28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 00:03

‘Cultuurweek moet zorgen voor eenheid’

Coördinator Ingelor Keller (l) en directeur Gibi Bacilio van Kas di Kultura tijdens de presentatie van de elfde Siman di Kultura-editie.
Coördinator Ingelor Keller (l) en directeur Gibi Bacilio van Kas di Kultura tijdens de presentatie van de elfde Siman di Kultura-editie.

WILLEMSTAD — De organisatie van Siman di Kultura heeft gisteren bij restaurant Primas de plannen voor de elfde editie van het cultuurfestijn bekendgemaakt. Dit jaar meer activiteiten voor de gehele Curaçaose samenleving.

Het vaderlandsgevoel staat centraal, waarbij vooral wordt gedacht aan het nu en de toekomst.

De organisatie van de Siman di Kultura heeft dit jaar een duidelijke visie. Het verleden is geweest en er moet vooruit worden gekeken. Van 26 september tot 5 oktober wordt er tijdens het culturele festijn een voorproefje op de toekomst genomen. Gibi Bacilio, directeur van Kas di Kultura, vindt dat er te vaak gerefereerd wordt aan onder andere de traditionele muziek en kleding van het eiland. “Wij kijken niet alleen in het verleden, maar ook in het nu en de toekomst. Een weg die we in 2011 al zijn ingeslagen.”

De elfde editie van de cultuurweek moet veel liefde gaan uitstralen. Een thema waar ook de Curaçaose overheid al lang bij stilstaat. Het vaderlandsgevoel staat centraal en met de slogan ‘Hasi grandi bo kultura i alsa bo nashon’ (Verheerlijk je cultuur en verhef je natie) wordt daar nog een extra dimensie aan gegeven. “Het is de bedoeling dat heel het eiland mee gaat doen. We hopen op veel actieve deelnemers die samen een eenheid onder de bevolking creëren. Van Bándariba tot Bándabou”, vertelt Bacilio.

Om iedereen bij het culturele festijn te kunnen betrekken, wordt het eiland net als bij de twee voorgaande edities weer verdeeld in drie delen: Pariba, Mei Mei en Pabou. Met meer activiteiten die competitie-elementen hebben, waar iedereen aan mee kan doen, wordt de bevolking gestimuleerd om deel te nemen aan de Siman di Kultura. Bacilio: “De komende 10 tot 15 jaar gaan we hard werken om net als carnaval echt een publiekstrekker te worden.” Omdat de organisatie een zo breed mogelijk publiek wil trekken, wordt aan alle bevolkingsgroepen gedacht. De gedetineerden uit de SDKK-gevangenis en de jongeren uit de Justitiële Jeugdinrichting Curaçao (JJIC, voorheen GOG) doen mee aan een literatuurwedstrijd. Ook instellingen als verpleeghuizen, internaten, de reclassering en de Stichting voor Gehandicapten- en Revalidatiezorg (SGR-Groep) gaan creatief met literatuur aan de slag.

Kinderen van crèches gaan bij Kas di Kultura knutselen en krijgen de kinderfilm – volledig op Curaçao geproduceerd – ‘Kompa Nanzi i su kuminda preferí’ te zien. Leerlingen van het funderend onderwijs (FO) gaan zelf spelletjes maken. De middelbare scholieren gaan een videoclip maken, die uiterlijk 30 september moet zijn ingeleverd. Voorwaarde voor de inzending van de dansclip is dat minimaal 20 leerlingen en 1 docent meedoen. De winnaars ontvangen 1500 gulden.

De Curaçaose bedrijven gaan aan de slag met hun eigen bedrijfslogo en mogen aan dat kenmerk op een theedoek een originele draai geven. Nadat alle inzendingen op 24 september tussen 15.00 en 17.00 uur zijn binnengekomen, worden de logo’s aan elkaar genaaid en als slinger door de stad gehangen. Directeur Bacilio hoopt dat het eigen logo van deze editie van de Siman di Kultura veel gedragen zal worden. “Het geeft de diversiteit weer van de Curaçaose gemeenschap met liefdes- en harmonie-elementen.” De organisatie heeft er in samenwerking met de ontwerper Gillian Vink voor gekozen om het logo abstract te houden. “Dat mensen er zo zelf een creatieve draai aan geven en hun eigen betekenis eruit halen”, vertelt Bacilio.

Om een cultuurweek als deze te kunnen organiseren zijn sponsoren nodig. Onder andere de MCB Bank en de overheid zorgen ook dit jaar weer voor een financiële injectie. MCB-woordvoerster Mariela Romero vindt het belangrijk dat de cultuur een week extra onder de aandacht wordt gebracht. “Je leert jezelf kennen en daardoor ook anderen. Het is de basis van hoe je met elkaar omgaat.” Romero zegt dat cultuur een van de pilaren is van de MCB Bank en dat die daarom veel kan betekenen voor de Siman di Kultura. “We financieren de video- en radio-opnamen en zorgen voor de spots. We helpen graag met het promoten van dit culturele festijn om meer mensen te bereiken.”

KADER:

Met een foto-expositie over het landschap en de huizen van Curaçao wordt de Cultuurweek op vrijdag 26 september afgetrapt. De grote opening vindt plaats op zondag 28 september met een Ban Topa, een samenzijn, in Punda in de Breedestraat en de Columbusstraat, op het Gomezplein en het Wilhelminaplein. Er zullen die dag gratis pendelbussen rijden tussen Punda en Otrobanda. In het Tula-museum is op vrijdag 3 oktober van 19.00 tot 01.30 uur een jamsessie. Zaterdag 4 oktober vindt er een kookwedstrijd plaats bij Hòfi Barbolina, waar mediabedrijven met elkaar de strijd aan gaan. Op zondag 5 oktober is de Mathey Werf het decor van de afsluiting. Tussen 17.00 en 22.00 uur worden alle winnaars van de activiteiten bekendgemaakt.

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties