CPI maart met 0,7 procent gestegen

       Advertentie

Advertentie

Willemstad – Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van Curaçao is in de maand maart 2013 met 0,7 procent gestegen ten opzichte van februari 2013. In februari was deze nog 122,1 en in maart 123,0. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt.

Het CPI nam tussen maart 2012 en maart 2013 toe van 119,9 naar 123,0; een stijging van 2,6 procent.
Dit cijfer geeft weer hoeveel duurder de maand maart van dit jaar was ten opzichte van de maand maart vorig jaar.
De bestedingscategorieën die het meest hebben bijgedragen aan de prijsstijging gedurende de afgelopen maand zijn ‘Wonen’ en ‘Vervoer en Communicatie’.
De prijsontwikkeling van ‘Wonen’ (+1,6 procent) werd hoofdzakelijk gekenmerkt door het duurder worden van energieverbruik (+5,2 procent), doordat het elektriciteitstarief met 6 procent steeg.

Noemenswaardig binnen de bestedingscategorie ‘Wonen’ is ook de tariefstijging van waterverbruik met 4 procent, alhoewel deze veel minder invloed had op de prijsontwikkeling in vergelijking met de impact van de elektriciteitstariefstijging.
De prijsontwikkeling van ‘Vervoer en Communicatie’ (+0,8 procent) werd gekenmerkt door de prijsstijging van benzine met 5 procent, waardoor de productgroep ‘kosten van autorijden’ 2,3 procent duurder werd.

De overige zeven bestedingscategorieën vertoonden de afgelopen maand een prijswijziging van vrijwel nihil:

  • ‘Voeding’ en ‘Dranken en Rookwaren’ stegen met 0,1 procent,
  • ‘Woninginrichting en Huisraad’ en ‘Recreatie,
  • Ontwikkeling en Educatie’ hadden te maken met een stijging van 0,2 procent,
  • ‘Kleding en Schoeisel’ en ‘Overig’ rekenden op een stijging van 0,3 procent en tot slot had de categorie
  • ‘Gezondheidszorg’ te maken met een stijging van 0,4 procent.

Uit cijfers van CBS is ook gebleken dat de prijzen – gemeten over een periode van twaalf maanden tot en met maart 2013 – met 2,9 procent toe zijn genomen ten opzichte van dezelfde periode van een jaar eerder; een stijging van het 12-maandsgemiddelde CPI van 117.9 naar 121.3.
Voornoemd cijfer van 2,9 procent geeft volgens het CBS een goed beeld van de langetermijninflatie en wordt daarom aangeraden als indexeringsinstrument.
De inflatie op Curaçao is licht gedaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *