CPA: Voortzetting renovatie Emmabrug na cruiseseizoen

Emmabrug-houtrot

Door houtrot vallen er steeds meer gaten in het loopdek.

WILLEMSTAD — Nadat de vervangingswerkzaamheden aan het houten loopdek (slijtlaag) van de Koningin Emmabrug tijdelijk werden gestaakt, opdat de Curaҫao Ports Authority (CPA) advies kon inwinnen bij TNO en de uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (OW) over de vervolgwerkzaamheden, laat het havenbedrijf nu weten een plan van aanpak te hebben.

“Er is besloten dat het hele dek van de Emmabrug opnieuw ontworpen moet worden en op andere wijze moet worden aangebracht. Omdat het cruise-hoogseizoen nadert en de werkzaamheden dan niet kunnen plaatsvinden, is besloten om deze te verschuiven naar medio 2015.”

In samenspraak met de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en OW, stelt CPA dat voor de volgende aanpak is gekozen:

“De oplossing die nu voor de hand ligt is om de slijtlaag en de constructielaag in hun geheel te verwijderen en te vervangen door een nieuwe laag van 60 millimeter. Deze planken zullen met een afstand van 5 millimeter van elkaar worden gelegd. Het voordeel hiervan is dat bij deze oplossing het hout aan alle kanten kan ventileren, zoals dit gebruikelijk is bij bijvoorbeeld een vaste steiger”,

aldus het havenbedrijf, dat uitlegt dat om tot de nodige constructiesterkte te komen, het hout in een visgraatpatroon zal worden gelegd.

“Er komen drie houtsoorten in aanmerking, namelijk Azobe, Angelim Vermelho en Accoya, waarvan de eerste twee hardhout-soorten zijn en de laatste een zachthout-soort, die een niet toxisch acceleratieproces heeft ondergaan. Het resultaat is een duurzame massieve houtsoort die uitstekend geschikt is voor toepassing als dekplank. Daarnaast heeft die een grote dimensionele stabiliteit”,

aldus CPA.

Het havenbedrijf had bij de start van de werkzaamheden, begin dit jaar, nog aangegeven dat met de oorspronkelijke aanpak een investering van 350.000 gulden gemoeid zou zijn. Dit inclusief de aanschaf van het hout en de kosten van de aannemer. Hiervoor werd de houtsoort Angelim Vermelho aangeschaft.

De duur van de vervangingswerkzaamheden van het dek werd tussen de zes en acht weken ingepland, waarbij de brug toegankelijk zou blijven voor het publiek.

“De renovatie kan nu niet meer worden uitgevoerd terwijl de brug in gebruik is, omdat nu ook de constructielaag in zijn geheel verwijderd dient te worden. De brug zal daarom voor een bepaalde periode naar een andere locatie worden verplaatst waar er sprake is van minder deining, zodat de werkzaamheden gecontroleerd en effectiever kunnen plaatsvinden”,

aldus CPA. Het havenbedrijf zal begin volgend jaar bekendmaken wanneer precies de brug uit bedrijf zal worden genomen en hoe lang dit zal duren.

‘Delen blijven vervangen’

De Pontjesbrug, die ook wel liefkozend de ‘Swinging Old Lady’ wordt genoemd, is in 2006 uitvoerig gerestaureerd toen het dek met azobe-hout werd aangelegd. De restauratie van de brug werd toen onder de Dienst Ontwikkelingssamenwerking (DOS) met Europees geld uitgevoerd. Het havenbedrijf is belast met het beheer en onderhoud van de brug.

Het huidige dek wordt door twee lagen hout gevormd, waartussen een rubberen laag is aangebracht. Wegens afwateringsproblemen blijft het water liggen, waardoor er houtrot ontstaat en er geleidelijk gaten in het dek vallen. Aangezien de reserve-voorraad azobe-hout op is, was er besloten om het geheel te vervangen. CPA stelt dat volgens het originele ontwerp van de renovatie in 2006 reparatie aan het loopdek om de zoveel jaar dient te worden uitgevoerd.

“Al snel werd dus geconstateerd dat de constructielaag die onder de slijtlaag zit ook aan het rotten was en dus ook vervangen moet worden. In de tussentijd wordt het dek van de brug continu in de gaten gehouden en waar nodig worden er delen vervangen.

Dit gebeurt voornamelijk ‘s nachts omdat er dan veel minder verkeer is en de brug veel minder open gaat. Er zullen ook waarschuwingsborden worden geplaatst voor het overstekend publiek om rekening te houden met de oneffenheden van het bestaande dek”,

aldus CPA.

De reparatie van rotte delen zal door CPA in de nachtelijke uren worden uitgevoerd.
CPA zal waarschuwingsbordjes plaatsen voor het overstekend publiek in verband met struikelgevaar.
Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *