met de wijze waarop omgegaan is met de ambtelijke verantwoordelijkheden (zoals eerder genoemd)’.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *