Corruptiezaak politici Bonaire heeft geen basis’

Geert jan KnoopsKRALENDIJK — Volgens advocaat Geert-Jan Knoops kan het corruptieproces tegen de twee oud-politici Ramonsito Booi en Burney el Hage op Bonaire niet meer worden gehouden. Na de beëindiging van de zaak in 2010 had die volgens hem nooit meer in 2011 mogen worden heropend.

Advertentie

Booi en El Hage speelden jarenlang een hoofdrol in de Bonairiaanse politiek.
Booi als leider van de partij UPB en El Hage als onder meer minister van Economie van de Nederlandse Antillen.
De zaak kreeg vorige week extra aandacht nadat NRC Handelsblad had geschreven dat de twee jarenlang op illegale wijze zijn afgeluisterd door de Nederlandse geheime dienst AIVD.
Knoops gaf zijn visie vanochtend tijdens de regiezitting van de zogenoemde Zambezi- zaak op het eiland.
Daarin worden Booi, El Hage en zijn vrouw verdacht van fraude en corruptie.
De advocaat gaf aan dat van het Openbaar Ministerie mag worden verwacht dat het geen misbruik maakt van de bijzondere ruimte die het heeft gekregen van het hof in de vervolgingsopdracht.
Met het presenteren van negen aanklachten tegen El Hage en vijf tegen Booi is de onderzoeksopdracht volgens Knoops ruim overschreden.

Het OM heeft een vinger gekregen, maar heeft de hele hand gepakt”, aldus Knoops.

De advocaat vroeg vervolgens aan het hof het OM niet-ontvankelijk te verklaren.
De advocaat benadrukte verder dat de zaak in 2010 ‘onherroepelijk was beëindigd’ en er geen enkele basis was voor extra onderzoek en opsporing.
Hij betoogde verder dat de zaak zich veel te lang voortsleept en daarmee grote druk legt op het privéleven van de verdachten.
Persvoorlichter van het OM, Norman Serphos, noemde het betoog van Knoops vanochtend interessant en sloot niet uit dat de rechter daarover een uitspraak doet, nog voor de verdere inhoudelijke behandeling van de zaak.
De rechter heeft de zaak geschorst tot vier uur vanmiddag.
Na de schorsing is officier van justitie Leomar Angela van het OM aan het woord.
De rechter gaf aan de tijd te willen nemen om te komen tot een uitspraak over datgene dat door Knoops naar voren is gebracht.
Bij sluiting van deze krant was de zitting nog niet hervat.

‘Zambezi’ is gestart met huiszoekingen in 2009.
De onderzoeksrechter op Bonaire bepaalde later dat het Openbaar Ministerie voor 1 november 2010 met het onderzoek moest stoppen.
Volgens Knoops was er daarna geen juridische basis voor nadere opsporing en onderzoek, dat alsnog werd toegestaan in 2011 na een verzoek daartoe van een lokale anticorruptiegroep.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *