Cooper vraagt naar geschorste ambtenaren

charles cooperWILLEMSTAD — MAN-Statenlid Charles Cooper wil dat de regering duidelijkheid verschaft over het aantal ambtenaren dat op non-actief thuis zit. In een brief aan premier Ivar Asjes (PS) stelt Cooper dat er op dit moment verschillende top-ambtenaren thuis zitten in afwachting van een onderzoek naar hun functioneren. Het betreft hierbij onderzoeken die door overheidsaccount Soab moeten worden uitgevoerd.

Advertentie

De vragen van Cooper komen in de week voordat de Staten van start gaan met de behandeling van de conceptbegroting in de Centrale Commissie.
Het MAN-lid stelt dat de aangehaalde onderzoeken ook kunnen uitwijzen dat de bewuste ambtenaar niets verkeerd heeft gedaan en dat hij of zij, zijn of haar baan terug moet krijgen.
Een andere mogelijkheid is dat de overheid in een dergelijk geval gemeenschapsgeld moet gebruiken om de bewuste ambtenaar een bedrag te betalen, zodat hij of zij kan vertrekken.
Dit laatste kan gevolgen hebben voor de begroting, aldus Cooper.
Maar ook het feit dat een ambtenaar op non-actief is gezet, brengt extra kosten met zich mee.
De ambtenaar moet worden doorbetaald, terwijl een andere ambtenaar tijdelijk deze functie zal moeten bekleden.
Cooper dringt bij Asjes aan op duidelijkheid.
Aangezien er bij verschillende ministeries ambtenaren op nonactief zijn gesteld richt het MAN-lid zich tot Asjes in zijn hoedanig van premier, zodat hij de informatie van alle ministers kan verzamelen en coördineren.
Het MAN-lid wil onder meer van de premier weten hoeveel personen er op dit moment op non-actief zijn gesteld, om wie het gaat en in welk ministerie ze werkzaam zijn.
Ook wil Cooper dat de regering voor elke ambtenaar aangeeft waarom deze op non-actief is gesteld, per wanneer dit is gebeurd, hoe vaak dit is verlengd en wat hiervoor de reden is geweest.
Het Statenlid voor de blauwe partij vraagt aan Asjes of hij ook aan kan geven of er voor de op non-actiefstelling sprake was van een onderzoek of van een sterke aanwijzingen.
Ook dringt Cooper bij de regering aan om in te gaan op de rol van Soab bij al deze onderzoeken.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *