Curaçao moet ‘fraude’ Wiels zelf aanpakken

logo-nederlandDEN HAAG — Eventuele fraude en vriendjespolitiek van de gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, Marvelyne Wiels, is een zaak van de regering en het parlement van Curaçao. Dat viel vandaag op te maken uit antwoorden van minister Stef Blok (Binnenlandse Zaken) op vragen van Ronald van Raak van de SP.


Van Raak stelde zijn vragen naar aanleiding van verschillende artikelen in de Curaçaose en Nederlandse media waarin er melding van wordt gemaakt dat de gevolmachtigde minister gelogen zou hebben over haar voormalige carrière bij de ABN Amro en over haar opleidingsniveau. Daarnaast zou zij bekenden en familieleden van banen hebben voorzien binnen het Curaçaohuis.
Van Raak kreeg ‘lucht’ van deze zaak en stelde er vragen over in de Tweede Kamer.
Vandaag kreeg hij antwoord van VVD’er Blok, de minister van Wonen en Rijksdienst (WR) die zijn collega van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk vervangt.
Plasterk vergezelt de koning en de koningin die deze week een bezoek brengen aan de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen.

“Er gaan geruchten dat Wiels liegt over haar opleiding en werkervaring en dat ze vriendjespolitiek bedrijft via benoemingen. Ook zou ze zich onheus opstellen tegenover anderen”

, aldus Van Raak.

“Kan zo iemand eigenlijk lid zijn van de Rijksministerraad (RMR)? Daar wordt gevoelige informatie gedeeld en besproken. Ik wil graag weten of dit zomaar kan. En in hoeverre kan onze premier Rutte die de voorzitter is van de RMR, hier paal en perk aan stellen?”

Blok stelde dat het allemaal heel ernstig is als het waar blijkt, maar dat de regering van Curaçao nu eenmaal zelf over benoemingen als die van Wiels gaat en dat het aan het parlement van het eiland is om die regering weer te controleren. Zo staat het nu eenmaal in het Statuut.

“Daar heeft premier Rutte aldus niet zoveel over te zeggen. De Curaçaose regering moet dat zelf doen en het Curaçaose parlement moet de regering daarop aanspreken wanneer zich iets voordoet dat niet de orde lijkt.”

Van Raak was niet tevreden met dit antwoord van Blok en probeerde nogmaals de plaatsvervangend minister van Koninkrijksrelaties te doordringen van de ernst van de zaak.

“In het verleden zijn er veel problemen geweest met corruptie, vriendjespolitiek en fraude. Dus kwam er een screening van de leden van de ministerraad.
Die screening geldt niet alleen voor de ministerraad van Curaçao maar ook voor leden van de RMR. Waarom is het niet mogelijk om leden van de RMR te controleren op hun credentials?
Heeft onze premier, die voorzitter is van de RMR, geen enkele mogelijkheid om te controleren of leden van de RMR koosjer zijn? Ik neem dit zeer hoog op.”

Van Raak kreeg bijval van Tweede Kamerlid Sietse Fritsma van de PVV die deze zaak als aanleiding gebruikte om aan te geven dat de banden met de voormalige Antillen verbroken moeten worden.

“Er komt nooit een einde aan de corruptie, fraude en vriendjespolitiek op die eilanden. Kunnen we nou eindelijk eens de banden met deze eilanden verbreken? Ze zijn een plaats in ons Koninkrijk niet waard”

, zo zei hij vandaag in de Kamer.
Blok distantieerde zich vandaag van alle uitspraken die hij suggestief vond en bleef aangeven dat deze zaak een zaak is van Curaçao zelf.
Op de opmerking van Fritsma over het verbreken van de banden antwoordde hij:

“Het is niet de intentie van deze regering om einde te maken aan de ban”.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *