Cordoba voorzitter onderzoekscommissie

WILLEMSTAD — De Commissie Justitie van de Staten zal haar commissievoorzitter Jaime Cordoba (PS) voordragen om voorzitter te worden van de onderzoekscommissie die de parlementaire enquête zal leiden naar het functioneren van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA) en zijn opvolger de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). Dit is besloten tijdens een vergadering van de Commissie Justitie van de Staten die gisteren werd gehouden..

De onderzoekscommissie zal uit zeven leden bestaan. Naast Cordoba zijn ook voorgedragen: – – Helmin Wiels (PS),

– Dean Rozier (MFK),

– Eunice Eisden (MAN),

– Humphrey Davelaar (PNP)

– en Anthony Godett.

De PAR was gisteren niet aanwezig bij de vergadering. De PAR-delegatie liep boos weg, nadat de vergadering die om vier uur moest beginnen, zonder opgaaf van redenen om tien voor vijf nog niet van start was gegaan.

Commissievoorzitter Cordoba was verlaat, maar verontschuldigde zich hiervoor. De PAR-fractie was niet aanwezig en kon dus ook geen lid voor de commissie aandragen. In een reactie stelt PAR-fractielid Dennis Jackson dat er voor zijn partij duidelijkheid moet komen over een aantal nog belangrijkere zaken die te maken hebben met het onderzoek.

De gele partij is van mening dat ook de screening van de leden van het kabinet-Schotte bij het onderzoek betrokken moet worden.

Vooralsnog richt het onderzoek zich alleen op het functioneren van de VNA/VDC en onderzoeksmethodes van het Openbaar Ministerie. Het voorstel van de Commissie Justitie wordt donderdagochtend om negen uur in een Centrale Commissie behandeld. Een dag later komt het voorstel van de Centrale Commissie, om dezelfde tijd, in een openbare vergadering aan bod. Tijdens deze laatste vergadering zal er een besluit worden genomen over de instelling van de onderzoekscommissie voor de parlementaire enquête.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *