CT-scan nog niet in gebruik

CT Scan

CT Scan

Willemstad – De CT-scan, ook wel CAT-scan genoemd, in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is, ondanks eerdere berichten, nog niet in gebruik. Dat laat Bob Harms, hoofd afdeling Communicatie & patiëntrelaties, aan deze krant weten. Het Sehos verwacht dat de scan het voor het einde van de week weer doet. Harms:

,,De technicus die de scan moet maken arriveert vanmiddag (gistermiddag, red.) op het eiland en gaat meteen naar het Sehos. De onderdelen komen volgens de planning vandaag op het eiland aan, waarna ze geïnstalleerd kunnen worden.”

Harms laat weten dat de patiënten inmiddels al meer dan een week worden doorgestuurd naar het Advent Ziekenhuis.

,,Sinds kort ook naar de Taams Kliniek. Het gaat hierbij ook om spoedgevallen. We hebben een aantal keer midden in de nacht een patiënt naar Taams of Advent laten brengen voor een scan. Wij zijn beide ziekenhuizen zeer dankbaar dat zij hun scan beschikbaar stellen voor de patiënten van het Sehos.”

Bovendien wordt volgens Harms de MRI-scan weer op volle kracht gebruikt.

,,Momenteel wordt de scan namelijk ook ingezet voor klinische patiënten, bijvoorbeeld in het geval van scans van het hoofd en van de buik. Dat is niet ideaal. Gelukkig hebben wij het met name met betrekking tot de buik niet heel vaak hoeven doen.”

De MRIscan werd de laatste tijd minder vaak gebruikt, omdat verouderde delen vervangen moeten worden.

,,De software en hardware als chips en schermen moeten vervangen worden. Die onderdelen zijn momenteel onderweg. Zodra de CT-scan weer volledig werkzaam is, wordt de MRIscan weer minder vaak gebruikt.”

Harms legt uit wat precies het verschil tussen de twee machines is:

,,Een MRI-scan is een driedimensionale scan, waarbij gecontroleerd kan worden op bijvoorbeeld bloedingen en ontwikkeling van kankercellen. Een CT-scan is een heel scherpe tweedimensionale scan voor organen en botten.”

Lees meer…
Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *