Commissie wil ook OM onderzoeken

 

Parlementaire enquête VDC mogelijk uitgebreid naar OM

Willemstad – De Commissie Justitie van de Staten heeft gisteren besloten een voorstel aan de Centrale Commissie te doen tot een parlementair onderzoek naar zowel de voormalige Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA) en de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), als ook naar het Openbaar Ministerie (OM).

Dat bevestigt voorzitter Jaime Cordoba (Pueblo Soberano).

,,Tijdens het Seniorenconvent van 7 mei is besloten het onderzoek uit te breiden naar de onderzoeksmethoden van het OM. Daarbij wordt de hele werkwijze van het OM onder de loep genomen. Het voorstel aan de Centrale Commissie is dan ook een parlementaire enquête naar de VNA/VDC en het OM.”

Maandag moeten alle fracties om 9.00 uur uiterlijk de namen van deskundigen doorgeven van kandidaten die zij geschikt achten om deel te nemen aan het parlementair onderzoek. Statenvoorzitter Ivar Asjes (Pueblo Soberano) deed in zijn brief van 23 mei aan de commissie het voorstel om drie externe deskundigen in te schakelen voor het notuleren en opstellen van het eindrapport.

Tevens is de commissie gevraagd een ex-rechercheur aan te stellen die belast kan worden met het coachen van de enquêtecommissie. PAR-Statenlid Malvina Cecilia, die namens haar partij in de commissie zit, was eerder niet blij met de suggestie van Statenvoorzitter Asjes om de onderzoeksmethoden van het OM en het Recherche Samenwerkingsteam (RST) onder de loep te nemen.

Cecilia liet in een brief aan Asjes weten dat een meerderheid van het parlement op 4 mei een motie aannam waarin met geen woord werd gerept over onderzoek naar de onderzoeksmethoden van het Openbaar Ministerie. Asjes reageerde daarop dat het parlement uiteindelijk in een openbare vergadering beslist of het parlement akkoord gaat met het voorstel om de parlementaire enquête uit te breiden. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid vrijdag al gebeuren, een dag na de bijeenkomst van de Centrale Commissie, zo geeft Cordoba aan. ,,Wellicht is vrijdag het hele onderzoek al in kannen en kruiken”, reageerde ook Cecilia. Het PAR-Statenlid geeft aan wel blij te zijn met de manier waarop er zo rap wordt gewerkt aan het klaarmaken van een parlementair onderzoek. ,,Een parlementaire enquête is van groot belang, juist omdat in zo’n onderzoek de onderste steen boven water komt.”

Anthony Godett (FOL) gaf volgens Cecilia tijdens de vergadering aan dat alleen het onderzoeken van de onderzoeksmethoden van het OM slechts de krenten zouden zijn en niet de hele pap. Daarom was ook hij voorstander van een breder onderzoek naar het OM.

Bron: Antiliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *