CRU komt afspraak niet na

WILLEMSTAD — Curaçao Refinery Utilities (CRU) blijkt toch niet aan de eerdere toezegging te kunnen voldoen. Gisteren heeft de dochtermaatschappij van RdK laten weten seawater distiller 7 pas op 19 november gereed te hebben. Deze installatie is nodig voor de levering van stoom aan de catcracker. Zonder voldoende stoom kan de catcracker niet worden opgestart. Dat betekent dat de opstart weer is vertraagd.

Cornelio Bouis van Apri, de vakbond van het stafpersoneel van raffinaderij Isla, gelooft niet dat de CRU op de 19e klaar zal zijn met het onderhoud aan de waterinstallatie.

“We hebben begrepen dat een essentieel onderdeel pas in december op het eiland arriveert”

, zegt hij.
Het geduld van de leden van Apri en ook die van PWFC (het werkpersoneel) begint op te raken. Vanavond om zeven uur komen de Apri-leden bij Rust en Burgh bijeen om een officieel standpunt over de ontwikkelingen rond de raffinaderij te formuleren.
Zo is het geen geheim dat de vakbond een ander managementteam bij de RdK en CRU wil. De CRU heeft volgens de vakbondsleider een slecht trackrecord.

“Tijdens de revisie van de catcracker, die in april is opgestart, bleek CRU zeer onbetrouwbaar te zijn. We zitten nu in november en nog steeds kan de raffinaderij de catcracker niet opstarten.”

De CRU levert onder ander perslucht, water, stoom en elektriciteit aan de raffinaderij. De Apri-leden zijn bezorgd dat als de CRU ondermaats blijft presteren, de PdVSA vaarwel zegt.

“Zonder CRU kan raffinaderij Isla niet bestaan. Tot nu toe heeft de PdVSA, die al jaren op Curaçao miljoenen verliest, geduld getoond, maar ooit raakt dit op”

, zegt Bouis.

Volgens de vakbondsleider moet het CRU-managementteam op zeer korte termijn vervangen worden.
Voordat het kabinet-Schotte aftrad, was er een vergadering tussen RdK en PdVSA, huurder van de raffinaderij, belegd.
De overheids-nv vroeg om technische bijstand.
Door de politieke omwisseling is het gesprek echter nooit doorgegaan.
Volgens Bouis is de RdK zich er pijnlijk van bewust dat ze niet over gekwalificeerde leidinggevenden beschikken.
De ministerraad heeft zelf een kandidaat naar voren geschoven.
Die wil oud-directeur van RdK Herbert Mensche tijdelijk benoemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *