Curaçao niet voorbereid op orkaan

orkaanWillemstad – Curaçao is totaal niet voorbereid op een orkaan van welke categorie dan ook.
Niet alleen zal er een enorme schade worden veroorzaakt, het aantal gewonden en dodelijke slachtoffers zal ook schrikbarend zijn.
En indien het oog van een orkaan aan de zuidkant van het eiland langsgaat zal de schade verschrikkelijk zijn omdat dan een groot deel van het eiland wordt getroffen. Experts van het Rampenbureau en het Rode Kruis, Hugo Rafaela, Erno Candelaria en Silvio Emerencia, onderstreepten dit feit in de speciale editie van het radioprogramma ‘Bario pa Bario’ dat onlangs werd uitgezonden.

,,Er moet zeer snel gewerkt worden aan in ieder geval enkele basiszaken om mensen te beschermen en eventueel te redden van een natuurfenomeen als een orkaan.
Het grootste nadeel dat Curaçao heeft is dat er nauwelijks constructies zijn die orkaanbestendig zijn waardoor bij het passeren van een orkaan op grote schaal daken zullen loslaten en projectielen door de lucht zullen vliegen.
Een enorm gevaarlijke en ondraaglijke situatie”

, aldus de experts in het programma.

De laatste grote orkaan kwam volgens het drietal ongeveer in 1877 over het eiland en deze viel in categorie 2.
Daarbij vielen 200 doden, terwijl de bevolkingsdichtheid van het eiland nog niet zo groot was als deze nu is.

,,In 2010 zorgden de uitlopers van orkaan Thomas al voor 2 doden. Men moet er rekening mee houden dat een orkaan van geringe sterkte de algemene leefomstandigheden op het eiland flink achteruit zal helpen. Wat zal er gebeuren met onze water- en elektriciteitsvoorziening en vooral de psychologische en mentale situatie van de bevolking als we alles opnieuw moeten opbouwen in combinatie met het verlies van mensenlevens?”

Burgers kunnen volgens het drietal zelf al voorzorgsmaatregelen nemen voor het orkaanseizoen maar zullen dit serieus moeten aanpakken.
Men moet leren een familieplan te maken met vaste afspraken en een taakverdeling.
Daarnaast moet een deel van het huis als veilige plek worden ingericht zodat men daar veilig kan schuilen, ook als het dak wordt weggerukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *