Constancia: Sehos vertraagt proces rond druktank

WILLEMSTAD — Minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) verwacht maandag de samenwerkingsovereenkomst voor de ingebruikname van de druktank met het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) te tekenen. Hierdoor zouden de eerste patiënten voor 1 september in de druktank behandeld kunnen worden.

Volgens Scoop-Constancia vertraagde het Sehos het proces door de samenwerkingsovereenkomst inzake de druktank niet te willen ondertekenen.
Zolang zij dit weigerden kon zij verder ook niets doen om de zaak te bespoedigen, aldus de demissionaire minister.
De welles-nietes discussie of de druktank een gift van Venezuela is moeten we volgens de minister achter ons laten.
Wat telt is dat Curaçao er een nieuwe zorgfaciliteit bij heeft, aldus Constancia.
De minister sprak onlangs nog haar verwachting uit dat het contract tussen de beheerder van de druktank, The Medical Center of Curaçao, en het Sehos begin deze week ondertekend zou worden.
Het ziekenhuis heeft eerder aangegeven in afwachting te zijn van uitsluitsel van de Inspectie van Volksgezondheid of de medische staf van het behandelcentrum over de juiste kwalificaties en papieren beschikt, alvorens de verantwoordelijkheid te willen nemen, aangezien de druktank in het ziekenhuis gevestigd is.
De Venezolaanse specialisten zouden tijdelijk onder verantwoordelijkheid en toezicht van een reeds in het Sehos gevestigde medisch specialist kunnen werken.
Het is niet duidelijk of een lokale specialist zich hiervoor heeft aangeboden.
Algemeen directeur van het Sehos Javier Hernandez was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de minister zullen de Venezolaanse specialisten Adolfo Gonzales en Diana Pineda Monsalve voor een periode van zes maanden de druktank bedienen.
In die periode worden lokale specialisten en verpleegkundigen opgeleid.
Zij moeten de zorg vervolgens overnemen.
Verder heeft het behandelcentrum een vergunningsaanvraag ingediend als ‘zorginstelling’. Volgens de minister zou dit inmiddels geregeld zijn.
Dat betekent dat de administratie niet via het Sehos hoeft te verlopen, maar dat de SVB conform de tarieven die sinds 2001 gelden, direct aan The Medical Center of Curaçao vergoedt.

Het ziekenhuis heeft eerder voorgesteld om de druktank voor het symbolische bedrag van 1 gulden over te nemen.
Daar kon de minister niet mee akkoord gaan, omdat alle medische apparatuur die door de overheid gefinancierd is ondergebracht wordt in een stichting.
Dit omdat het ziekenhuis in financiële problemen verkeert en er mogelijk beslag op het kostbare materieel gelegd zou kunnen worden, aldus Constancia.
De overheid investeerde 300.000 gulden in de faciliteit voor de druktank op het Sehos-terrein.

KADER: Vandalisme
Een dag voor de officiële opening van de druktank hebben onverlaten de drukcabine vernield. Dat onthulde minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) gisteren tijdens de persconferentie.
Inmiddels is de drukcabine gerepareerd en klaar om gebruikt te worden.
De identiteit van de vandalen is onbekend.
Wel insinueerde de minister dat het een ‘inside job’ zou zijn.
Alleen personeelsleden van het Sehos zouden over een sleutel beschikken.
De eigenaar en exploitant van de drukcabine, The Medical Center of Curaçao, heeft inmiddels het slot en de sleutels vervangen.
Voor zover de minister bekend, is er geen aangifte van vandalisme gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *